Toeristenboten in Gent kunnen weer uitvaren: "Helaas moeilijk om rendabel te zijn met alle regels"

De toeristenboten in Gent mogen morgen weer uitvaren. Bootbedrijven mogen maximaal 15 mensen ontvangen en sommige uitbaters vrezen dat ze daarmee moeilijk uit de kosten zullen geraken. "Normaal gezien zijn er 25 mensen per boot, maar met de huidige maatregels kan dat niet en dan schiet er financieel niet veel meer over", zegt zaakvoerder van een bootbedrijf, Henk Hellemans.

Niet alleen de terrassen openen morgen, ook de toeristenboten in Gent mogen opnieuw uitvaren. Dat zijn boten waarbij een stadsgids uitleg geeft over de omgeving. Rederij de Gentenaer is blij dat ze terug mensen mogen ontvangen, al vinden ze de maatregelen wel heel streng. "Onze boot is normaal voorzien voor 25 personen. Nu mogen we varen met maximaal 16 personen. Dan is het zeer moeilijk om rendabel te zijn", zegt zaakvoerder Henk Hellemans.

Hopen op droog weer

Hellemans vreest dat het moeilijk zal worden om het financiële plaatje te doen kloppen. "We hebben al onze vaste personeelskosten, maar daar komen ook verzekeringen en andere kosten bij. Heel veel schiet er dan niet meer van over, maar bij weekends met droog weer en met gemiddeld 12 mensen per boot, zijn we normaal gezien wel winstgevend." 

Hopelijk drinken de mensen eerst een pint op het terras en varen ze nadien mee met een bootje

Henk Hellemans, uitbater van een Gents bootbedrijf

De zaakvoerder ziet de heropening over het algemeen wel positief in. "We zitten allemaal al sinds 20 oktober thuis, en nu is het eindelijk zover. Al onze medewerkers zijn tevreden dat ze terug kunnen beginnen. Ik hoop dat iedereen op het terras een pint drinkt en dan bij ons met een bootje komt varen, zodat de lokale economie terug kan draaien voor alle sectoren."

Tijdens boottochten worden mensen ook verplicht om een mondmasker dragen. Op de Gentse wateren zijn er niet alleen toeristenbootjes, maar ook kleinere bootjes. Die kunnen per gezin of bubbel afgehuurd worden, en mochten al langer uitvaren.

Meest gelezen