Foto: archiefbeeld.
Represented by ZUMA Press, Inc.

1.200 migranten en vluchtelingen in één dag aangekomen op Italiaanse eiland Lampedusa

Op het Italiaanse eilandje Lampedusa, ten zuiden van Sicilië, zijn in één dag 1.200 migranten en vluchtelingen aangekomen. Met het goede weer wordt verwacht dat hun aantal de komende tijd nog zal toenemen. De burgemeester van Lampedusa wil de kwestie opnieuw hoog op de agenda zetten. 

Negen bootjes die elk tot honderden migranten en vluchtelingen aan boord hadden kwamen vandaag aan op Lampedusa. Het eiland ligt dichter bij Tunesië dan bij Sicilië en is voor migranten en vluchtelingen die de gevaarlijke oversteek van de Middellandse Zee maken een toegangspoort tot de Europese Unie.

Sommige van de bootjes werden voor de kust van het eiland onderschept door de Italiaanse politie. In een van bootjes, een houten visserssloep, zaten zo'n 400 mensen van verschillende nationaliteiten. Een andere boot had 325 migranten en vluchtelingen aan boord.

In totaal zijn sinds begin dit jaar al meer dan 11.000 migranten en vluchtelingen aangekomen op Lampedusa. Dat is een pak meer dan de ruim 4.000 mensen die vorig jaar omstreeks deze tijd het eiland hadden bereikt. 

"Nu het weer beter wordt zullen er nog meer mensen komen", zegt Salvatore Martello, de burgemeester van het eiland, die een hardere lijn voorstaat dan zijn voorgangster. "Het wordt tijd dat we de discussie over de migratiekwestie opnieuw op de agenda zetten."

De uiterst rechtse Matteo Salvini, voorzitter van de Lega, deed dat meteen. "Nu miljoenen Italianen kampen met moeilijkheden, kunnen we niet zorgen voor duizenden illegale migranten", schreef hij op Twitter.

Meest gelezen