Vaccins tijdens wekelijkse markt in Sint-Jans-Molenbeek: “Vaccinatie naar de mensen brengen”

In Sint-Jans-Molenbeek konden mensen die de wekelijkse markt bezochten, donderdag ook een vaccin laten zetten. De gemeente bood hen die kans omdat het drempelverlagend werkt, het gaat om primeur voor ons land.    

Op de wekelijkse donderdagmarkt in Sint-Jans-Molenbeek liepen gisteren zogenaamde “covidambassadeurs” rond. Ze gingen op zoek naar mensen met verschillende aandoeningen of personen uit leeftijdscategorieën die voor vaccinatie in aanmerking komen. Ze stelden hen voor een vaccin te laten zetten, even verderop in het gemeentehuis. Daar zat een arts klaar in een kantoor om de vaccins te zetten. Daarna konden de gevaccineerden onder medisch toezicht 15 tot 30 minuten in de hal wachten voor eventuele bijwerkingen.

Primeur

Het gaat om een testfase in samenwerking met de federale overheid en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. “We willen de vaccinatie naar de mensen brengen", zegt burgemeester Catherine Moureaux (PS). "We stellen vast dat er hindernissen zijn - administratief, kennis of begrip - om zich aan te melden in het huidige systeem. We zijn een pionier in België en daar zijn we trots op."

"Er is een groot deel van het publiek niet bereikbaar", zegt ook Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. "Door mensen in hun eigen taal aan te spreken kunnen we toch nog een deel van de populatie bereiken, sensibiliseren en vaccineren." In totaal werden 14 mensen gevaccineerd tijdens de donderdagmarkt. De resultaten van deze eerste dag zullen geëvalueerd worden om het opzet breder te kunnen herhalen tijdens de markten op dinsdag en donderdag van 8.00 uur tot 13.00 uur.

 

Meest gelezen