NVE

De Croo wil Rode Duivels prioritair vaccineren, vicepremier Van Peteghem over verwarring terrassen: "Kan uiteraard niet"

De coronacijfers blijven op hetzelfde tempo dalen. Er liggen nu minder dan 750 covidpatiënten op intensieve zorg, dat is geleden van eind maart. Er zijn ook minder vastgestelde besmettingen, dat aantal ligt nu op een kleine 3.000 per dag. De vaccinatie komt intussen steeds meer onder stoom. Vicepremier Vincent Van Peteghem (CD&V) erkent dat er niet goed gecommuniceerd is over de regels rond de heropening van de terrassen morgen. Volg het coronanieuws in onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Van Peteghem over communicatie bij heropening terrassen: “Dat kan uiteraard niet”

Vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peterghem (CD&V) staat nog altijd achter de beslissing van het Overlegcomité dat er 1,5 afstand moet worden bewaard tussen tafelgezelschappen op een terras. “We zitten nog altijd niet in de situatie van vorig jaar, waar het aantal mensen op intensieve zorg en het aantal nieuwe besmettingen eigenlijk veel lager was dan vandaag”, zegt hij in “De afspraak op vrijdag”.

“Maar ik heb begrepen dat er wat verwarring is gekomen rond de protocollen die goedgekeurd waren.” De vicepremier vindt de verwarring rond plexiglas schermen op de terrassen “bijzonder jammer”. “Wat er nu gebeurt, dat kan uiteraard niet. We moeten daar zeker uit leren”, erkent hij. “Volgende week is er opnieuw een Overlegcomité. De afspraken die we daar gaan maken – ook over de verdere opening van de horeca – moeten gewoon veel duidelijker zijn.”

Van Peteghem heeft naar eigen zeggen begrip voor de frustratie die veel horeca-uitbaters hebben over de warrige overheidscommunicatie.

Bekijk hieronder een fragment van het gesprek met Vincent Van Peteghem in "De afspraak op vrijdag":

Videospeler inladen...

Premier Alexander De Croo wil Rode Duivels prioritair laten vaccineren

Als het van premier Alexander De Croo afhangt, dan staan de Rode Duivels  straks op de eerste rij voor een vaccinatie. "De vaccinaties versnellen en de Rode Duivels zijn toch een vorm van nationale trots", klinkt het.

De Belgische voetbalbond zou graag hebben dat de Rode Duivels nog voor het EK voetbal een vaccin tegen het coronavirus krijgen. Premier Alexander De Croo is alvast gewonnen voor dat idee.

Lees het volledige artikel hier:

Burgemeester Brugge Dirk De fauw: "Mensen mogen tot 22 uur consumptie bestellen en daarna rustig opdrinken"

De burgemeester van Brugge Dirk De fauw heeft de politie van zijn stad gevraagd om enige mildheid aan de dag te leggen bij de ordehandhaving de komende dagen. De fauw spreekt tegen dat de terrassen in Brugge tot 23 uur open mogen blijven, maar mensen die even voor 22 uur een consumptie bestellen, mogen die rustig uitdrinken.

"We gaan de cafés niet tot 23 uur openhouden. Ik heb gezegd dat we niet manu militari extra agenten zullen laten optreden op 450 terrassen om 22 uur. De mensen mogen tot 22 uur iets bestellen. Ik zeg altijd, een Brugse Zot die drink je niet uit op twee minuten. We kunnen niemand verplichten om ad fundum te gaan drinken. Ik zeg, drink rustig uw consumptie uit en vertrek dan", zegt De fauw in het "Laat Journaal".

"Het is niet de bedoeling dat men tot 23 uur op het terras blijft zitten. We vragen de horecamensen om hun terras af te sluiten om 22 uur. Er mogen dan geen nieuwe klanten op de terrassen komen zitten en er mogen geen nieuwe consumpties aangeboden worden. Om 23 uur moeten de terrassen volledig afgesloten zijn."

