Pixabay

Overmatig gebruik van handgel kan juwelen beschadigen: "Neem je trouwring af voor je ontsmet"

In coronatijden moet je je handen voldoende wassen en ontsmetten, maar dat kan schadelijk zijn voor juwelen. Dat zegt huwelijksplatform House of Weddings in Sint-Martens-Latem. "Pure alcoholgel kan niet zo veel kwaad, maar van zodra er parfum of andere bestanddelen in zitten, kan het schade veroorzaken aan je trouwring", klinkt het.

Desinfecterende handgel doet z'n werk als het gaat over het verwijderen van bacteriën, maar voor je trouwring kan het op den duur schadelijk zijn. "Zowel het materiaal van je ring als de stenen erin kunnen beschadigd raken als je te veel agressieve gels en zeep gebruikt", legt Iris Decreus van House of Weddings uit. 

"Maak er een gewoonte van om je trouwring uit te doen voordat je je handen wast of ontsmet", klinkt het advies. "Maar dan mag je niet vergeten om je ring terug aan te doen. Want mensen durven een trouwring al eens te verliezen, wanneer ze hem uitdoen", lacht Decreus.

Beluister hier het gesprek met Iris Decreus op Radio 2 Oost-Vlaanderen, of lees eronder verder.

Vervagende glans

Volgens Decreus zijn niet alle materialen even gevoelig voor het effect van de alcoholgel. "Als je ring gemaakt is van platina of 18 karaat goud, dan is er niet echt een probleem. De kwaliteit van het materiaal blijft goed", zegt Decreus. "Al kan de ring wel glans verliezen na een tijdje, en moet het juweel sneller opgepoetst worden." Sommige juwelen, zoals witgouden ringen, hebben een deklaag van rodium. "Het herhaaldelijk gebruik van handgel zorgt ervoor dat die laag verdwijnt."

Vooral witgouden juwelen zijn gevoelig voor alcoholgel. Ook smaragd kan verkleuren

Iris Decreus, House of Weddings

Welke stenen zijn kwetsbaar?

Ook bij ringen met een steen is er een verschil. Harde stenen zoals diamant en saffier zijn bestand tegen handgel. "Bij poreuze stenen of fantasiesteen is het anders, want daar kan de handgel indringen en de steen doffer maken. Hetzelfde geldt voor groene smaragd, de mooie groene steen verkleurt en wordt donkerder door de alcoholgel",  geeft Decreus nog mee. 

Meest gelezen