Leuvens burgemeester laat plexischermen op terras voorlopig toe: "Nu aanpassen wordt chaos"

Van burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) mogen de plexischermen op de terrassen in Leuven voorlopig blijven staan. Vandaag kwam er eindelijk duidelijkheid van de overheid: plexischermen mogen niet gebruikt worden. Maar Ridouani reageert: “We gaan dat niet meteen handhaven.”

Exact één dag voor de heropening van de terrassen in ons land is er duidelijkheid gekomen voor de horecauitbaters: plexischermen mogen niét gebruikt worden. Nochtans hadden heel wat caféuitbaters hun terrassen al helemaal ingericht, mét plexiglazen. Op die manier zouden ze extra tafeltjes kunnen zetten. Ook in Leuven, op de Oude Markt bijvoorbeeld. Nu zouden ze die moeten weghalen, maar daar is burgemeester Mohamed Ridouani het niet mee eens.

"Het is belangrijk dat de federale regels gevolgd worden, dat zorgt voor een georkestreerde aanpak, maar dit is gewoon niet realistisch", vindt Ridouani. "Er is voorlopig nog geen ministerieel besluit dat die afspraken vastlegt. De horeca heeft zich ook enorm goed voorbereid op de opening, heeft afspraken gemaakt over de capaciteit en de protocollen gevolgd, die trouwens ook al te laat waren. Dit is gewoon niet haalbaar om dat nu te vragen van de horeca. Dit vraagt om chaos." 

We bekijken het pragmatisch en gaan de horeca de tijd geven om zich in regel te stellen
Burgemeester van Leuven Mohamed Ridouani (Vooruit)

Daarom zal de stad de regel voorlopig niet handhaven. "We gaan het vanuit de stad pragmatisch aanpakken en de horeca de tijd gaan geven om zich in regel te stellen. Dit weekend gaan wij dit zeker niet handhaven. Van zodra het besluit gepubliceerd is, zullen we met de horeca bekijken wat wel haalbaar is", zegt Ridouani.

De voorzitter van de vzw Oude Markt, Erik De Rop, reageerde vanmorgen verrast toen hij het nieuws over de plexischermen hoorde: “Het is onbegrijpelijk dat men 24 uur voordat we eindelijk na meer dan zes maanden weer mogen starten, weer alles overhoop gooit. Onze burgemeester en de stadsdiensten reageren tenminste met gezond verstand. Dat hebben we al vaker kunnen vaststellen tijdens deze crisis, dat burgemeesters de problemen ter plaatse mogen oplossen. Zij hebben wel het gezond verstand om met de materie om te gaan, maar die logica en het gezond verstand liggen federaal wat moeilijker."  

Samenwerking

De burgemeester wijst ook nog eens op de goede samenwerking tussen stad en horeca: "Al weken wordt er samen met de politie en andere stadsdiensten bekeken hoe we de terrassen weer kunnen openen of uitbreiden. Hoe we het het openbaar vervoer aanpassen, welke veiligheidsmaatregelen en communicatie er moet zijn om alles veilig en aangenaam te laten verlopen. En dan komt dit er plots nog tussen, dat is niet correct", besluit Ridouani. 

Meest gelezen