Marcel Krijgsman, All Rights Reserved

Geen avondklok meer, terrassen gaan open en buiten meer activiteiten: dit zijn alle nieuwe regels

Sinds middernacht zijn er een heel aantal versoepelingen van de coronamaatregelen ingegaan. Het zogenoemde buitenplan begint, waarbij meer activiteiten mogelijk worden in de openlucht. Zo mogen onder andere horecazaken hun terrassen weer openen en is de avondklok vervangen door een samenscholingsverbod. Ontdek hier wat er allemaal verandert. 

Terrassen open

Vanaf vandaag, 8 mei, mogen horecazaken hun terrassen weer openen. Een opluchting voor zowel de horeca-uitbaters als mensen die graag al eens een terrasje doen. Daarbij moet wel met een aantal zaken rekening worden gehouden: 

  • Horecazaken mogen openblijven tot 22 uur
  • Je mag met maximaal 4 personen aan 1 tafel zitten, tenzij je gezin groter is. 
  • Er moet een afstand van 1,5 meter bewaard worden tussen gezelschappen aan de verschillende tafels. 
  • Mondmaskers zijn verplicht voor personeel en bezoekers, behalve als ze aan tafel zitten.
  • Klanten mogen enkel naar binnen om het toilet te gebruiken of om te betalen.
  • Bediening aan de bar mag niet.
  • Geluidsversterking wordt beperkt tot maximaal 80 decibel.

Een plexischerm tussen de tafels volstaat niet, zo heeft de regering verduidelijkt, tot ergernis van heel wat uitbaters. Verschillende burgemeesters hebben al gezegd dat ze die regel niet gaan handhaven (lees meer in dit artikel).

Ook nachtwinkels mogen weer alcohol verkopen tot 22 uur. Zo is er een gelijkschakeling met de horeca. 
 

Bekijk hier onze reporter Riadh Bahri met een overzicht van de regels in de horeca:

Videospeler inladen...

Avondklok afgeschaft

Ook de avondklok wordt afgeschaft. De maatregel wordt vervangen door een samenscholingsverbod in de openbare ruimte. Zo mag je tussen middernacht en 5 uur 's ochtends maar met 3 personen buitenkomen, tenzij je eigen huishouden groter is. Kinderen tot 12 jaar worden niet meegeteld. 

Evenementen & erediensten

Evenementen, culturele activiteiten en andere voorstellingen mogen buiten plaatsvinden met een publiek van 50 personen. Binnen mogen enkel testevenementen plaatsvinden. 

Ook op erediensten mogen 50 personen aanwezig zijn, als de dienst buiten georganiseerd wordt. 

Georganiseerde activiteiten

Georganiseerde jeugd- en clubactiviteiten, zoals jeugdbewegingen en sportactiviteiten,  mogen vanaf zaterdag doorgaan in groepen van 25 mensen in de buitenlucht. En dat voor alle leeftijden. Kinderen tot en met 12 jaar mogen in een groep van 10 ook binnen. 

Ook pretparken mogen heropenen en rommelmarkten zijn weer toegelaten. 

Gasten binnenshuis

Ook binnen is er een versoepeling. Ieder huishouden mag voortaan 2 personen ontvangen, op voorwaarde dat ze tot hetzelfde huishouden behoren. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegeteld. Er moet wel nog steeds 1,5 meter afstand gehouden worden, behalve met het knuffelcontact.

Vlaamse woonzorgcentra

Ook in de Vlaamse woonzorgcentra gaan er een aantal versoepelingen in. De twee knuffelcontacten - die om de twee weken mochten wisselen - mogen samen op bezoek komen. Daarnaast mogen de bewoners ook andere bezoekers ontvangen. Die moeten de afstandsregels wel blijven respecteren en een mondmasker dragen. In de buitenlucht mogen de bewoners en bezoekers met 10 samenkomen. 

Ook de cafetaria's mogen weer opengaan en de kappers en andere niet-medische contactberoepen mogen weer langskomen. 

Bekijk hier onze reporter Riadh Bahri met een overzicht van de versoepelingen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen