Jasper Jacobs

Op 15 mei testconcert in Ghelamco Arena Gent, maar sector "heeft gevoel aan het lijntje gehouden te worden"

Op 15 mei is er in de Ghelamco Arena in Gent een nieuw testevent gepland: een concert van Compact Disk Dummies. 300 mensen zullen er na hun sneltest, die ter plekke wordt afgenomen, meteen naar hun plaats gaan en het resultaat van hun test op hun telefoon krijgen. Arena Events deed het voorstel voor dit event zes maanden geleden al en heeft dus erg lang moeten wachten om het goedgekeurd te krijgen als testevent. Het is een samenwerking met stad Gent en UZ Gent. "We geloven er nog altijd in, maar de sector heeft het gevoel dat ze met de testevents aan het lijntje gehouden worden", zegt Michiel Vanderheyden van Arena Events. 

We spoelen even terug. Op vrijdag 23 april wordt na het overlegcomité aangekondigd dat de eerste testevents al vanaf eind april kunnen plaatsvinden. Verspreid over mei en juni zullen er een 30-tal uiteenlopende evenementen (cultuur, sport, jeugd) georganiseerd kunnen worden, klinkt het. De bedoeling is beter te begrijpen op welke manier evenementen in de toekomst veilig georganiseerd kunnen worden. 

In de KVS in Brussel en in het Toneelhuis in Antwerpen werd de voorbije weken tijdens testevents de luchtkwaliteit getest en bekeken welke impact een geleidelijke opschaling van het aantal bezoekers daar op heeft. De eerste resultaten zijn hoopgevend: ook wanneer de capaciteit opgedreven wordt, wordt de luchtkwaliteitsdrempel niet overschreden. Tijdens een testcongres in Antwerpen werden manieren onderzocht om de aanwezigen te tellen en hun verplaatsingen in een ruimte te registreren.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) benadrukt dat het niet de bedoeling is de testevents in Nederland te kopiëren. “We kunnen eruit leren. Dat hoeft geen weken en maanden te duren, die periode van testen. Bedoeling is om in de zomer weer opnieuw te kunnen genieten van cultuur en evenementen.”

In dat opzicht kunnen er bijvoorbeeld vragen gesteld worden bij de onderzoeksvraag van het testevent in Gent. In Nederland heeft Fieldlab sinds half februari al heel wat testevents gehouden. Uit de resultaten daarvan blijkt dat theaters, concertzalen en congreshallen weer veilig open zouden kunnen, zonder 1,5 meter afstand, als er aan een aantal veiligheidsmaatregelen is voldaan. Een van de conclusies in verband met sneltests is daar ook dat “de sneltest op locatie in verband met de logistiek slechts beperkt toepasbaar is”. Fieldlab concludeert: “Het is beter om de sneltest af te nemen op een decentrale plaats, dicht bij huis". 

"Indruk leeft dat we gepaaid worden met testevents"

Waarom wordt in Gent dan toch nog met sneltests ter plekke gewerkt en niet met teststraten op andere locaties? “Wij hebben dat overwogen”, legt Michiel Vanderheyden van Arena Events uit aan VRT NWS. “Het probleem is dat je dan grote ruimtes moet voorzien buiten je eventsite. Wij maken gebruik van sites die we hebben en laten hen dan naar hun zitje gaan. Dat brengt geen bijkomende belasting voor de mensen, er is geen kwartier wachttijd, ze kunnen dadelijk naar hun stoel."

Bekijk hier het Journaalverslag over het testevent in de Ghelamco Arena: (en lees daaronder verder)

Videospeler inladen...

Arena Events stelde de vraag voor dit testevent ook al een half jaar geleden. In ons land is er heel lang gewacht om in te zetten op testevents. “Wij zijn een 6-tal maanden geleden met het project gestart, op een bepaald ogenblik hadden we bijna een goedkeuring”, legt Michiel Vanderheyden van Arena Events uit aan VRT NWS. “Toen is er beslist dat er nog een ministerieel kader moest ontwikkeld worden, dan heeft het weer een aantal maanden op zich laten wachten waardoor we nu bijna zes maanden verder staan."