Bekijk het gesprek met Dirk De fauw uit het "Laat Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Vereniging Vlaamse Steden en Gemeenten: "Nog steeds geen bijkomende uitleg gekregen, plexischermen worden gedoogd"

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten klaagt de onduidelijkheid aan over de heropening van de horeca, onduidelijkheid die volgens de VVSG verder gaat dan enkel de plexi-kwestie. "Door gebrek aan duidelijkheid kunnen steden en gemeenten en horeca-uitbaters niet garanderen dat alles morgen volledig volgens de regels gebeurt", klinkt het.

De voorzitter van de VVSG Wim Dries (CD&V) verduidelijkt in "Terzake" dat er nog steeds geen detailinformatie met bijkomende uitleg voor de horeca beschikbaar is. "We nemen het pragmatisch op. We gaan echt voor de veiligheid, maar het moet werkbaar blijven", aldus Dries. Ook in zijn stad Genk, waar Dries burgemeester is, zal het gebruik van plexischermen gedoogd worden.

"Morgenvroeg gaan de terrassen open. Dat is een mooi moment en dat moet veilig gebeuren. De horeca heeft ongelofelijke inspanningen gedaan om de terrassen veilig te heropenen. We gaan dat de komende dagen gedogen dat er plexischermen worden gebruikt en dan gaan we in overleg met de horeca om te kijken hoe we ons terug aan de regels kunnen houden", besluit Dries.

Bekijk het gesprek met Wim Dries uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Wereldgezondheidsorganisatie keurt Chinese vaccin van Sinopharm goed

Het expertenteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het licht op groen gezet voor een coronavaccin van het Chinese bedrijf Sinopharm. Dat vaccin moet ook in twee doses worden toegediend en voorlopig enkel aan mensen ouder dan 18 jaar.

Het is het eerste Chinese vaccin dat de goedkeuring krijgt van de WHO. Eerder waren al de vaccins van de Amerikaanse farmareuzen Pfizer, Moderna en Johnson & Johnson goedgekeurd, net als dat van het Brits-Zweedse concern AstraZeneca en een variant van dat laatste dat geproduceerd wordt door het Serum Institute of India. De goedkeuring maakt het mogelijk dat Sinopharm wordt ingezet in Covax, het internationale programma om vaccins te leveren aan armere landen.

Het Chinese vaccin zou voor 78 procent effectief zijn. Dat is goed, maar minder dan de westerse vaccins. Een ander panel van experten van de WHO had eerder twijfels geuit over de werking van Sinopharm bij mensen ouder dan 60 jaar. De WHO wil overigens meer testgegevens krijgen vanuit China. De meeste testgegevens over Sinopharm komen uit de Verenigde Arabische Emiraten waar dat vaccin al langer wordt toegediend. 

Etiquettespecialist Kevin Strubbe: "Klanten moeten een gastvrij en veilig gevoel hebben"

Zowel de klanten als het horecapersoneel moeten hun gezond verstand gebruiken bij de heropening van de terrassen. Volgens etiquettespecialist Kevin Strubbe is hygiëne een van de belangrijkste aandachtspunten voor horecauitbaters.

"Vanaf morgen gaan we ervoor zorgen dat er geen hoestende kelners rondlopen en dat de persoonlijke hygiëne goed is. De kelners zullen erop afgerekend worden wanneer ze met vuile nagels, een zweetgeur of een vuil mondkapje rondlopen", zegt Strubbe in "De wereld vandaag".

De communicatie mag volgens Strubbe niet op een bevelende toon gebeuren zoals die gebeurt in de media. "Je moet afstand houden, je moet een mondmasker dragen. Wij zullen ervoor zorgen dat de regels op een gastvrije manier overgebracht worden, ook al zal dat niet altijd eenvoudig zijn."

Beluister het gesprek met Kevin Strubbe hier:

Al 2 miljoen Vlamingen kregen minstens 1 coronaprik

Al 2 miljoen Vlamingen hebben minstens 1 prik van een coronavaccin gekregen. Dat komt neer op 37 procent van de volwassen bevolking. Op die manier blijft Vlaanderen op koers om tegen 11 juli alle volwassen Vlamingen een eerste spuitje te hebben aangeboden, klinkt het bij de Vlaamse regering.

