Troonopvolger MisuZulu komt aan voor de ceremonie in het koninklijk paleis van de Zoeloes.
AFP or licensors

Er is een nieuwe Zoeloekoning in Zuid-Afrika, maar dat verliep niet zonder slag of stoot: verhaal vol drama en intriges

In Zuid-Afrika is MisuZulu aangewezen als nieuwe koning van de Zoeloes, de grootste bevolkingsgroep van het land. MisuZulu is de oudste zoon van koning Zwelithini en regentes Mantfombi Dlamini, die beiden onlangs overleden. De aanwijzing van MisuZulu als troonopvolger ging gepaard met drama, want sommige familieleden lieten duidelijk hun ongenoegen blijken.   

De 46-jarige MisuZulu is de oudste zoon van koning Zwelithini en Mantfombi Dlamini, een van zijn zes vrouwen. Mantfombi Dlamini, zelf van koninklijke afkomst, was na de dood van haar man aangewezen als regentes, in afwachting van een mannelijke troonopvolger. 

Maar ruim een week geleden is Mantfombi overleden. Haar plotse dood gaf aanleiding tot een machtsvacuüm, maar voedde ook geruchten over een mogelijke vergiftiging in de van oudsher door intriges geplaagde koninklijke familie.  

Het testament van Mantfombi werd gisteren voorgelezen tijdens een rechtstreeks op televisie uitgezonden plechtigheid in het koninklijk paleis. In het testament wees ze haar zoon MisuZulu aan als nieuwe koning. 

Tumult

De voorlezing ontketende tumult. Een andere prins betwistte de wilsbeschikking, en ook andere familieleden lieten hun ongenoegen blijken. De troonopvolger MisuZulu moest worden weggeleid door de veiligheidsdiensten van het paleis.

MisuZulu moet de negende Zoeloekoning worden. Het is een ceremoniële functie, maar als leider van de grootste bevolkingsgroep van Zuid-Afrika heeft de Zoeloekoning veel invloed. Ruim een vijfde van de Zuid-Afrikanen -meer dan 11 miljoen- zijn Zoeloes. De meesten wonen in de oostelijke provincie KwaZoeloe-Natal. Ook de vorige president Jacob Zuma was Zoeloe. 

Meest gelezen