Videospeler inladen...

Geen plexischermen op terrassen? Plexikwestie stuit op veel onbegrip, burgemeesters gaan regel niet handhaven

In verschillende steden en gemeenten zullen de burgemeesters het voorlopig toelaten dat cafés en restaurants met plexischermen op hun terras werken om zo meer tafels te kunnen plaatsen, afgeschermd van elkaar op minder dan anderhalve meter afstand. Nochtans mag dat strikt genomen niet, volgens de regels beslist op het Overlegcomité. Maar die regel werd pas vanmorgen duidelijk, op één dag voor de heropening van de horecaterrassen. 

"Dit is niet ernstig", zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) van Gent over het feit dat restaurants en cafés dan toch geen plexischermen mogen plaatsen op hun terrassen, waardoor ze tafels afgeschermd dichter bij elkaar zouden kunnen plaatsen. "Dit een dag voor de opening van de terrassen op uw bord krijgen is onbegrijpelijk. We gaan daar nu niet op handhaven", klinkt het. De Gentse burgemeester wil de horeca-uitbaters de tijd geven om zich in de regel te stellen. 

De Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) sluit zich daarbij aan. "We gaan dat niet meteen handhaven, blijven pragmatisch en geven horeca de tijd om zich in regel te stellen", schrijft hij op Twitter. "Trop is te veel", vindt de Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open VLD), hij zegt dat de plexiregel geen "handhavingsprioriteit" zal hebben in de badstad komend weekend. Ook de stad Brussel zal plexischermen toelaten, zegt schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (DéFi).

Bart De Wever (N-VA), de burgemeester van Antwerpen, heeft naar eigen zeggen het "volste begrip" voor collega-burgemeesters die de regel niet zullen handhaven. Hijzelf wacht op de publicatie van het ministerieel besluit. "Want als daar precies omschreven staat dat het niet mag, dan is dat wel de wet. En dan is het delicaat om als burgemeester te zeggen dat je dat niet zal handhaven. Ik hoop dat in Brussel het verstand zal zegevieren, maar met deze federale regering is dat meestal een ijdele hoop." De Antwerpse politie zal hoe dan ook eerst sensibiliseren en mild zijn, verklaart burgemeester De Wever.

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten klaagt de onduidelijkheid aan, onduidelijkheid die volgens de VVSG verder gaat dan enkel de plexi-kwestie. "Door gebrek aan duidelijkheid kunnen steden en gemeenten en horeca-uitbaters niet garanderen dat alles morgen volledig volgens de regels gebeurt", luidt het.

De voorzitter van de VVSG Wim Dries (CD&V) verduidelijkt in "Terzake" dat er nog steeds geen detailinformatie met bijkomende uitleg voor de horeca beschikbaar is. "We nemen het pragmatisch op. We gaan echt voor de veiligheid, maar het moet werkbaar blijven", aldus Dries. Ook in zijn stad Genk zal het gebruik van plexischermen gedoogd worden.

Bekijk het gesprek met Wim Dries uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het journaa" hiçer en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Wat is er aan de hand?

Eind vorige maand zette het Overlegcomité van de verschillende regeringen het licht op groen voor de heropening van de terrassen op 8 mei. Die heropening moest wel volgens een protocol verlopen, denk aan afspraken over toiletbezoek of afstand houden tussen de tafels.

Begin deze week werd het protocol afgeklopt na onderhandelingen tussen de regering en de sector. In het document staat te lezen dat er anderhalve meter afstand moet zijn tussen de tafelgezelschappen, "tenzij de tafelgezelschappen worden gescheiden door een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief, met een minimale hoogte van 1,8 meter". Dat stond overigens tot vanmiddag ook op de website van de Federale Overheidsdienst Economie, al is die zin daar nu verdwenen.

Maar die zin over de plexiwanden was blijkbaar niet afgesproken op het Overlegcomité, zo liet coronacommissaris Pedro Facon vrij snel weten aan minister van Middenstand David Clarinval (MR), die voor de regering het protocol mee onderschreef. In regeringskringen was inderdaad te horen dat de plexischermen "in strijd waren met de beslissing van het Overlegcomité". Dat werd vanmorgen bevestigd door vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD). De kern van de federale regering heeft nu beslist dat de zin rond de plexischermen inderdaad uit het protocol moet worden gehaald.

De redenering is dat er geen beperking op het aantal aanwezigen op terrassen is vastgelegd. Maar dan moet er wel steeds 1,5 meter afstand tussen gezelschappen worden gegarandeerd, en dus mogen tafels niet korterbij worden gezet met plexischermen ertussen. Als er te veel mensen dicht bijeen zijn, kan dat leiden tot een te hoge concentratie aan minuscule vochtdruppeltjes in de lucht, zeker bij een overdekt terras. En daar helpen plexischermen niet tegen.

Onbegrip bij horeca

De horecasector zelf reageert bijzonder misnoegd. "Enerzijds vinden we het zeer spijtig dat de beslissing een dag op voorhand moet komen. Mijn collega's hadden zich voorbereid. Vorige keer (in de zomer, red.) was plexi geen probleem. Er zijn nu ook meer mensen gevaccineerd, toen was daar nog geen sprake van", reageert Kevin Van der Auwera, voorzitter van Horeca Leuven. 

Regering moet op volgend Overlegcomité de beslissing rond plexischermen herzien

Matthias De Caluwé, CEO Horeca Vlaanderen

Matthias De Caluwé van Horeca Vlaanderen hoopt op een aanpassing die de plexi's toch toelaat. "Ik raad de regering aan om op het Overlegcomité volgende week die beslissing te herzien. Het is nooit te laat om het gezond verstand te laten zegevieren." De Caluwé roept de horeca-uitbaters op om zich intussen wél aan de regels te houden en dus geen plexischermen te plaatsen. "Het is verstandig om die regels na te leven om geen boetes op te lopen in geval van controles."

Ook binnen de Vlaamse regering is er kritiek en onbegrip te horen op de kwestie. Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) begrijpt dat het voor burgemeesters onwerkbaar is. "We gaan daar nu met elkaar over praten, een gezamenlijk standpunt innemen en daar straks in het Overlegcomité met de andere regeringen over praten." Het volgende Overlegcomité staat gepland op dinsdag.

Videospeler inladen...

Meest gelezen