Die heeft heeft vandaag ook de campagne "Cijfers van de Hoop" gelanceerd. "De vaccins openen de poort van de vrijheid, waar we zo lang naar snakten", verkondigde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Tijdens de persconferentie gaven Jambon en minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) een stand van zaken van de Vlaamse vaccinatiecampagne en keken ze ook vooruit. 

Met de campagne wil de Vlaamse regering aantonen dat de vaccinatiecampagne stilaan op kruissnelheid komt. Zo worden er de komende twee weken gemiddeld 400.000 Vlamingen gevaccineerd, verklaarde Beke. De campagne gaat gepaard met filmpjes, spotjes en advertenties waarin het aantal geplaatste vaccins onder meer wordt afgemeten aan een vol voetbalstadion of een tot de nok gevuld Sportpaleis.

Volgende week staan 286.484 coronavaccins gepland, waarvan zowat driekwart een tweede dosis zijn. De week nadien staan 533.535 vaccins ingepland. Daarvan is twee derde gereserveerd als eerste dosis. Nadien zakt dat cijfer tijdelijk opnieuw tot 320.295 in de week van 24 mei om vanaf eind mei vier opeenvolgende weken boven de 600.000 te pieken. "Tegen eind mei zullen we drie groepen volledig hebben gevaccineerd: het zorgpersoneel, de 65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen", vertelde Beke. "Dat is goed voor de helft van alle Vlamingen."

Jambon besloot de persconferentie met een oproep naar aanleiding van de heropening van de terrassen zaterdag. "We zijn in de fase van de hoop gekomen, maar de coronacrisis is nog niet voorbij. Er moeten nog veel mensen gevaccineerd worden, en de ziekenhuisbezetting moet echt nog naar omlaag. Door goed op te letten, winnen we effectief, elk uur, elke dag", aldus de minister-president.

De Croo hamert bij Europese leiders op noodzaak van grotere vaccinproductie en -verdeling

In een brief aan Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Raadsvoorzitter Charles Michel breken premier Alexander De Croo en zijn Spaanse, Franse, Deense en Zweedse collega's een lans voor een productieverhoging van coronavaccins en het opschalen van de distributie naar alle uithoeken van de wereld. "Dit is niet alleen een morele en een politieke kwestie, maar ook een van epidemiologische aard. Wij zullen pas veilig zijn wanneer iedereen veilig is", schrijven ze.

De brief komt er enkele uren voor de start van de Europese top in het Portugese Porto en te midden van de discussie of het tijdelijk opheffen van de patenten op coronavaccins kan helpen om op korte termijn wereldwijd meer vaccins te kunnen toedienen.

Op 21 mei organiseren de Commissie en G20-voorzitter Italië de 'Global Health Summit' in Rome. "Daarom moet Europa nu zijn leiderschap tonen in het tot stand brengen van een globale respons op de pandemie", schrijven De Croo, de Spaanse premier Pedro Sanchez, de Franse president Emmanuel Macron en de eerste ministers van Denemarken, Mette Fredriksen, en Zweden, Steffan Löfven. "We begrijpen dat we dit vragen op het ogenblik dat Europa zijn eigen vaccinatiecampagne probeert te versnellen, maar we kunnen onze verantwoordelijkheid niet ontkennen. Van zodra de omstandigheden het toelaten, moeten we een bijdrage kunnen leveren aan de internationale inspanningen om deze globale gezondheidscrisis te bekampen." 

Volgens De Croo en zijn collega's zijn vaccins een aspect van het internationaal veiligheidsbeleid geworden. "Als de EU haar rol niet opneemt, zullen anderen het vacuüm vullen en vaccins gebruiken als een geopolitiek middel." Daarom moet een verhoogde Europese productiecapaciteit prioriteit zijn, betogen de vijf leiders.

