Radio 2

West-Vlaamse burgemeesters niet van plan om op te treden tegen plexiglas op terrassen

Verschillende burgemeesters in onze provincie zijn niet van plan om op te treden tegen cafés en restaurants die toch plexiglas op hun terras zetten. Ze vinden dat die beslissing van de federale regering té laat komt.

Vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) bevestigde vanmorgen dat horecazaken geen plexischermen mogen gebruiken om groepen mensen op minder dan 1,5 meter van elkaar te kunnen zetten. Heel wat West-Vlaamse burgemeesters zullen niet meteen optreden als horecazaken het toch doen. Bart Tommelein (Open VLD), burgemeester van Oostende: "Ik vind dat wij moeten beseffen dat we met deze sector niet mogen blijven rammelen. Die mensen vragen duidelijkheid. Niet één dag voor de opening. Men had dit al veel eerder kunnen duidelijk maken en ik zal daar in Oostende dus niet op handhaven."  

We mogen met deze sector niet blijven rammelen

Burgemeester van Oostende, Bart Tommelein

Knokke-Heist: focus op overtredingen binnen

Een nog straffer geluid horen we in Knokke-Heist. Burgemeester Piet Degroote (Gemeentebelangen): "Ik denk niet dat het de bedoeling kan zijn dat de politie gaat optreden tegen dergelijke zaken. Plexiglas of geen plexiglas, het gebeurt allemaal buiten. De politie in Knokke-Heist zal zich enkel bezighouden met overtredingen die binnen gebeuren. Maar buiten, daar zullen ze niet op focussen."

Brugge: 5 minuten voor sluitingsuur nog drankje bestellen

Brugge is niet alleen mild voor horecabazen met plexischermen, maar zal ook niet zo strikt zijn over het sluitingsuur. De terrassen moeten eigenlijk om 22 uur dicht. Nu zegt de burgemeester dat de Brugse politie dat niet strikt zal controleren. De cafébazen mogen weliswaar geen drank meer serveren na 22 uur, maar nog net vóór 22 uur kan wél. Burgemeester Dirk De fauw (CD&V): "Zij die nog 5 voor 22 uur een drankje zijn gaan halen, moeten het niet in 1 keer uitdrinken.  Doe het rustig, verlaat rustig het terras. Om 23 uur moet alles in orde en perfect gesloten zijn."

Wat in de andere steden?

Ook in Kortrijk, de stad van vicepremier Vincent Van Quickenborne, horen we bij het stadsbestuur dat ze andere prioriteiten hebben dan te controleren op plexischermen. In Roeselare, Nieuwpoort en Knokke-Heist moeten de terrassen wel stipt om 22 uur opgekuist en afgesloten zijn. In Roeselare gaan ze dat op een ludieke manier aanpakken. Theateracteurs zullen de klanten sensibiliseren om op tijd te vertrekken.

Meest gelezen