Aidan Mikdad (NL)
© Queen Elisabeth Competition - Derek Prager

12 halvefinalisten bekend voor Koningin Elisabethwedstrijd piano

Uit de 58 deelnemers aan de sterke eerste ronde koos de jury 12 pianisten die maandag aan de halve finale beginnen. Eén vrouw en 11 mannen. Belgen zijn er niet bij, wel een Nederlandse pianovirtuoos.

Wat een mager applausje toch na elke kandidaat in de eerste ronde. In studio 4 van Flagey mag namelijk geen publiek binnen, wegens corona. De jury neemt in verspreide slagorde plaats in de zaal en voorts zijn er enkel (pers-)medewerkers.

58 pianisten -geen enkele Belg - waagden hun kans in de eerste ronde en brachten een programma voor piano solo. De jury heeft nu 12 muzikanten gekozen die doorstoten naar de halve finale. Dat is, alweer wegens corona, de helft minder dan andere jaren.

Dit zijn de halvefinalisten: 

 • Jonathan Fournel (Frankrijk)
 • Su Yeon Kim (Korea)
 • Daumants Liepins (Letland)
 • Aidan Mikdad (Nederland)
 • Keigo Mukawa (Japan)
 • Sergei Redkin (Rusland)
 • Tomoki Sakata (Japan)
 • Dmitry Sin (Rusland)
 • Vitaly Starikov (Rusland)
 • Marcel Tadokoro (Frankrijk)
 • Yuki Yoshimi (Japan)
 • Xiaolu Zang (China)

Opvallend is dat er maar één Koreaanse pianiste overblijft van de vijftien uit eerste ronde. En dat ze de enige vrouw is in de halve finale. Rusland en Japan zijn goed vertegenwoordigd met telkens drie kandidaten, Frankrijk met twee. En we kunnen supporteren voor een buurland: Aidan Mikdad is een Nederlander met een Syrische vader.

Bekijk en beluister Aidan Mikdad in de eerste ronde met "Erlkönig" van Franz Liszt, naar Franz Schubert:

De halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd piano 2021 zal de geschiedenis ingaan als uitzonderlijk zwaar. Om het aantal verplaatsingen en wissels te beperken moeten de halvefinalisten hun verplichte Mozart-concerto en hun recital van 45 minuten in één middag of avond zien te klaren. Ze krijgen ook een nieuw verplicht werk voor de kiezen, “Nocturne” van de Franse componist Pierre Jodlowski. In de halve finale spelen de pianisten in het Flageygebouw met het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie onder leiding van Frank Braley. 

De halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd loopt van maandag 10 mei tot en met zaterdag 15 mei. Live te volgen via Klara, Canvas (namiddag), het tv-kanaal van Ketnet (avond) en VRT NU. 

Op zaterdag 15 mei worden de 6 finalisten bekendgemaakt. Na een week afzondering in de Muziekkapel Koningin Elisabeth treden zij aan in de week van 24 mei. Dan verschuift de actie naar Bozar en spelen de finalisten met het Nationaal Orkest van België, gedirigeerd door Hugh Wolff. En op 29 mei eindigt de marathon en kennen we de winnaar, de man of vrouw die de Tsjech Lukáš Vondráček opvolgt, de winnaar van het laatste pianoconcours in 2016.

Meest gelezen