Bernard Gillet

Vlaamse Vereniging van Journalisten boos na "illegale huiszoeking" bij journalist die vaccinatie Veerle Heeren uitbracht 

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) is niet te spreken over de huiszoeking van gisterenavond bij Dirk Selis, de journalist die het verhaal van de vroegtijdige vaccinatie van burgemeester Veerle Heeren naar buiten bracht. "Wanneer politici het gerecht inschakelen om journalisten de mond te snoeren, is de democratie in gevaar", zegt Selis er zelf over. De journalist blijft erbij dat er sprake is van "ernstige vaccinatiecorruptie".

Rond 18 uur gisterenavond kreeg journalist Dirk Selis bezoek van de federale politie. Nadat hij voor de regionale nieuwssite Trudocs het verhaal van de vroegtijdige vaccinatie van burgemeester Veerle Heeren (CD&V) naar buiten had gebracht, diende de burgemeester een klacht in wegens schending van het medisch beroepsgeheim. 

Het ging om een klacht met burgerlijke partijstelling, waardoor er meteen een onderzoeksrechter aan zet kwam. Die onderzoeksrechter liet gisteren een huiszoeking uitvoeren bij de journalist.

Bekijk de journaalreportage met fragmenten uit het interview met Dirk Selis: (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Ik ben journalist in een democratie met persvrijheid en zal mijn bron altijd blijven beschermen.

Dirk Selis, journalist Trudocs

De speurders hebben zijn huis doorzocht en hebben hem ook gefouilleerd. "Ik heb hen meteen duidelijk gemaakt dat ik niet van plan was mijn bron bekend te maken. Ik ben journalist en zal dat nooit doen. Zij begrepen dat. Ik begrijp dan ook weer dat de onderzoeksrechter een aantal onderzoeksdaden moet stellen."

Al heeft Selis het er wel moeilijk mee dat de burgemeester een klacht heeft ingediend. "Wanneer politici via een klacht met burgerlijke partijstelling het gerecht inschakelen om journalisten de mond te snoeren, dan is de democratie in het gevaar."

Ook de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) is niet te spreken over de huiszoeking. "We zullen de gepaste gerechtelijke en politieke verantwoordelijken aanspreken over deze misstap van justitie en politie", aldus nationaal secretaris Pol Deltour.

"Ernstige vaccinatiecorruptie"

Selis blijft erbij dat er meer aan de hand is dan alleen een vroegtijdige vaccinatie van Veerle Heeren zelf. 

"Onze bron is zeer formeel: de vaccinatielijsten werden voortdurend aangepast. Niet 's avonds, wanneer er overschotten waren, maar 's morgens", aldus Selis. "Hier zit duidelijk een systeem in, we hebben al zeker twintig mensen gevonden en er is echt sprake van vaccinatiecorruptie."

De vaccinatielijsten werden voortdurend aangepast. Niet 's avonds, wanneer er overschotten waren, maar 's morgens.

Dirk Selis, journalist Trudocs

Selis zegt ook dat zijn bron, iemand die werkt in het vaccinatiecentrum,  aan verschillende mensen die al een afspraak hadden voor een vaccin, moest laten weten dat hun afspraak niet kon doorgaan. "Die persoon heeft daar nachten van wakker gelegen, maar durfde niet ingaan tegen zijn bazen en de burgemeester. Maar hij besliste om er toch mee naar ons te stappen en we zullen hem te allen tijde beschermen, los van elke intimidatie."

Gouverneur onderzoekt dossier

Vooruit, die in Sint-Truiden in de oppositie zit, heeft intussen een klacht ingediend tegen Veerle Heeren bij de gouverneur van Limburg. De gouverneur heeft intussen ook de gelekte documenten ontvangen. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) heeft hem  gevraagd om alles grondig te onderzoeken.  "Ik heb trouwens ook alle gouverneurs samengeroepen en zal hen vragen dat ze alle burgemeesters nog even wijzen op hun voorbeeldfunctie die ze tijdens deze coronacrisis hebben", aldus Somers.

Bekijk hier minister Bart somers in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen