berten FOTOGRAFIE

Limburgse band "Floris and the Flames" zorgt voor muziek op Europadag

Volgende zondag is het de jaarlijkse Europadag en staan eenheid en vrede in Europa centraal. In normale omstandigheden wordt die dag met evenementen en herdenkingen gevierd maar door de coronacrisis vinden de feestelijkheden dit jaar online plaats. Tussen de speeches door, zal Limburgs geluid te horen zijn. Floris Willem en zijn band “Floris and the Flames” mogelijk namelijk voor een streepje muziek zorgen.

Enkele jaren geleden speelde Floris Willem al eens voor de Belgische ambassade in Oostenrijk. De Limburger, die viool studeert aan het conservatorium in Wenen, legde daar contacten en zorgde zo voor een optreden op de Europadag. "Tussen de speeches van de ambassadeurs mogen we met "Floris and the Flames" drie stukken spelen", zegt Willem.

 “Eigenlijk is ons gevraagd om in oktober op de Wereldtentoonstelling in Dubai te spelen. Als alles goed gaat en corona laat het toe, zal onze muziek daar dus ook te horen zijn. Zondag is een voorproefje op wat we daar gaan brengen. Je mag je alleszins voorbereiden op drie klassieke stukken in een typisch "flamesjasje". Dat is een beetje vrolijker dan de strenge klassieke muziek. Op die manier willen we een publiek aanspreken dat op het eerste gezicht niet naar klassieke muziek zou luisteren", vertelt Willem.

Bijzonder is dat Willem zelf in Wenen zit terwijl de rest van de band thuis in Limburg is. “Eigenlijk wilden we het optreden via internet helemaal live doen maar dat bleek niet mogelijk: de verbinding en de klank waren niet goed genoeg. En dus heeft de band zijn stuk opgenomen terwijl ik zondag mijn deel live zal spelen. Moeilijke tijden vragen om een creatieve oplossing", aldus Willem.

Wie "Floris and the Flames" zondag in actie wil zien, kan de livestream van de Europadag vanaf 11 uur volgen via Youtube of Facebook

Meest gelezen