VRT rijft zeven nominaties voor Belfius Persprijzen 2020 binnen

De nominaties voor de Belfius Persprijzen zijn bekendgemaakt: aan Nederlandstalige kant spant de VRT de kroon met zeven nominaties. In de categorie “TV en video” zijn twee afleveringen van Pano genomineerd. En alle nominaties voor “Radio en podcast” gaan naar VRT-producties. Een jury zal op 3 juni de winnaars in elk van de categorieën bekendmaken.

De nominaties voor de jaarlijkse Belfius persprijzen zijn bekendgemaakt, en de VRT spant aan Nederlandstalige kant de kroon met zeven nominaties. 

Opvallend: alle nominaties in de categorie “Radio en Podcast” (Nederlandstalig) gaan naar VRT-producties: 

Drie dagen (Podcast Radio 1: Philip Heymans, Ward Bogaert)

Moeders ten laste (Podcast Radio 1, NPO - Radio 1: Wederik De Backer, Justine Vergotte)

Podvis (Actua-podcast van vrtnws.be, Apple & Google Podcasts, Spotify: Els Aeyels, Philip Heymans, Annelies Hemelsoet, Joris Vergeyle, Christine Van Tichel, Bjorn Van Keer, Lode Roels)

Pano

In de categorie “TV en video” (Nederlandstalig) zijn twee afleveringen van Pano genomineerd:

De Grote Maskerade (één – Pano: Luc Pauwels, Tom Van de Weghe) over de saga met de mondmaskers in ons land.

Wachten op Zorg (één – Pano: Goedele Devroy) over de schrijnende problematiek van mantelzorgers die voor zwaar hulpbehoevende kinderen en volwassenen instaan en de ellenlange wachtlijsten voor een persoonsvolgend budget.

Coup de coeur

Sinds vorig jaar werd er ook een categorie gelanceerd die “Coup de coeur” heet: ze nomineert bijdragen die niet onmiddellijk de concurrentie met de andere inzendingen in hun categorie aankunnen maar als een soort “hartedief” toch zo speciaal zijn dat er niet aan kan worden voorbijgegaan. 

De VRT haalt tweemaal een «Coup de coeur»-nominatie binnen. In de categorie “Radio en podcast” met Twintigers (Radio 1: Kathy Lindekens), een serie van 20 podcasts met diepgaande gesprekken met heel diverse jongeren over hun jeugd en hoe ze in het leven staan. En in de categorie “Digital en Interactive” met Het coronavirus: antwoord op uw vragen (vrtnws.be: Alexander Dumarey, Robbe De Graeve, Roeland Gelade, Valerie Vanhelden, Ann Willems) 

Voor deze 58ste editie van de Belfius Persprijzen waren er 254 inzendingen. Er zijn twaalf categorieën, verdeeld over de drie landstalen, met elk een gespecialiseerde jury die is samengesteld uit mediaprofessionals, prominente academici en vertegenwoordigers van de bank Belfius. Ze nomineerden in totaal 35 inzendingen en droegen 11 kandidaturen voor als “Coup de coeur”. Van die laatste wordt er in elke taalgroep één winnaar aangewezen.

De Standaard haalde vijf nominaties binnen, op de voet gevolgd door De Morgen en De Tijd met elk vier. VTM nieuws/hln.be kreeg twee nominaties, en Trends één. 

De eindjury, die is samengesteld uit vertegenwoordigers van de verschillende jury's, komt op 3 juni samen om per categorie uit de genomineerden één laureaat te bekronen.

Meest gelezen