Agnör en Clara trouwen als eerste koppel in de buitenlucht in Gent: "We zijn heel uitgelaten"

Voor het eerst konden koppels in de buitenlucht voor de wet trouwen in Gent. Op die manier mochten vijftig familieleden en vrienden de plechtigheid bijwonen, in plaats van 15 mensen in het stadhuis. “We zijn supertevreden. 50 mensen maakt voor ons een gigantisch verschil”, reageert het dolgelukkige echtpaar Agnör (29) en Clara (27), dat de spits mocht afbijten.

“We twijfelden een beetje om ons huwelijk uit te stellen”, vertelt Agnör. “Maar uiteindelijk wilden we toch doorzetten en er gewoon het beste van maken. Twee weken geleden belde de stad Gent ons echter of we eventueel in de buitenlucht wilden trouwen. Natuurlijk zagen we dat helemaal zitten.” 

Agnör en Clara zijn een van de vier koppels die vandaag in de buitenlucht voor de wet zijn getrouwd. Dat gebeurde op de binnenkoer van het Hotel d'Hane Steenhuyse in de Veldstraat in Gent. Alles organiseren bleek uiteindelijk een race tegen de tijd. Je kan immers niet zo maar op gelijk welke plaats in de stad burgerlijk trouwen. De gemeenteraad moet dat goedkeuren.

Uiteindelijk wilden we toch doorzetten en er gewoon het beste van maken

Pasgetrouwd koppel Agnör en Clara

Vanaf nu vaker op deze manier?

“We hebben ons een beetje moeten haasten om alles geregeld te krijgen, omdat we pas laat wisten wat de federale regels zouden zijn en wanneer die zouden ingaan”, duidt schepen van Burgerlijke Stand Isabelle Heyndrickx (CD&V). “Dankzij de steun van mijn collega-schepen Sami Souguir (Open VLD) en de collega’s van Historische Huizen zijn we op deze prachtige locatie in het centrum van de stad terechtgekomen en is hier alles aanwezig om coronaproof een regenproof en zonnig alternatief te bieden. We zijn heel blij dat we dit aan de koppels kunnen aanbieden. Er is heel veel interesse, merken we. We gaan dit later evalueren. Als het enthousiasme groot blijft bij de koppels en het is logistiek haalbaar, dan is het zeker iets dat we willen overwegen voor de toekomst.”

Dolgelukkig koppel: "Kers op de taart"

Agnör en Clara zijn de stad heel erg dankbaar. “We zijn supertevreden. Dat er 50 man mocht bij zijn in plaats van 15 maakt voor ons een gigantisch verschil. We zijn heel uitgelaten. We zijn al tien jaar samen en dit is dan ook de kers op de taart. Het is een mooie start van een lange toekomst”, zegt Clara. “Het is een supermooi initiatief van de stad Gent. Anders hadden we de liefjes van de broers en zussen moeten buiten laten. Op zich is dat niet zo heel erg, want we doen vandaag nog heel veel leuke dingen. Maar het is toch supertof dat het zo op deze manier kon lopen. Het is memorabel dat we het hier konden doen."

Dat er 50 man mocht bij zijn in plaats van 15 maakt voor ons een gigantisch verschil. We zijn heel uitgelaten. 

Pasgetrouwd koppel Agnör en Clara

Meest gelezen