Antwerps burgemeester De Wever: "Overlegcomité moet plexiregels aanpassen, want dat kan je toch niet handhaven?"

Een "cock-up" (miskleun, red.), zo noemt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) de discussies over de regels rond plexiglazen wanden op een terras. "Het Overlegcomité moet dat dinsdag aanpassen", vindt hij. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) bevestigt dat het thema dinsdag op tafel zal liggen. Intussen vraagt ze de politie om de plexiregels "zacht" te handhaven.

Zelden is het woord "plexiglas" zo vaak geschreven en uitgesproken als in de voorbije dagen. Dat is natuurlijk een gevolg van de heisa die ontstaan is over de vraag of je minder dan 1,5 meter tussen de tafels op een terras kunt laten als je er zo'n wandje tussen pleurt. Volgens het horecaprotocol mag het, maar een beslissing van Overlegcomité over de coronaregels stelt het tegendeel. 

De tegenstelling in de regeltjes zorgt nu voor boze horeca-uitbaters en zelfs voor burgemeesters die zeggen dat ze die regel niet kunnen en willen handhaven. Ook Antwerps burgemeester Bart De Wever spreekt in "De ochtend" op Radio 1 van een "echte cock-up" (miskleun, red.). "Ze moeten dat zo snel mogelijk oplossen."

Bekijk hier het gesprek in "De ochtend" met de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V): 

Videospeler inladen...

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) erkent het probleem en roept de politie op om niet te hard op te treden tegen horeca-uitbaters die met plexischermen werken. De regels zullen dus met enige mildheid worden toegepast, tenzij er gevaarlijke situaties zullen ontstaan.

"Menselijke drama's"

De Wever vindt het zelf moeilijk om aan zijn politiediensten te zeggen dat ze dat moeten handhaven. "Ik vind dat heel gevoelig. Een MB heeft kracht van wet en als burgemeester heb ik ooit gezworen om die te handhaven. Nu, als we samen afspreken dat dit een misser was en we dat zullen rechtzetten bij het volgende MB, zou je dat wel kunnen doen."

Mensen hebben duizenden euro's geïnvesteerd, reservaties aangenomen. Die worden dan tot een vierde of een derde van de capaciteit herleid

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA)

Want dat is wat er moet gebeuren, vindt de Antwerpse burgemeester. "We moeten dat snel aanpassen. Mensen hebben duizenden euro's geïnvesteerd, reservaties aangenomen. Die worden dan tot een vierde of een derde van de capaciteit herleid. Dat zijn menselijke drama's. Het gezond verstand zegt dat je daarop moet terugkomen, want dat kan je niet meer handhaven."

Het Overlegcomité zal die knoop dinsdag moeten doorhakken, vindt De Wever, zodat het probleem van de baan is. Verlinden bevestigt ook dat er zeker over zal worden gesproken. "Maar we zullen ook moeten kijken wat veilig mogelijk is."

Meest gelezen