AFP or licensors

Meer dan 180 gewonden bij rellen tussen Palestijnen en Israëlische agenten

Bij rellen tussen Palestijnen en Israëlische politieagenten op het Moskeeplein in Oost-Jeruzalem zijn minstens 180 gewonden gevallen. Dat melden reddingswerkers en de lokale politie.

Op het Moskeeplein in Oost-Jeruzalem is het vrijdag tot opstootjes gekomen tussen Palestijnen en Israëlische agenten. Op het plein had zich een massa mensen verzameld op de laatste vrijdag van de ramadan, de islamitische vastenmaand.

Maar de gebedswake liep uit op rellen. Een politiewoordvoerder had het over "gewelddadige ongeregeldheden". Volgens hem gooiden honderden relschoppers stenen, flessen en andere objecten naar de agenten die de ingangen van het plein bewaakten. Daarop hebben de agenten "teruggeslagen". Ooggetuigen zeggen dat de politie ook rubberkogels afvuurde. 

Volgens de Palestijnse Rode Halve Maan zijn er na het geweld 178 gewonde demonstranten, van wie er meer dan 80 naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. Bij de Israëlische politie vielen zes gewonden. De schermutselingen komen er na opgelopen spanningen in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, die door Israël zijn bezet. Het ging om de ergste confrontatie sinds eind vorige maand ook al 125 gewonden vielen bij rellen tussen Palestijnen en de politie in Jeruzalem. Toen had de Israëlische politie een populaire verzamelplaats afgesloten waar Palestijnse moslims traditioneel bijeen kwamen voor "iftar", het einde van hun vastendag. 

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Uitzetting

Ook in een nabijgelegen wijk in Oost-Jeruzalem vonden er opnieuw opstootjes plaats. Daar waren er al dagenlang elke avond betogingen tegen de uitzetting van Palestijnse gezinnen die moeten wijken voor Israëlische kolonisten.  De Verenigde Naties hadden Israël vrijdag aangespoord om de gedwongen uitzetting van Palestijnen uit Oost-Jeruzalem stop te zetten. Ze waarschuwen dat deze acties kunnen neerkomen op oorlogsmisdaden. Volgens de Israëlische wet mogen joden die kunnen bewijzen dat hun familie in Oost-Jeruzalem woonde voor de Arabisch-Israëlische oorlog in 1948, een aanvraag indienen om hun "eigendomsrechten" terug te krijgen. Er bestaat geen wet waarmee Palestijnen die hun eigendommen kwijtraakten tijdens de oorlog hetzelfde kunnen doen.

Meest gelezen