Babuskinsky District Court

Russische oppositieleider Navalny is dan toch gewetensgevangene voor Amnesty International

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International beschouwt Kremlin-criticus Aleksej Navalny toch weer als een gewetensgevangene. Amnesty had die status eerder ingetrokken wegens discriminerende uitlatingen die hij in het verleden had gedaan. Maar de mensenrechtenorganisatie draait die beslissing nu terug en heeft Navalny haar verontschuldigingen aangeboden. 

In februari besliste Amnesty International om Aleksej Navalny niet langer als gewetensgevangen te beschouwen. Volgens de organisatie gingen uitspraken die hij in het verleden heeft gedaan niet samen met de definitie van een gewetensgevangene.

Amnesty verwees naar nationalistisch en racistisch taalgebruik dat Navalny gebruikte tegen migranten uit Azië of tegen moslims in de Russische Kaukasus. Ook nam hij in de jaren 2000 deel aan Russische Marsen, bijeenkomsten van extreemrechtse en nationalistische groeperingen.

"Navalny zit niet vast voor enig erkend misdrijf"

Amnesty herhaalt dat ze bepaalde uitlatingen die Navalny in het verleden deed nog altijd verwerpelijk vindt. Toch herstelt de organisatie hem in zijn status van gewetensgevangene. "Door dat te doen onderschrijven we niet zijn politieke programma, maar benadrukken we de dringende noodzaak dat zijn rechten, inclusief toegang tot onafhankelijke medische zorg, worden erkend en worden opgevolgd door de Russische autoriteiten." 

"Aleksej Navalny zit niet vast voor enig erkend misdrijf, maar voor het eisen van het recht op gelijke deelname aan het openbare leven voor hemzelf en zijn aanhangers, en voor de eis dat de regering vrij is van corruptie. Dit zijn gewetenszaken en moeten als zodanig worden erkend", zegt Amnesty. 

De 44-jarige Navalny werd begin dit jaar opgepakt bij zijn terugkeer in Rusland vanuit Duitsland, waar hij herstelde van een vergiftiging die hem bijna fataal werd. Hij werd daarna veroordeeld tot een celstraf van 2,5 jaar omdat hij de voorwaarden voor zijn invrijheidstelling na een eerdere veroordeling zou hebben geschonden. Hij herstelt momenteel in het ziekenhuis van een strafkamp, nadat hij in hongerstaking was gegaan.

Meest gelezen