Liveblog - Lang na sluiting terrassen veel volk op Flageyplein Brussel, elders keert rust terug na eerste terrasjesdag

8 mei, dat betekent dat er vandaag een hele reeks versoepelingen ingaan, waaronder de opening van de horecaterrassen. Op het Flageyplein in Brussel is ontzettend veel volk bijeengekomen. De coronacijfers werken alvast niet tegen: die dalen vrij vlot. Volg hier al het coronanieuws van vandaag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Ook na middernacht nog duizendtal mensen op Flageyplein in Brussel

Ook na middernacht is er nog steeds veel volk aanwezig op het Flageyplein in Brussel. Dat stelt verslagger Tijs Mauroo ter plaatse vast. "Het plein staat nog steeds vrij goed vol", zegt hij tegen half 1. "Ik schat toch nog een duizendtal mensen."

Na middernacht is nochtans een samenscholingsverbod met maximaal drie personen van kracht, maar de politie laat voorlopig nog begaan. In de zijstraten van het plein staan wel al waterkanonnen opgesteld, mocht het nodig zijn.

Bekijk beelden van ter plaatse na middernacht, lees eronder voort:

Videospeler inladen...

De bijeenkomst was begonnen om het einde van de lockdown te vieren en daar zijn vele honderden mensen op af gekomen. Hier en daar wordt er gedanst en de drank vloeit rijkelijk. Er wordt weinig afstand gehouden en veel mensen dragen geen mondmasker.

Foto situatie rond 22.30 uur:

"Ik ben niet van plan om tussen te komen," zei burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo) rond 23 uur aan Bruzz. "We hebben dat al eens geprobeerd (red. bij La Boum 2). We hadden dit kunnen verwachten. Iedereen is blij met het einde van de avondklok."

Viroloog Marc Van Ranst roept op Twitter iedereen alvast op om naar huis te gaan.

22 uur: de terrassen zijn gesloten

Om 22 uur zijn de terrassen van de cafés en restaurants in het hele land gesloten, na de eerste dag dat ze weer open mochten. Op de meeste plaatsen is de heropening vandaag probleemloos verlopen.

Beelden van in Brussel van net voor de sluiting om 22 uur, lees eronder voort:

Videospeler inladen...

De terrassen in het centrum van Gent zijn na het sluitingsuur op de meeste plaatse vlot leeg gelopen. Op de Vrijdagsmarkt troepten enkele tientallen mensen rond 22.30 uur even samen aan het standbeeld van Jacob Van Artevelde. De politie, die de hele dag door in het centrum zichtbaar aanwezig was, greep meteen in. De groep splitste zich dan op in kleinere bubbels.

Tot ruim na middernacht was het nog steeds over de koppen lopen op de Gras - en Korenlei. Honderden jongeren zaten langs de boorden van het water te genieten van de warme temperaturen. Tot feestjes kwam het niet, al zaten de jongeren met wel groepen van 20 man bij elkaar. Afstand werd ook helemaal niet bewaard. Tegen 00.45 uur begonnen de meesten naar huis te trekken, al zaten er nog steeds groepjes rustig wat bij te praten.

De sluiting van de cafés en restaurants op de Oude Markt in Leuven is probleemloos verlopen. Een kwartier na sluitingstijd waren alle terrassen leeg en opgeruimd, nog een kwartier later was er ook op het plein zelf nog amper volk te bespeuren.

In Roeselare was het gezellig druk, de sfeer van de batjes (red, koopjesweekend in juni) hing vanavond in de stad en door het mooie weer zaten de terrasjes vol. Even moest de politie optreden op de Botermarkt in het centrum aan een aantal jongerencafés waar de coronaregels niet echt werden gevolgd, maar uiteindelijk werd er niemand opgepakt en alle cafés bleven open tot 22 uur.

Verslaggever Tijs Mauroo geeft een overzicht in deze video:

Videospeler inladen...

Aan het Flageyplein is rond 23 uur nog steeds erg veel volk aanwezig. De politie kijkt van op een afstand toe.

Italië wil quarantaineplicht midden mei opheffen

Italië hoopt tegen midden mei de quarantaineplicht voor reizigers uit andere lidstaten van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Israël op te heffen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio aangekondigd.

