"Spraakmakende ontdekking": Resten van negen neanderthalers gevonden in grot in buurt van Rome

In een grot zo'n 100 kilometer ten zuiden van Rome hebben archeologen de resten gevonden van negen neanderthalers. In dezelfde grot, die in 1939 per toeval werd ontdekt, werden eerder nog al sporen van de uitgestorven mensensoort ontdekt. De nieuwe vondst bevestigt dat de grot "één van de belangrijkste vindplaatsen ter wereld is voor de geschiedenis van de neanderthalers", zegt het Italiaanse ministerie van Cultuur, dat spreekt van een "spraakmakende ontdekking". 

De ontdekking werd gedaan in de grot van Guattari in San Felice Circeo, een kustplaatsje tussen Rome en Napels. De grot, die door een aardverschuiving van de buitenwereld was afgesloten, werd in 1939 per toeval ontdekt. Niet veel later ontdekte de antropoloog Albert Carlo Blanc er een goed bewaarde schedel van een neanderthaler, en twee onderkaken. 

Sindsdien wordt de grot grondig onderzocht door tal van wetenschappers die nog meer historische geheimen hopen te ontrafelen. Het onderzoeksproject dat nu aan de gang is, is een samenwerking tussen archeologen van de provincie Latina en een team van de Universiteit van Tor Vergata. De onderzoekers begonnen in het najaar van 2019 en drongen door tot onbekende delen van de grot. 

Bekijk hier de beelden van de ontdekking in de grot (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

De beenderen die nu zijn gevonden behoorden volgens de wetenschappers toe aan negen neanderthalers, die vermoedelijk door grottenhyena's naar hun hol werden gesleept en daar verscheurd. Het zou gaan om zeven volwassen mannen, een vrouw en een jonge jongen. 

De beenderresten stammen niet uit dezelfde periode. De resten van acht van de neanderthalers zijn 50.000 tot 68.000 jaar oud. De oudste resten zijn naar schatting 90.000 of zelfs 100.000 jaar oud. Volgens Francesco Di Mario, hoofd van de opgravingswerken, bewijst de vondst dat de neanderthalers redelijk talrijk aanwezig waren in de regio.

(lees door onder de foto)

Naast de resten van deze verwanten van de moderne mens vonden de wetenschappers ook botten van olifanten, wilde paarden, beren, neushoorns en andere dieren.

Meest gelezen