Omstreden asielcentrum in Kalmthout definitief gesloten: "De kinderen hebben nog afscheid kunnen nemen van hun klasgenootjes"

Er verblijft niemand meer in het opvangcentrum voor asielzoekers in Kamthout. Dat centrum moest na een half jaar uiterlijk vandaag sluiten, nadat de gemeente en de provincie de nodige vergunningen niet hadden goedgekeurd. Voor de 31 personen die er nog verbleven, zijn er andere opvangplaatsen voorzien. "Alle bewoners zijn ondergebracht in andere opvangcentra in Vlaanderen. Gezinnen met kinderen hebben we ondergebracht in de regio Antwerpen", zegt Mieke Candaele van Fedasil. 

Het asielcentrum in Kamthout staat al leeg sinds dinsdag en vandaag sluit het ook de deuren. Alle 31 bewoners zijn ondergebracht in andere opvangcentra in Vlaanderen. "We hebben voldoende opvangplaatsen, dus daar stelt zich geen probleem", zegt Mieke Candaele van Fedasil. "Voor de gezinnen met kinderen hebben we ernaar gestreefd om een nieuwe opvangplaats te vinden zo dicht mogelijk bij Kalmthout. We hebben hen ondergebracht in de opvangcentra van Broechem en Kapellen."

Gezinnen met kinderen zijn ondergebracht in andere opvangcentra dichtbij Kalmthout

Mieke Candaele, Fedasil

In totaal zijn er 16 kinderen verhuisd, die ook op een andere school moeten starten. "Normaal gezien laten we schoolgaande kinderen verhuizen tijdens de schoolvakanties, maar omdat het centrum vroeger dan verwacht moest sluiten, is dat jammer genoeg niet gelukt. De kinderen hebben wel de kans gekregen om afscheid te nemen van hun klasgenootjes", aldus Candaele. 

Vergunningen geweigerd

Het opvangcentrum was nog maar sinds november 2020 in gebruik. Om het centrum op termijn volledig uit te bouwen, voor een 100-tal bewoners, moesten er nog verschillende vergunningen in orde komen. De gemeente Kalmthout en de provincie weigerden die. Het centrum was ook omstreden bij de gemeente en buurtbewoners. De gemeente vond dat het gebouw te klein was en dat het te dicht bij een drukke steenweg lag. 

Meest gelezen