Maar op een ogenblik dat Europa al de grootste exporteur van vaccins wereldwijd is, moet het het momentum aangrijpen om leiderschap te tonen om publieke en private partners bij elkaar te brengen om "de globale productie en verdeling van veilige, effectieve en betaalbare vaccins te verhogen, en te verzekeren dat de knowhow en technologie van vaccins proactief gedeeld wordt." Om dan nog eens te benadrukken: "We moeten nu de handen in elkaar slaan met de private sector."

Concreet vragen ze ook om het licht op groen te zetten voor het 'EU-mechanisme voor het delen van vaccins', dat de Commissie in januari op tafel legde. Het mechanisme is een Europese versie van COVAX, het mondiale instrument om ook lage- en middeninkomenslanden toegang tot vaccins te geven. Het EU-mechanisme is vooral op de Westelijke Balkan, de oostelijke en zuidelijke buurlanden van de EU en Afrika gericht.

De aanpak van de coronapandemie en de vaccinatiestrategie staan vrijdagavond hoog op de agenda in Porto

Op 15 mei testconcert in Ghelamco Arena Gent, maar sector "heeft gevoel aan het lijntje gehouden te worden"

Op 15 mei is er in de Ghelamco Arena in Gent een nieuw testevent gepland: een concert van Compact Disk Dummies. 300 mensen zullen er na hun sneltest, die ter plekke wordt afgenomen, meteen naar hun plaats gaan en het resultaat van hun test op hun telefoon krijgen. Arena Events deed het voorstel voor dit event zes maanden geleden al en heeft dus erg lang moeten wachten om het goedgekeurd te krijgen als testevent. Het is een samenwerking met stad Gent en UZ Gent. "We geloven er nog altijd in, maar de sector heeft het gevoel dat ze met de testevents aan het lijntje gehouden worden", zegt Michiel Vanderheyden van Arena Events. 

Lees meer in dit artikel:

Nachtwinkels mogen vanaf morgen alcohol verkopen tot 22 uur

Nu de terrassen vanaf morgen open mogen blijven tot 22 uur mogen nachtwinkels twee uur langer alcohol verkopen: tot 22 uur in plaats van tot 20 uur. Dat blijkt uit het Ministerieel Besluit over het zogenoemde buitenplan, dat zopas is gepubliceerd.

Over een eventuele uitzondering op de afstandsregel voor de terrassen bij het gebruik van plexiglas wordt met geen woord gerept in het Ministerieel Besluit.

Plexischermen worden uit het terrassenprotocol gehaald

De kern van de federale regering heeft beslist dat de regel rond de plexischermen op terrassen uit het horecaprotocol wordt gehaald. Dat heeft VRT NWS vernomen.

Morgen mogen de horecaterrassen opnieuw open. In het protocol - dat de regels rond die heropening bundelt in afspraak met de horecasector - stond dat horeca-uitbaters de tafels anderhalve meter uit elkaar moeten zetten...tenzij de tafelgezelschappen worden gescheiden door een plexiglazen wand.

Dat laatste bleek echter niet in overeenstemming met wat het Overlegcomité van de verschillende regeringen had beslist rond de heropening van de terrassen. Dat plexischermen dus niet mogen om tafels - afgeschermd van elkaar - dichter bij elkaar te zetten dan anderhalve meter, bevestigde vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vanmorgen.

De kern van de federale regering heeft nu beslist dat het protocol moet worden aangepast. Het is niet duidelijk wanneer die aanpassing effectief zal worden doorgevoerd.

"Witgouden juwelen zijn gevoelig voor alcoholgel"

In coronatijden moet je je handen voldoende wassen en ontsmetten, maar dat kan schade veroorzaken aan juwelen. Dat zegt huwelijksplatform House of Weddings in Sint-Martens-Latem. "Pure alcholgel kan niet zo veel kwaad, maar van zodra er parfum of andere bestanddelen in zitten, kan het schade veroorzaken aan je trouwring", klinkt het.

Lees het hier:

Meest gelezen