Terrasjes, rommelmarkten en pretparken: hoe beleefde ons land de versoepelingen dit weekend? "Iedereen is zo gelukkig"

Een pintje drinken op op café, een spaghetti eten op restaurant, een ritje in de achtbaan of verborgen schatten spotten op de rommelmarkt: het kon allemaal opnieuw dit weekend. Onze redactie ging kijken hoe dat prille versoepelingsgeluk eruit ziet.

De terrassen: "De sfeer, de rust, genieten: dit ga ik de hele dag doen"

Na een lange herfst en winter -en een horecasluiting van bijna 7 maanden- snakken veel mensen naar de sfeer en de gezelligheid van de zomerse terrasjes. Voor sommigen voelt deze eerste grote versoepeling dan ook bijna als een heuse feestdag.

Bekijk beelden van de sfeer gisteren in Antwerpen en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

En die feestdag begon voor sommigen al 's morgens vroeg. Mét bier. "Het is een beetje symbolisch, ons eerste pintje van het vat in meer dan een half jaar", vertellen twee jonge mannen vanop een terras in Gent. "Hierna gaan we misschien wel een koffie drinken. Maar we wilden toch met een pintje beginnen."

We wilden toch met een pintje beginnen

Vanop een terras in Gent

Voor anderen zal het de hele dag door feest zijn. "De sfeer, de rust, genieten", glundert Filip. Hij is alvast vastberaden om de hele dag door terrasjes te doen. "Tot tien uur deze avond."

Bekijk de video uit "Het journaal", en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Het druilerige weer schrikt duidelijk niet af. Al is het met paraplu, de mensen zitten op een terras. "We hebben er heel lang naar uitgekeken, dus we gingen ons niet laten kennen. We zijn ontzettend blij om weer terug te komen", klinkt het op de Oude Markt in Leuven. "We zitten goed onder de parasol met ons pintje, het kan niet stuk", vult een terrasganger in Vilvoorde aan.

Dit is de belangrijkste dag van mijn leven, na de geboorte van mijn dochter

De uitbater van café Plaza spreekt van "de belangrijkste dag van mijn leven, na de geboorte van mijn dochter". "Waarom? Zeven maanden eenzame opsluiting, mijn klanten, mijn vrienden, de sfeer. Dit is wat wij doen en we zijn er goed in." In de namiddag en avond komt de zon er door en wordt het zelfs (te) druk in Leuven - rond 20 uur moet de Oude Markt even afgesloten worden.

Bekijk hieronder het verslag uit Leuven en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Ook aan de kust komen de mensen eerst slechts met mondjesmaat naar de terrassen, maar in de namiddag is er toch al wat meer drukte te zien. Mensen laten zich duidelijk niet afschrikken door het druilerige weer. Op deze strandbar in Middelkerke is het gezellig. "Een goede start", zegt de uitbater.

Bekijk de beelden uit Middelkerke en lees er onder voort:

Videospeler inladen...

Naast de cafés mogen ook de restaurants weer open: ook zij mogen hun gasten ontvangen buiten, op het terras. "We moeten er nog wat in komen", zegt Dimitri Tzikis van een Grieks familierestaurant in Keerbergen. "Ik weet zelfs niet of ik nog kan koken", zegt hij lachend.

Bekijk hier een verslag uit "Het journaal" en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Om 22 uur is het wel onverbiddellijk: terrasstoelen worden opgestapeld, klanten drinken hun laatste drankje en dan is het gedaan. 

In de Dansaertwijk in Brussel hebben veel terrasgangers geen probleem met het sluitingsuur. "Voor de eerste dag is het perfect nu al te stoppen", vertelt Steven die op een van de terrassen zit. "Het is heerlijk om terug mensen te zien, het emotioneert mij", zegt Leen die wat verder zit.

Volgens de uitbater van café De Walvis is het geen probleem om de mensen te laten vertrekken tegen 22 uur. "Ze hebben allemaal al hun rekening gekregen", zegt hij rond 22 uur. Binnen 10 minuten is het terras leeg en kunnen wij beginnen te kuisen."

Bekijk hieronder de beelden uit "Het journaal" en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

De vraag is of het overal even veilig is verlopen. Op sommige plaatsen wordt het wel erg druk. In Namen bijvoorbeld is het op de koppen lopen. Ook op het Flageyplein in Brussel is er erg veel volk. Honderden mensen zijn er bijeen gekomen, later op de avond loopt het daar nog even uit de hand.

Videospeler inladen...

De pretparken: "Ik heb zo uitgekeken naar deze opening"

Vandaag mochten ook de pretparken heropenen trouwens. De liefhebbers waren er duidelijk als de kippen bij om een ticket te kopen. Onze reporter zag aan de ingang van Walibi lange rijen staan. Wie niet op voorhand gereserveerd had, was eraan voor de moeite. De tickets waren snel uitverkocht.

Bekijk hier het verslag over de heropening van de pretparken in “Het journaal” en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De rommelmarkten: "Die contacten zijn zo zalig, de mensen zijn zo gelukkig"

Ook de rommelmarkten hebben zeven maanden lang stilgelegen. Mia verkocht tussendoor wel iets thuis, maar dat is niet hetzelfde. "Je mist de mensen. Nu zijn die contacten zo zalig, de mensen zijn zo gelukkig", vertelt ze op de antiekmarkt van Tongeren. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen