Politie moet massafeest op plein in Elsene ontruimen, Vlieghe: "Als men zo voortdoet zit nieuwe golf eraan te komen"

In Brussel heeft de politie vannacht de buurt van het Flageyplein moeten ontruimen omdat honderden feestvierders niet naar huis wilden gaan. Het waterkanon werd ingezet en er vielen uiteindelijk twee gewonden. Infectiologe Erika Vlieghe maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de massabijeenkomst.

Het was een vrij rustige eerste terrasdag in Brussel, net zoals op de meeste andere plekken in het land. Veel volk, en naarmate de dag vorderde ook meer mensen met te veel alcohol op, maar zonder al te veel incidenten.

In Elsene waren er na middernacht wel wat problemen. Op het Heilig-Kruisplein, dat grenst aan het grotere Flageyplein, waren een paar duizend mensen samengekomen. Niet alleen de heropening van de terrassen lokte volk naar het plein, er was ook opgeroepen op sociale media om het einde van de avondklok te vieren. Bij het ingaan van het samenscholingsverbod om middernacht, toen de horecaterrassen al meer dan twee uur dicht waren, stond er nog steeds een menigte. Van een veilige afstand bewaren of een mondmasker dragen was nauwelijks sprake. Een groep van 500 mensen wilde ondanks aanmaningen van de politie en het gemeentebestuur niet vertrekken.

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal 13u" (en lees voort onder de video):  

Videospeler inladen...

Olivier Slosse van de Brusselse politie: "Door een grote groep mensen werden de covidmaatregelen niet nageleefd. We hebben die de hele avond aangesproken, en ook de burgemeester van Elsene en medewerkers van de gemeenten probeerden hen aan te sporen naar huis te gaan. Er waren ook kuisploegen aanwezig om te verhinderen dat er met lege glazen gegooid zou worden, maar dat gebeurde hier en daar toch."

Door een grote groep mensen werden de covidmaatregelen niet nageleefd

Olivier Slosse - Brusselse politie

Uiteindelijk escaleerde de situatie. Rond half twee vannacht werd het waterkanon ingezet. Slosse: "Bij die laatste beweging viel het op dat er een aantal mensen aanwezig waren die absoluut niet dronken waren en mensen aanspoorden om te blijven, en ervoor te zorgen dat ze de spelregels niet naleven."

Bij de ontruiming van het plein vielen uiteindelijk twee gewonden: een iemand in de massa die een projectiel tegen het hoofd kreeg en daar een hersenschudding aan over hield. Ook een politieman werd geraakt. Drie mensen werden bestuurlijk aangehouden.

Grote zorgen

Infectiologe Erika Vlieghe maakt zich grote zorgen over de gevolgen van massale bijeenkomst. "Er worden weer veel kantjes afgesneden. En dat is gewoon gevaarlijk", zegt Vlieghe in "De Zevende Dag" op één.

We zijn aan het versoepelen op een moment dat het eigenlijk niet kon. Dan moet men voorzichtig zijn

Erika Vlieghe, infectioloog

"Het was natuurlijk ergens te verwachten. Maar als dit zo doorgaat, dat zit een nieuwe golf eraan te komen. We zijn aan het versoepelen op een moment dat we ons dat eigenlijk epidemiologisch nog niet kunnen permitteren, daar moeten we niet flauw over doen. Dat weet iedereen. En dan moeten we heel erg voorzichtig zijn. Wat we gisterenavond gezien hebben was niet voorzichtig", aldus Vlieghe. Vlieghe hoopt wel dat de situatie zich nog terug balanceert en benadrukt dat ze veel sympathie heeft voor mensen in de horeca, voor wie het openen van de terrassen erg belangrijk is.

Bekijk hier wat infectiologe Erika Vlieghe zegt over de heropening van de terrassen en het massafeest aan Flagey in "De Zevende Dag" op één:

Videospeler inladen...

Ook viroloog Marc Van Ranst reageerde gisterenavond al bezorgd op Twitter: "Verkloot het niet voor de rest van onze bevolking", klonk het. 

En ook premier De Croo (Open VLD) benadrukt dat iedereen zich aan de regels moet houden. De taferelen bij het Flageyplein waren daar geen goed voorbeeld voor: "Dat is geen goede zaak en die mensen verbrodden het voor iedereen. Over het algemeen is het goed verlopen, maar een aantal evenementen verbrodden het voor iedereen."

Ook drukte in Gent en Antwerpen

Niet alleen in Brussel, maar ook in andere steden was het hier en daar erg druk. In Antwerpen moest de politie in de loop van de nacht ook enkele keren tussenbeide komen omdat mensen het samenscholingsverbod niet respecteerden. "De sluiting van de terrassen is redelijk gemoedelijk verlopen. Daarna moesten we wel enkele brandjes blussen, omdat de mensen te diep in het glas hadden gekeken. Hier en daar heeft het in de stad tot vechtpartijen geleid", zegt Willem Migom van de Antwerpse politie.

Ook in Gent - op de Gras- Korenlei - was het tot ver na middernacht heel druk. Honderden jongeren zaten langs de boorden van het water te genieten van de warme temperaturen. Tot feestjes kwam het niet, al zaten de jongeren met wel groepen van 20 man bij elkaar. Afstand werd ook helemaal niet bewaard.

Rond 00.30 uur ontstond er wel een schermutseling met een agressieve man. Die droeg geen mondmasker en toen de politie hem erop aansprak escaleerde de situatie. De man weigerde mee te werken toen de politie zijn identiteitskaart vroeg. Hij werd in de boeien geslagen en meegenomen door de politie. 

Meest gelezen