Mama zijn: "Zorgen en vermoeidheid  maar ook iedere dag fantastisch veel geluksmomenten!"

Zeven heel verschillende vrouwen kregen in de aanloop naar moederdag allemaal dezelfde vragen voorgeschoteld en legden hun hart bloot op Radio 2 Limburg. Ze antwoordden oprecht en eerlijk en met heel veel liefde. Hoe is het om mama te zijn? En praten vrouwen daar eigenlijk vaak over met elkaar? Zijn er dingen die ze dan herkennen? En kan je spreken over typische kenmerken van mama's? 

Graag kinderen of toch maar niet? En op welke leeftijd?

"Ik twijfelde lang of ik in deze wereld wel kinderen wilde opvoeden", vertelt Mariet Ghaye uit Hasselt. "Ik was een echte feministe en erg veel bezig met maatschappelijke uitdagingen. Ook is het voor twee vrouwen nog altijd niet evident om samen kinderen te krijgen. Maar toen ik dertig was, werd de drang té groot en hebben mijn echtgenote en ik toch beslist om kinderen te nemen."

"Ik was altijd bezig met zwemmen", zegt ex-Europees zwemkampioene Sabrina Bellavia uit Beringen. "Er was geen tijd voor iets anders. Maar als je dan de man van je leven ontmoet, begin je toch te denken aan een kind. Ik was wel 9 maanden bang dat ze net als ik een onderarm zou missen. Het was dan ook een hele ontlading toen de gynaecoloog mijn dochter na de bevalling op mijn borst legde en zei: "Ze is OK, ze heeft twee handen."

(lees verder onder de foto)

"Ik wilde graag een groot gezin want dat vond ik gezellig", vertelt Daphne Looijens uit Hechtel-Eksel. "We wilden altijd vier kindjes maar mijn bevallingen liepen niet zo vlot als verwacht. Ik heb zelfs tien dagen op intensieve gelegen. Dus we zijn blijven steken bij drie kinderen. En ik besef nu ook dat het niet evident is om als vrouw kinderen te krijgen."

"Ik vind dat er veel voordelen zijn aan jong mama worden", vertelt Sanne Buvens uit Genk. "Mijn man en ik wilden absoluut kinderen voor ik dertig werd. Ze zijn nu alledrie nog klein. Maar als ze hun eigen weg beginnen te gaan, zullen mijn man en ik nog jong genoeg zijn om samen ook nog veel leuke dingen te doen", lacht Sanne. "Waarop ik wel moet letten, is dat ik af en toe wat tijd maak voor mezelf want soms kan het nu wel heel erg druk zijn."

(lees verder onder de foto)

"Als je trouwt, ligt het voor de hand dat je ook kinderen krijgt, zeker in mijn cultuur", vertelt islamlerares Hatice Baloglu uit Beringen. "Het was destijds dus geen bewuste keuze om een kind te krijgen. Maar ik ben wel heel blij nu met mijn zoon en als ik nog getrouwd zou zijn, zou ik zeker nog meer kinderen hebben." 

Is het moeilijk om mama te zijn? Of helemaal niet?

"Het is helemaal niet moeilijk om mama te zijn", vertelt Paulette Nicolaers uit Hasselt. "Ik ben intussen al overgrootmoeder. En omdat ik 5 kinderen heb en mijn dochters op hun beurt ook verschillende kinderen hebben, zijn we nu al met 50 als we met de hele familie samen zijn", lacht ze. "Maar ik ben er voor ieder van hen, ik kan luisteren als het moet, ik kan praten, lachen of met hen huilen en vooral voor hen zorgen. Daar is niks moeilijk aan."

(lees verder onder de foto)

"Het moeilijkste is voldoende tijd en aandacht hebben voor je kinderen, zeker op momenten dat je het druk hebt of dat er stress is", zegt Marriet Ghaye uit Hasselt. "Ik heb me daar vaak schuldig over gevoeld. Maar als mijn dochters nu zeggen dat ik het goed heb gedaan, dan ben ik blij dat die moeilijke momenten niet zijn blijven hangen."

"Het mooiste maar ook het moeilijkste aan kinderen hebben", zegt Magda Straka uit Genk, "is om een mooi evenwicht te vinden in je opvoeding. Hoe laat je je kinderen zijn wie ze zijn en ga je ze niet in een bepaalde richting duwen of zelfs manipuleren? Daar ben ik heel erg mee bezig. Dat vind ik een echte uitdaging."

(lees verder onder de foto)

Is er een verschil tussen mama's en papa's?

"We hebben er bewust voor gekozen om geen verschil te maken tussen mama en papa in ons gezin", vertelt Sanne. "Als ik moet werken, zorgt Jasper vaak alleen voor de kinderen. Ze gaan ook even snel naar hem als ze nood hebben aan een knuffel. Ze hebben zelfs liever dat hij de verhaaltjes voorleest omdat hij dat met veel meer enthousiasme doet dan ik".

"Ik ben al alleenstaand van toen mijn zoon 2,5 jaar was", zegt Hatice. "Ik ben dus zowel mama als papa geweest. En eigenlijk is er geen verschil. Liefde kan iedereen geven. Mama of papa, ik denk niet dat dat veel uitmaakt."

Meest gelezen