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden, moeten Europeanen momenteel vijf dagen in quarantaine bij aankomst in Italië. Op 15 mei verstrijkt die maatregel. Reizigers zouden nadien wel een negatieve test of een vaccinatiebewijs moeten kunnen voorleggen, of kunnen aantonen dat ze de voorbije zes maanden hersteld zijn van COVID-19, aldus Di Maio.

Vanaf juni wil Di Maio ook de quarantaineplicht voor Amerikanen afschaffen. Reizigers uit de Verenigde Staten moeten zich momenteel tien dagen isoleren na aankomst in Italië. Het is de bedoeling het aantal coronavrije vluchten van en naar de VS op te trekken, aldus de buitenlandminister.

Met de maatregelen wil Italië zijn omvangrijke toeristische sector ondersteunen. Sinds 26 april is de regering van premier Mario Draghi de binnenlandse regels al voorzichtig aan het versoepelen. Bars en restaurants kunnen sindsdien klanten op de terrassen bedienen. Anderzijds is de coronacrisis in het land nog niet ten einde.

Veel mensen bijeen op Flageyplein om einde avondklok te vieren

Sinds middernacht is de avondklok afgeschaft en vervangen door een samenscholingsverbod. Voor sommigen is dat op zich al een reden tot feest, want op sociale media is opgeroepen om te komen feesten op het Flageyplein in Brussel. Er is heel wat volk samengekomen op het plein.

Een uurtje later is er nog meer volk opgedaagd. De sfeer is gemoedelijk en veel mensen gebruiken het plein vooral als groot terras bij de horecazaken die er gelegen zijn. Toch lijkt het er in deze tijden ongemakkelijk druk.

Bekijk hier de beelden:

Videospeler inladen...

Oude Markt in Leuven afgesloten

De lokale politie van Leuven heeft de Oude Markt zaterdagavond omstreeks 20 uur moeten afsluiten wegens de grote drukte. Wie al op het plein aanwezig was, kon wel blijven. Wie er na 20 uur nog op wou, werd niet meer toegelaten. Vanaf de late namiddag zaten de terrassen zo goed als vol, en ook de trappen van het plein begonnen zich te vullen. Omstreeks 20 uur besloot de politie de toegangen tot het plein af te sluiten.

Er zijn nog geen processen-verbaal uitgeschreven. "Door de grote drukte zagen we ons genoodzaakt om het plein af te sluiten, maar er heeft tot nu toe niemand een boete gekregen", zegt Mathieu Caudron, perswoordvoerder van de lokale politie. "Er zijn tien extra coronaploegen op de been, die telkens in duo patrouilleren. We blijven goed zichtbaar aanwezig op het plein en in de rest van de stad, en volgen de situatie op de voet op."

Café in Tienen leeft coronamaatregelen niet na en moet terras sluiten

Een café in Tienen heeft zijn deuren op de eerste dag van de heropening alweer moeten sluiten. Dat schrijft Het Nieuwsblad en bevestigt burgemeester Katrien Partyka (CD&V) aan persagentschap Belga. Het café respecteerde de coronamaatregelen niet, en bleek ook geen vergunning te hebben voor een terras.

Het café schonk drank aan mensen die rechtstonden, en dat is in strijd met de huidige coronamaatregelen. Mensen mogen enkel al zittend drank of eten consumeren. Of de cafégangers ook aan het feesten waren, zoals Het Nieuwsblad schrijft, kon de burgemeester niet bevestigen.

De politie heeft daarop het terras laten sluiten, en heeft de eigenaar een proces-verbaal gegeven. Het café bleek overigens geen vergunning te hebben om een terras te mogen plaatsen. "Ik veronderstel dat de eigenaar de aanvraag nu wel gaat indienen", zegt Partyka. "Dat kan hij in principe maandag al doen."

Erg druk in binnenstad Namen

In Namen is het erg druk op verschillende straten en pleinen. Op deze beelden bijvoorbeeld is veel volk te zien op weinig plaats. De tafels stonden ook niet overal anderhalve meter uit elkaar en veel mensen hielden zich niet aan de mondmaskerplicht. Het is niet duidelijk of de politie boetes heeft uitgeschreven.

Videospeler inladen...