Gevoel dat wij grotere maatschappelijke bijdrage hadden kunnen leveren.

Michiel Vanderheyden, Arena Events

“Het geeft ons een beetje het gevoel dat we aan het lijntje gehouden worden, de indruk leeft dat we een stukje gepaaid worden met testevents. Terwijl wij het gevoel hadden dat we een grotere maatschappelijke bijdrage hadden kunnen leveren."

Voor de cultuur- en evenementensector lijken de testevents op dit moment “too little, too late”. Wanneer alle kwetsbare groepen begin juli gevaccineerd zijn, hoopt de sector er nog altijd op om in juli buiten 5.000 mensen te mogen ontvangen en binnen 3.000. In augustus zou er volgens hen buiten zelfs opnieuw een onbeperkt aantal mensen aanwezig moeten kunnen zijn.  En wanneer de vaccinatiegraad tegen de zomer hoog genoeg ligt, gaan sneltests vanzelf een minder belangrijke rol spelen in het verhaal. 

Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon schaarde zich vanochtend op StuBru wel opnieuw achter dit plan van de sector voor de zomer. "Wat mij betreft zijn de plannen die we met de sector besproken hebben zeker en vast realistisch. Maar we beslissen daar niet alleen over, we moeten dat doen in overleg met andere regeringen in dit land, dus ik wil daar niet op vooruitlopen. Een Pukkelpop full charge zoals we dat vroeger gekend hebben, zal nog niet mogelijk zijn, maar vormen van festivals die het toch al de moeite maken voor de fans en toeschouwers, moeten zeker mogelijk zijn, maar gun mij nog tot dinsdagavond om daar helemaal duidelijk over te kunnen zijn." 

We hebben in Nederland een aantal dingen geleerd, maar we moeten dat hier zelf ook in de vingers krijgen.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

Jambon benadrukt vandaag nogmaals dat de testeventperiode niet lang hoeft te duren, maar vindt niet dat de testen in Vlaanderen nu geen zin meer hebben. "We hebben in Nederland een aantal dingen geleerd, maar we moeten dat hier zelf ook in de vingers krijgen", zegt hij. "We gaan niet eindeloos testen. Voor mij is mei een testmaand en dan moeten we lering trekken uit wat we in Nederland geleerd hebben en wat we er zelf aan toegevoegd hebben om dan terug richting wat grotere manifestaties te kunnen gaan."

Bekijk hier de reactie van Vlaams minister-president Jan Jambon: (en lees daaronder verder)

Videospeler inladen...

In de Ghelamco Arena zullen op 15 mei slechts 300 mensen mogen deelnemen aan het testevent, terwijl er in andere landen al op veel grotere schaal testevents geweest zijn.  In de Ghelamco Arena staan in juli trouwens concerten van Niels Destadsbader gepland met een -in het beste geval- publiek van 1.200 mensen.  En een festival als Dranouter hoopt ook om in augustus 2.500 mensen in bubbels van 4 te mogen ontvangen. 

Eventsector wil duidelijkheid over capaciteit en mogelijkheden. 

Michiel Vanderheyden, Arena Events

"We geloven er nog altijd in", benadrukt Vanderheyden.  "Het enige jammere is dat we met dit traject al bijna 6 maanden bezig zijn. Het had voor ons sneller en efficiënter gekund. Met meer focus op wat de bedoeling is. Dat lijkt nu een beetje verloren. Er is nogal wat vertraging in volledige opvolging. Ook de Europese resultaten (van testevents) en wat we in september-oktober 2020 al gedaan hebben, worden niet meegenomen en dat is wel jammer." Vanderheyden benadrukt dat het voor de eventsector nu echt concreter moet worden. "We hebben nood aan duidelijkheid over de capaciteit, over mogelijkheden en duidelijke overtuigingskracht naar bedrijven dat deelnemen aan evenementen opnieuw veilig kan."  

Komende dinsdag is er een nieuw overlegcomité waarop beslist zal worden wat er in juli, augustus en september binnen en buiten mogelijk zal zijn. 

Meest gelezen