Podcast - "Bekentenissen over de wereld en mijn vak": Björn Soenens over journalistiek in turbulente tijden

Dit zijn turbulente tijden. Een snelle blik op het nieuws is al genoeg om nerveus te geraken. De eindeloze stroom nieuws heeft een enorme impact op ons leven en onze blik op de wereld. In deze podcast reflecteert VS-correspondent Björn Soenens over de wereld zoals hij is. Spoort het beeld wel met de werkelijkheid? Slaan wij journalisten de bal mis? Is de kritiek op de journalistiek terecht? Gooien we te veel ruis de wereld in? Zijn we wel kritisch genoeg voor onszelf, ook al zijn we kritisch voor alle anderen? Hoe komt het dat mainstreammedia onder vuur liggen? Wat hebben sociale media met de wereld en de verslaggeving aangericht? Hoe kunnen we het vertrouwen herstellen en het beter doen?

Het is de paradox van mijn vak. We willen over de wereld spreken, maar we vergeten al te vaak te berichten over de trage trends en de stille evoluties. Nieuws gaat bijna altijd over het hier en nu: het incident, de ramp, het conflict. Ik geef het ootmoedig toe, wij nieuwsmakers maken je vaak vooral onrustig en bang. Van het nieuws word je niet altijd wijzer of genuanceerder.

Een snelle kijk op de voorbije 20e eeuw toont ons een combinatie van verbazingwekkende vooruitgang en onnoemelijke tragedies. Ondanks de horreur die de hoofdpunten beheerst, gaat de wereld gestaag vooruit. 

We leven in een tijd waar er tegen de sterren op wordt gezeurd. Klagen staat vrij. Het is helaas de definitie van nieuws: het slechte en het uitzonderlijke benadrukken. Nooit keken meer mensen naar Het Journaal dan in deze coronatijd. De wereld is daardoor ook een stuk claustrofobischer geworden. Onze blik is al te vaak op de navel gericht. 

Het totaalbeeld mankeert. Dat maakt van veel mensen nieuwsvermijders die de ogen sluiten en de oren afwenden, ook voor nuttige en noodzakelijke informatie. De Zwitserse schrijver en zakenman Rolf Dobelli raadt iedereen aan om te stoppen met het volgen van de actualiteit. Hijzelf is er rustiger en gelukkiger van geworden. "Ik mis niks", zegt hij.

De essentiële vraag is deze: begrijp je de wereld beter door het nieuws te volgen? Moet journalistiek niet meer de diepte induiken? Minder oppervlakkige snacks? Hoe vaak hoor ik niet na een live-interventie of een reportage op tv: "Ik heb honger naar meer, waarom is alles altijd zo kort?" Onderschatten we ons publiek?

Luister mee naar de slaande en zalvende bekentenissen van een omroepjournalist die al bijna 30 jaar in het vak zit. Een ootmoedige en persoonlijke podcast, en dit keer niet exclusief over Amerika, maar over de wereld. In het Hemelvaartweekend even stilstaan tussen hemel en aarde, over de wereld van het nieuws. “Bekentenissen over de wereld en mijn vak” is een podcast van en met Björn Soenens. De klankmontage is van Daan Wallis.

Meest gelezen