Joodse en Palestijnse betogers raken slaags over het bezit van huizen in Sheikh Jarrah.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Uitzetting Palestijnse families uit Oost-Jeruzalem doet spanningen tussen Israël en Palestijnen weer oplaaien

Maandag komt er mogelijk een beslissing van het Israëlische Hooggerechtshof in een uiterst gevoelige zaak: mogen enkele tientallen Palestijnse families uit hun huis worden gezet in Sheikh Jarrah, een buurt in Oost-Jeruzalem. Als het Hof daarvoor groen licht geeft, dreigen de spanningen tussen Israël en de Palestijnen verder toe te nemen. De voorbije weken waren er al rellen in en rond Jeruzalem. 

De sfeer tussen Israëli's en Palestijnen is opnieuw te snijden. De voorbije weken is het opnieuw tot straatprotest en rellen gekomen en daarbij zijn een aantal Palestijnen -onder hen een kind- gedood. Dat samen met het einde van de islamitische vastenmaand Ramadan vormt een gevaarlijke cocktail.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Inzet van dat alles is een rechtszaak die nu voorligt bij het Israëlische Hooggerechtshof. Een aantal Palestijnse families dreigen door een uitspraak van een lagere rechtbank uit hun huizen te worden gezet in Sheikh Jarrah, een buurt in Oost-Jeruzalem. Oost-Jeruzalem is het deel van de stad Jeruzalem (met ondermeer de historische oude stad) dat pas sinds 1967 door Israël gecontroleerd en bestuurd wordt. 

Volgens de internationale gemeenschap is het Palestijns gebied en wordt het door Israël bezet - al hebben de VS onder Trump de Israëlische claim op Oost-Jeruzalem erkend. Er wonen vooral Palestijnen in Oost-Jeruzalem, maar een aantal rechts-nationalistische groepen in Israël willen daar woningen claimen omdat de huidige Palestijnse eigenaars daar volgens hen geen eigendomsrechten op hebben. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

"Wie was er hier het eerst?"

De kwestie-Sheikh Jarrah is een typisch voorbeeld van de tegenstrijdige claims op het land tussen Joden en Palestijnen. Een veertigtal Joodse families werd er in 1948 verdreven en in de plaats kwamen er veel Palestijnse vluchtelingen wonen uit gebied dat toen in Israël lag. In 1967 werd Sheikh Jarrah samen met heel Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever bezet door Israël.

Probleem is dat Jordanië in de periode dat het Sheikh Jarrah controleerde, nooit veel werk heeft gemaakt van juridische rechten van de Palestijnen op hun gronden en huizen. Net daarom vinden nationalistische Israëli's dat ze nu juridisch recht hebben op dat vastgoed en dat de Palestijnen die er wonen, moeten vertrekken.  

Dat zou de Joodse greep op Oost-Jeruzalem kunnen versterken, want ook in andere wijken van de stad komen steeds meer Joodse kolonisten wonen. Bovendien liggen in Sheikh Jarrah een aantal oude graftombes die een groot historisch en religieus belang hebben voor beide kampen.

Religie en mythe zijn nooit ver weg in en rond Jeruzalem. In Sheikh Jarrah ligt de voor joden erg belangrijke graftombe van Simon de Rechtvaardige (Shimon haTzaddiq), een belangrijk joods religieus leider en hogepriester van de Tweede Tempel uit de 3e eeuw voor Christus. Die tombe is voor gelovige joden een belangrijke bedevaartsoord, net als de tombes van een aantal andere prominente religieuzen uit die tijd.

Omgekeerd is het dorp genoemd naar Hussam al-Jarrahi, de lijfarts van de islamitische veldheer Salah ad-Din (Saladin) die in 1187 Jeruzalem heroverde op de Kruisvaarders. De tombe van die man is dan weer een bedevaartsoord voor Palestijnse moslims. Meer nog: de belangrijke Palestijnse familie al-Husayni bezat veel grond in Sheikh Jarrah. De familie telde de voorbije eeuwen enkele belangrijke groot-mufti's van Jeruzalem onder haar leden, maar het belang is symbolisch geworden door de opkomst van de Palestijnse Bevrijdingsorganiatie (PLO) en andere Palestijnse groepen.

Joodse pelgrims bij de "Tombes van Koningen van Judah"' in Sheikh Jarrah.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen