Dan toch géén gebruik van plexischermen bij heropening terrassen: wat is nu het probleem met plexi's?

Eén dag voor de heropening van de terrassen in ons land is er duidelijkheid gekomen voor horecauitbaters: plexischermen mogen niét gebruikt worden. Dat zegt vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in "De ochtend" op Radio 1. De horecasector noemt de beslissing "zeer spijtig" en hoopt alsnog op een aanpassing. Maar wat is het probleem nu met plexi's?

Het probleem zit hem bij het onderscheid maken tussen grote druppels en kleine druppels. Grote druppels worden tegengehouden door plexiwanden, maar de kleine druppels - de zogenoemde aerosolen - niet, aangezien die een wolk in de lucht vormen. 

"Buiten zijn die aerosolen niet echt een probleem, omdat je daar met goede verluchting zit", zegt viroloog Steven Van Gucht. "Goede plexi - die hoog en breed genoeg is - kan daar an sich dus veilig. Alleen wordt het een ander verhaal als je je terras helemaal gaat overdekken en afschermen, dan is die verluchting al wat minder. Je gaat ook de tafels veel korter tegen elkaar zetten."

En dan zal er uiteraard meer volk op een terras kunnen zitten met de nodige gevolgen. "Hoe meer mensen op een terras, hoe meer mensen elkaar gaan kruisen om naar het toilet te gaan en hoe minder ruimte ze hebben om zich te verplaatsen, bijvoorbeeld. Dan kan het dringen worden. Hetzelfde voor de mensen die de bediening verzorgen. Zij moeten zich navigeren tussen meer volk." Vicepremier Van Quickenborne benadrukt daarom dan ook dat "de afstandsregel van 1,5 meter moet gerespecteerd worden".

Bekijk hier de uitleg van viroloog Steven Van Gucht in "Het Journaal".

Videospeler inladen...

HERBELUISTER hier het volledige gesprek met vicepremier Vincent Van Quickenborne in "De ochtend":

Vorige keer was plexi geen probleem. Er zijn nu ook meer mensen gevaccineerd
Horeca Leuven

De horecasector zélf begrijpt de beslissing niet. "Enerzijds vinden we het zeer spijtig dat de beslissing een dag op voorhand moet komen. Mijn collega's hadden zich voorbereid. Vorige keer (in de zomer, red.) was plexi geen probleem. Er zijn nu ook meer mensen gevaccineerd, toen was daar nog geen sprake van", reageert Kevin Van der Auwera, voorzitter van Horeca Leuven.

Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen hoopt in "De ochtend" op een aanpassing die de plexi's toch toelaat. Het ministerieel besluit is immers nog niet gepubliceerd. "Dit was gewoon een aankondiging (van minister Van Quickenborne, red.). Ik hoop dat het gezond verstand enigzins wint, want ondernemers willen correct in orde zijn zoals ze dat vorig jaar in juni hebben bewezen. Dit schept een gevaarlijk precedent, want dan mogen scheidingswanden in binnenruimtes - in bijvoorbeeld tv-studio's - ook niet."    

Er was verwarring troef: "Een schande"

Begin deze week werd het protocol rond de heropstart van de horeca afgeklopt. Het 23 pagina's tellend document - dat het resultaat is van onderhandelingen tussen de regering en de sector - vat tot in de kleinste details samen hoe de terrassen vanaf morgen weer open kunnen. Denk aan: tafels met vier (tenzij je gezin groter is), enkel naar binnen voor een toiletbezoek of om te betalen, en bediening met mondmasker. 

Ook de anderhalve meter afstand die er moet zijn tussen de tafelgezelschappen staat in het protocol, "tenzij de tafelgezelschappen worden gescheiden door een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief, met een minimale hoogte van 1,8 meter", zo staat erin te lezen. 

Maar die zin over de plexiwanden, die was niet afgesproken op het Overlegcomité vorige maand, zo liet coronacommissaris Pedro Facon vrij snel weten aan minister van Middenstand David Clarinval (MR), die voor de regering het protocol mee onderschreef. In regeringskringen was inderdaad te horen dat de plexischermen "in strijd waren met de beslissing van het Overlegcomité". En dus werd er nog last minute bekeken of het protocol nog moest worden aangepast. 

Alleen... dat protocol was via Horeca Vlaanderen wel al verspreid onder de cafés en restaurants. Heel wat uitbaters waren hun terrassen dan ook al aan het voorbereiden met die plexischermen. Op die manier konden ze meer tafels zetten en dat vinden veel uitbaters natuurlijk interessant, zeker als ze maar een beperkte ruimte hebben. 

James Arthur Photography

Kevin Van der Auwera, voorzitter van Horeca Leuven, sprak gisteren bij VRT NWS over "een schande" omdat er tot gisteren geen duidelijkheid was. "Iedereen is aan het wachten op beslissingen", klonk het duidelijk geërgerd.

Beslissingen die gepubliceerd worden in een ministerieel besluit, dat er volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten pas in de loop van vandaag - vrijdag - komt. Maar de regering heeft dus via minister Van Quickenborne alvast één knoop ontward. Vervelend gevolg wellicht: heel wat horecauitbaters zullen hun terras op het laatste nippertje nog moeten herschikken.

BEKIJK hier hoe horeca-uitbaters zich gisteren volop aan het voorbereiden waren:

Videospeler inladen...

Meest gelezen