Schepencollege Blankenberge verliest bevoegdheden na extra gemeenteraad

Het schepencollege van Blankenberge is zijn bevoegdheden kwijt. Dat is vrijdagavond beslist in een extra gemeenteraad van de stad. De gemeenteraad kwam er nadat de coalitiepartner Vooruit zijn vertrouwen in burgemeester Daphné Dumery (N-VA) had opgezegd.

Begin vorige week zegde coalitiepartner Vooruit zijn vertrouwen op in burgemeester Dumery. In een mededeling haalde de partij een reeks pijnpunten aan en noemde het beleid van Dumery "een dictatoriale manier van leidinggeven". Er werd haar ook vriendjespolitiek verweten. Kort daarop werd schepen van Financiën Jurgen Content (Vooruit) op non-actief gezet wegens zijn rol in een onderzoek naar mogelijke prijsafspraken tussen stranduitbaters.

In navolging van de politieke impasse werd vrijdagavond een extra gemeenteraad georganiseerd. Daarop is in de eerste plaats beslist dat het schepencollege een deel van zijn bevoegdheden moet teruggeven aan de gemeenteraad. Tweeënzestig procent van de gemeenteraad stemde voor het voorstel van oppositiepartij Open VLD, die werd gesteund door de partij Vooruit.

Vaste bevoegdheden of wettelijke bevoegdheden zoals onder meer veiligheid blijven wel bij het schepencollege. Bevoegdheden die vallen onder "dagelijks bestuur" worden overgeheveld naar de gemeenteraad. Daardoor zullen meer dossiers behandeld worden door de gemeenteraad, en zal die er ook over stemmen. Dat zal gebeuren aan de hand van wisselmeerderheden.

Volgens burgemeester Daphné Dumery zal alles daardoor een stuk trager verlopen. "Door deze beslissing wordt alles moeilijker gemaakt dan het nu is. Maar moeilijk gaat ook, wij werken verder." Onbestuurbaarheid inroepen is volgens de burgemeester niet aan de orde. "Dat ligt momenteel niet op tafel."

Meest gelezen