Unieke flipperkastexpo katapulteert Jenevermuseum terug naar de eighties

Vanaf zaterdag 8 mei katapulteert het Jenevermuseum je terug naar de eigthies met de expo “Pinball Mania”. Van de eerste eenvoudige spijkertafels tot de heel gesofisticeerde klank- en lichtkasten: de geschiedenis van de flipperkast als sociaal bindmiddel staat meer dan een half jaar centraal. Bezoekers kunnen zich zelfs wagen aan een heuse pinballcompetitie. 

“Niet alleen Amerikanen maar ook Vlamingen waren vroeger gek op flipperen”, weet Davy Jacobs, directeur van Jenevermuseum. “Het is een stukje geschiedenis van de Vlaamse cafécultuur, waar jenever ook deel van uitmaakt, dat dreigt vergeten te worden. In de Verenigde Staten bespeelden cafégangers deze machine al sinds de tweede helft van de 19de eeuw, toen weliswaar in een sterk vereenvoudigde vorm. In Europa dook de kast midden jaren 1940 op, na de bevrijding, en vooral in de economische heropleving vanaf eind jaren 1950. De meeste Vlaamse cafés, waar iedereen streed om het behalen van de high score, hadden hun eigen pinball, die net als een goed glas jenever dienstdeed als sociaal bindmiddel.”

Flipperkasttornooi met bubbel

Liefhebbers kunnen het museum iedere donderdagavond 75 minuten afhuren om met hun eigen bubbel te flipperen. “We zetten met het Jenevermuseum meer in op bubbelbezoeken, kleinere groepen en meer beleving”, vervolgt Jacobs. “Spelen kan op maar liefst 10 verschillende kasten. Gerard van Sanden, initiatiefnemer van het Dutch Pinballmuseum selecteerde een aantal iconische kasten uit zijn eigen collectie om bij ons in Hasselt tentoon te stellen. Samen met voormalig Nederlands flipperkampioen Jasper van Eeden zal hij de komende maanden workshops verzorgen over flipperskills. Houd hiervoor zeker onze website in de gaten.”

(Lees verder onder de foto.)

Burgemeester Steven Vandeput en schepen Joost Venken waagden zich alvast aan een kort flippertornooi. “In mijn jonge tijd speelden ik zulke spelletjes met vrienden in Het Magazijn, het café waar Steve Steveart achter de toog stond”, vertelt de burgemeester. “Dat een flipperkast net zoals jenever een sociaal bindmiddel is, kan ik dus volmondig beamen.”

Meest gelezen