100 jaar na de Olympische spelen in Antwerpen, keren de ringen terug met een rondreizend monument

De stad Antwerpen stelde vanmorgen met trots het nieuwe monument voor ter herdenking van de Olympische Spelen 100 jaar geleden. Dat gebeurde in Wilrijk, maar het monument zal nog rondreizen met een mobiele expo naar andere plekken in de stad die belangrijk waren voor de Spelen toen.

De stad Antwerpen liet een monument maken van de Olympische ringen. Dat werd vandaag onthuld in het sportcentrum Wilrijkse Plein in Wilrijk.  Burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil vooral iedereen aanzetten tot sporten. “Als deze olympische ringen daar elke Antwerpenaar even aan herinneren, brengen we passend hulde aan de grootse olympische idealen die onze stad de voorbije eeuw nooit heeft losgelaten”, zegt De Wever.

Rondreis met mobiele expo

Wie de ringen wil bewonderen, hoeft daarvoor niet meteen naar Wilrijk gaan. Het monument zal rondreizen met een mobiele expo naar plekken die belangrijk waren tijdens de Antwerpse Olympische Spelen. De eerste stopplaats is de ingang van de ZOO, waar destijds de bokswedstrijden plaatsvonden. Ook het Operaplein en het olympisch zwembad Wezenberg staan op de route. In september krijgen de ringen dan hun definitieve bestemming aan het Olympisch Stadion op het Kiel.

Bij de expo horen ook luisterverhalen en zuilen die het verhaal zo goed mogelijk proberen schetsen. "Deze katapulteren je 100 jaar terug in de tijd en laten je live interviews van toen ervaren. Dichter bij de echte Olympische Spelen zullen we in Antwerpen niet snel meer komen", vertelt Antwerps districtsschepen voor sport Charlie Van Leuffel (N-VA).

Via deze link kan je het parcours van de olympische ringen ontdekken en hun reisverhaal lezen.

 

Meest gelezen