Onthaalhoeve Renard-Lachat

Onthaalhoeve in Zwevegem begrijpt bezorgdheid minister over alpaca's: "Groot knuffelgehalte, maar niet geschikt om mee te wandelen" 

Je ziet ze meer en meer opduiken tijdens een wandeling: schattige alpaca's die vragen om geaaid te worden. Sommige hoeves organiseren ook wandeltochtjes met alpaca's. "Het is een misvatting dat alpaca's knuffeldieren zijn", zeggen ze bij Onthaalhoeve Renard-Lachat in Zwevegem.

Minister van dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is bezorgd over de trend die er momenteel is om alpaca's als huisdier te houden. Leentje Lachat uit Zwevegem kan hem daarin volgen. Onthaalhoeve Renard-Lachat was één van de eerste hoeves die werkt met alpaca's. Leentje Lachat: "Een alpaca kan oud worden en heeft veel verzorging nodig. Je moet het dier laten vaccineren, ontwormen, 1 keer per jaar laten scheren enzovoort. Elke dag krijgen ze bij ons extra vitamines en eiwitten en we nemen ze wekelijks apart om hun conditie te testen. We kijken dan of ze niet te mager of te dik zijn. Door hun wol heen kan je dat moeilijk zien, vandaar dat we hun conditie meten."  

Hoog knuffelgehalte

Een alpaca heeft een hoog knuffelgehalte. Maar de dieren worden niet graag geaaid, vervolgt Leentje Lachat. "Het blijven van nature uit vluchtdieren en kuddedieren. Daar moet je mee rekening houden. Knuffelen bezorgt hen stress. Daarom zijn we op onze hoeve gestart met "alpacagolf".  We laten de mensen golfen, wandelen tussen de dieren. In plaats van al dat knuffelen." 

Trouwens doordat alpaca's kuddedieren zijn, is het geen goed idee om 1 alpaca te houden. "Je moet er minstens 2 hebben, want 1 alpaca in een weide zal niet gelukkig zijn", besluit Leentje Lachat.

Meest gelezen