Politie controleert naleving coronamaatregelen

Met de terrassen die onder heel specifieke voorwaarden zijn open gegaan, heeft de politie haar handen vol met controles - ook al wordt er dan hier en daar een oogje dichtgeknepen wat de plexi schermen betreft. Om voldoende volk te kunnen ontvangen en toch afstand te houden, hebben de terrassen in veel steden ook een aanzienlijk deel van het openbaar domein ingepalmd.

Videospeler inladen...

Protestactie tegen coronamaatregelen in Gent

In Gent is een protestactie tegen de coronamaatregelen door de politie in de kiem gesmoord. Het was de bedoeling dat de aanwezigen een lied zouden zingen, maar de ordediensten grepen in en dreven de manifestanten uit elkaar. "Het voelt aan als een dictatuur", zegt initiatiefnemer Lisa Pangrazio aan VRT NWS.

Lees meer in dit bericht:

Horeca Vlaanderen: "Enige incident was weer dat niet mee zat"

Volgens de horecasectvor is de eerste terrasjesdag totnogtoe zonder problemen verlopen. "Het enige incident was dat het weer zeker deze voormiddag niet mee zat", zegt  Matthias De Caluwe van sectorvereniging Horeca Vlaanderen. "Dat heb je niet in de hand in dit land en vanmiddag kwam her en der de zon er door."

 De gedeeltelijke heropening van de horeca is een grote opluchting voor veel uitbaters. "Na meer dan 200 dagen is dit een eerste stap voor veel van onze ondernemers", zegt hij. "We mogen niet uit het oog verliezen dat niet iedereen een terras kan zetten, maar ik zag vandaag veel passie en blijdschap."

Gezellige drukte op verschillende plaatsen

Op verschillende plaatsen is er een gezellige drukte nu de terrasjes opnieuw geopend zijn. Zeker nu op sommige plaatsen de zon er door komt. De stad Gent bijvoorbeeld roept op om ook af en toe rustiger plaatsen op te zoeken.

Deze beelden komen dan weer uit Namen. Ook daar is het op veel straten en pleinen gezellig druk.

Videospeler inladen...

NSZ: "Ruim 6 op de 10 uitbaters openden terras"

Ruim 62 procent van de horeca-uitbaters hebben hun terras geopend. Dat meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) na een rondvraag onder haar leden. De ondernemersorganisatie spreekt van "een succesje maar de weg is nog lang".

De regen heeft zoals verwacht geen grote invloed gehad op de heropening van de terrassen in België. "Een echte bevrijding was het uiteraard nog niet, maar uit een rondvraag bij onze leden horeca-uitbaters blijkt dat ruim 62 procent de stap heeft gezet om hun terras opnieuw te openen."

Voor het NSZ is het belangrijk om nu snel de heropening van sectoren verder uit te rollen. "De coronacijfers laten nu verdere versoepelingen toe: voor de horeca binnen, maar ook voor andere sectoren die nog steeds gesloten zijn: de cultuursector, eventsector, vrijetijdssector en heel wat niet-medische contactberoepen (welness, grimeurs, enz.) die nog steeds gesloten toekijken", klinkt het.

1,5 miljoen mensen in ons land op lijst risicopatiënten

Ruim anderhalf miljoen mensen zijn opgenomen op de lijst van risicopatiënten en krijgen dus prioritair hun Coronavaccin. Dat is gezegd op de wekelijkse persconferentie van de taskforce vaccinatie. De lijst wordt samengesteld op basis van gegevens van ziekenfondsen en dokters. 

De voorbije week hebben ook al 10.000 zwangere vrouwen zich aangemeld. Ook zij hebben recht op een prioritaire vaccinatie. 

Een huwelijk in openlucht, het kan in Gent

Voor het eerst konden koppels in de buitenlucht voor de wet trouwen in Gent. Op die manier mochten vijftig familieleden en vrienden de plechtigheid bijwonen, in plaats van 15 mensen in het stadhuis. “We zijn supertevreden. 50 mensen maakt voor ons een gigantisch verschil”, reageert het dolgelukkige echtpaar Agnör (29) en Clara (27), dat de spits mocht afbijten.

