Schotse premier Sturgeon ziet meerderheid voor nieuw referendum voor onafhankelijkheid

De Schotse nationalisten (SNP) van premier Nicola Sturgeon hebben de regionale parlementsverkiezingen gewonnen. Ze stranden op één zetel van een absolute meerderheid. Volgens Sturgeon heeft ze een meerderheid om een nieuw onafhankelijkheidsreferendum te organiseren.

Schotland is tegen zijn zin uit de Europese Unie gehaald – 62% van de Schotten stemde in 2016 tegen de brexit – en de Schotten moesten lijdzaam toezien hoe de regering in Londen resoluut voor een harde brexit ging. Begin dit jaar kondigde Nicola Sturgeon aan dat Schotland binnen de 2 jaar een nieuw onafhankelijkheidreferendum organiseert, als haar partij een meerderheid haalt in de regionale verkiezingen. 

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Die meerderheid lijkt nipt niet gelukt, het scheelt één zetel, maar de groene partij had zich ook uitgesproken voor een nieuw referendum. Dus vermoedt Sturgeon dat het referendum er kan komen. "Er gaat een meerderheid voor een nieuw referendum zijn", zegt ze. "Het Schotse parlement moet zich buigen over de precieze timing."

"Niemand uit Westminster (red. het parlement in Londen) gaat in onze weg kunnen staan", zegt ze voorts. "Als ze een referendum tegenhouden, gaan ze in tegen de wil van het Schotse volk. Alleen de Schotten mogen beslissen over de toekomst van Schotland."

In Engeland gaan de Conservatieven erop vooruit ten koste van oppositiepartij Labour en de Liberaaldemocraten. Ook de groene partij wint zetels in gemeenteraden. 

Meest gelezen