Radio 2

Lanaken gebruikt al 30 jaar fout wapenschild: "Gemeentesecretaris vond origineel niet groots genoeg"

In de gemeente Lanaken wordt al jaren een fout wapenschild gehanteerd. In 1989 keurde toenmalig minister Patrick Dewael het officiële wapenschild van Lanaken goed, maar de toenmalig gemeentesecretaris paste dat op eigen initiatief stiekem aan. 

Opmerkelijk nieuws uit Lanaken: het officiële zegel dat de gemeente al jaren hanteert, blijkt dan toch niet zo officieel. De Vlaamse Heraldische Raad contacteerde burgemeester Marino Keulen (Open VLD) en de gemeente onlangs met het nieuws: Lanaken gebruikt een ander wapenschild dan ooit officieel is goedgekeurd. In 1989 was het toenmalig minister van cultuur Patrick Dewael (Open VLD) die de eindbeslissing nam, maar toch eindigde de gemeente Lanaken met een wapenschild dat er lichtjes anders uitziet. 

Het is mijn voorganger die de aanpassing gedaan heeft, nadat het eerste wapenschild is goedgekeurd
William Vancleynenbreugel

"In 1989 is beslist om elementen van de zes fusiegemeenten die Lanaken gevormd hebben, te gebruiken in het ontwerp", vertelt burgemeester Lanaken. "In het huidige ontwerp zijn de heilige Ursula en zes maagden toegevoegd, en dat blijkt dus fout te zijn." De huidige gemeentesecretaris William Vancleynenbreugel schept duidelijkheid. "Het is mijn voorganger die de aanpassing gedaan heeft, nadat het eerste wapenschild is goedgekeurd. Hij zou dat gedaan hebben in samenspraak met de toenmalige burgemeester", geeft hij toe. "Ze vonden het wapenschild blijkbaar niet groots genoeg."

Burgemeester Keulen kan er wel mee lachen. "Het werkt wel op de lachspieren ja. In ieder geval: we gaan vanaf nu enkel nog het officiële ontwerp gebruiken, dat de Vlaamse Heraldische Raad destijds heeft goedgekeurd."

Meest gelezen