© W. Pattyn - creative.belgaimage.be

Wolf die veel mensen denken te zien bij de Kalmthoutse Heide, blijkt wolfhond te zijn 

Het Agentschap Natuur en Bos kreeg de laatste dagen veel meldingen en zelfs filmpjes van de wolf die zou rondlopen in de Kalmthoutse Heide. Na controle bleek telkens dat het gaat over een wolfhond. Het agentschap roept nu de eigenaar van het loslopende dier op om dat binnen te houden ’s nachts, want daardoor krijgen ze te veel meldingen. "Het is niet de bedoeling dat honden loslopen in natuurgebied en het is ook niet zonder risico nu. Mocht hij de wolf tegenkomen, loopt dat in principe niet goed af", vertelt Jan Loos van Welkom Wolf op Radio 2 Antwerpen.

"Een wolfhond is gewoon een hond. Het is een Duitse herder die een paar keer gekruist werd in een ver verleden met een wolf, maar die daarna verder gekweekt werd als hond", legt Jan Loos uit van de vzw Welkom Wolf. Door het kruisen is de hond wel heel erg gaan lijken op een wolf, zowel qua uiterlijk als qua karakter. 

"Het zijn heel koppige, slimme en eigenwijze honden die nogal dikwijls weten hun baasje te verschalken en uit te breken", vertelt Loos.  "Dan wordt het ingewikkeld als die gaat rondlopen in een gebied waar ook wolven rondlopen." Daarom roept het Agentschap Natuur en Bos nu op aan de eigenaar om zijn wolfhond 's nachts binnen te houden. 

Als de wolf zich vestigt en zijn territorium heeft afgebakend, wordt het echt linke soep om honden los te laten lopen in dat gebied

Jan Loos, vzw Welkom Wolf

Honden mogen sowieso niet loslopen in natuurgebied en nu wordt het risico voor de hond ook groter. "Wellicht eindigt een ontmoeting in een gevecht en dat loopt in principe niet goed af", zegt Loos. 

"Het is nu wel zo dat deze wolf zich nog niet gevestigd heeft. Daarvoor moet hij zes maanden in een bepaald gebied aanwezig zijn. Dan gaat hij zich territoriaal gedragen. Dus als hij zich vestigt en zijn territorium heeft afgebakend, dan wordt het pas echt linke soep om honden los te laten lopen in dat gebied. Daar zijn we nog niet, maar een ontmoeting tussen een wolf en een hond is hoe dan ook geen goed idee."

Die wolf zit heus niet in het midden van de Kalmthoutse heide te wachten om waargenomen te worden

Jan Loos, vzw Welkom Wolf

Schapen

Was het dan die wolfhond die de afgelopen weken verschillende keren schapen in de buurt heeft aangevallen? "We hebben weinig aanwijzingen dat die wolfhond een slechte reputatie heeft op dat vlak. Maar als vee wordt aangevallen en als DNA-analyse uitwijst dat het om een hond gaat, dan stopt het onderzoek daar meestal ook. Zelden wordt er verder gezocht naar het ras. Dus misschien is het daarom dat een wolfhond nog nooit geregistreerd werd als aanvaller van een schaapskudde bijvoorbeeld. Er zijn veel aanvallen door honden, maar we weten niet door welke."

De kans om de wolf te zien blijft ook heel klein, besluit Loos: "Die zit in het Grenspark De Zoom/Kalmthoutse heide met zowat 100 vierkante kilometer errond. Die zit heus niet in het midden van de heide te wachten om waargenomen te worden. Maar wie een waarneming doet daar of in de verre omgeving, ook in Nederland, die mag dat zeker doorgeven. Dan zullen wij onderzoeken of het gaat om een wolf of een wolfhond."

Meest gelezen