Lokale uitbraken in Antwerpen, gouverneur Cathy Berx: "Wees voorzichtig"

De Antwerpse gouverneur, Cathy Berx, raadt inwoners van de provincie Antwerpen aan om voorzichtig te blijven en de coronamaatregelen goed op te volgen. Ze doet haar oproep na een aantal lokale uitbraken in de provincie. Vooral in de zuidoostelijke rand rond Antwerpen zijn vorige week in verschillende gemeenten corona-uitbraken in scholen gesignaleerd. De  gouverneur heeft op dit ogenblik weet van een twintigtal  scholen in het zuidoosten van Antwerpen, die geheel of gedeeltelijk gesloten zijn. Het gaat dan over Boechout, Lint, Hove, Mortsel, Edegem en Kontich. “Soms gaat het om quarantaines uit overmacht”, zegt Berx,  “omdat er teveel leerkrachten besmet zijn en ze niet meer op een veilige manier de school kunnen openhouden.” Dinsdag is er overleg met de ziekenhuizen en de huisartsen uit de regio om de corona-situatie opnieuw te bekijken.

Berx die zelf pas eind mei een uitnodiging verwacht om gevaccineerd te worden zegt dat ze zelf geen terrasje zal doen voor ze haar tweede prik heeft gekregen. “Maar mijn boodschap is niet: vermijd een terras als je niet gevaccineerd bent”, zegt ze, “wel wees voorzichtig en voorkom dat je besmet geraakt in de laatste rechte lijn. En dat is ook belangrijk om met z’n  allen onze zomer wat zorgelozer te kunnen beleven.”  

Viroloog Van Gucht vraagt om voorzichtig te blijven

Viroloog Steven Van Gucht van gezondheidsinstituut Sciensano is blij dat mensen weer een terrasje kunnen doen. Maar hij vraagt toch om voorzichtig te blijven, want de coronacijfers zitten nog altijd op een vrij hoog niveau en de meerderheid van de Belgen is nog niet beschermd tegen het virus.

“We kunnen meer en meer rekenen op het vaccin en de vaccinaties”, zegt Van Gucht,  “maar je moet wel bedenken dat op dit moment maar 1/3 van de Belgen een eerste dosis van het vaccin heeft gekregen. Daar bovenop komen een aantal Belgen die de bescherming op een natuurlijke manier hebben gekregen, die een natuurlijke immuniteit hebben opgebouwd, dat aantal ligt zo ergens tussen de 20 à 30 procent.  En er zal ook wel wat overlap zijn tussen mensen met een vaccinatie en mensen met een natuurlijke bescherming. Dus als je dan de berekening maakt, kun je schatten dat ergens tussen de  40 à 50 procent van de Belgen een zekere bescherming hebben.”

Maar je kunt dat ook omgekeerd bekijken, merkt Van Gucht op: “Het betekent ook dat meer dan de helft van de mensen nog altijd vatbaar is voor het virus. En dus blijven we de komende weken en maanden best nog wat voorzichtig, en houden we ons best aan de basisregels zoals afstand houden en handen wassen. Want het zou jammer zijn als je in die laatste weken of maanden nog besmet zou geraken.”

Nieuw Europees contract met Pfizer/BioNTech: 1,8 miljard extra dosissen

De Europese Commissie heeft een contract gesloten met vaccinproducenten Pfizer en BioNTech voor de aankoop van nog eens 900 miljoen doses van hun coronavaccin. Die zullen geleverd worden in de periode 2021-2023, kondigt Commissievoorzitster Ursula von der Leyen aan.

Het contract voorziet ook een optie om nog eens tot 900 miljoen extra dosissen van het vaccin te bestellen

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal 13u": 

Videospeler inladen...

Pretparken mogen weer open: het is al aanschuiven in Walibi

Nog een versoepeling vandaag: de pretparken mogen weer open. Heel wat mensen zijn duidelijk klaar voor een dagje attracties en rollercoasters, zo merkte onze journaliste, die een kijkje ging nemen in Walibi, in Waver. Daar staat lange rij mensen aan de ingang:

Dat Walibi een paar dagen geleden zijn nieuwe rollercoaster "Kondaa" voorstelde, zal daar wellicht niet vreemd aan zijn. Volgens Walibi is het de hoogste (50 meter) en snelste (113 km/u) achtbaan van de Benelux. Kostenplaatje: 25 miljoen euro.

Meest gelezen