Liveblog - Horeca Vlaanderen tevreden met heropening terrassen, Europese Unie koopt geen AstraZeneca meer

Horeca Vlaanderen is tevreden met de heropening van de terrassen. "We hebben kansen gekregen, laten we die nemen", zegt Matthias De Caluwe. De Europese Unie gaat geen vaccins van AstraZeneca meer kopen, zegt Europees commissaris Didier Reynders. "Het vertrouwen is verdwenen." Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Horeca Vlaanderen: "Ik denk dat we blij moeten zijn met de kansen die we krijgen"

Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen is teveden over de heropening van de terrassen. "Als je zorgeloos wil leven moet dat op een veilige manier gebeuren", zegt De Caluwe. "We hebben een heel gevarieerd beeld gezien, hier en daar is iets misgelopen, zoals de afgelopen maanden in heel het land." Hij doet dan ook een oproep om de regels goed te volgen. "Verantwoordelijkheid neem je samen. Met uitbaters, maar ook met klanten. Ik denk dat we blij moeten zijn met de kansen die we nu hebben. Wij hebben kansen gekregen, laat ons die nemen, vooruitblikken en dag na dag beter doen."

Videospeler inladen...

Didier Reynders: "Europese Unie koopt geen AstraZeneca meer, vertrouwen is weg"

De Europese Unie zal het AstraZeneca-vaccin niet meer kopen. Dat zegt Didier Reynders, Europees commissaris voor Justitie (MR), in "De zevende dag". "We hebben een echt probleem gehad met AstraZeneca. Er is een gebrek aan vertrouwen. Het is dus onmogelijk om dat vaccin nog te kopen."

De Europese Unie heeft een contract voor 1,8 miljard coronavaccins van Pfizer/BioNTech goedgekeurd.  "Voor 2022 en 2023 werken we met Pfizer/BioNTech omdat we daar nooit problemen mee hebben gehad", zegt Reynders. "Dat was een succes."

Om te weten welk lot Johnson & Johnson te wachten staat, moeten we nog even wachten. Volgens Reynders is het nu nog te vroeg om conclusies te trekken.

Bekijk hieronder het volledige interview met Didier Reynders in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Tijdelijk openlucht-theater in Antwerpen

We mogen weer met 50 mensen een cultuur-evenement bijwonen. In open lucht welteverstaan. Om het publiek daarbij toch wat te beschermen tegen wind en vooral regen, hebben ze in Antwerpen een tijdelijk openlucht-theater gebouwd. Opvallend: met een podium dat ronddraait.

Videospeler inladen...

Amateur-muzikanten brengen hulde aan coronaslachtoffers

Op 180 plaatsen in Vlaanderen hebben groepjes amateur-muzikanten vandaag hulde gebracht aan de vele corona-slachtoffers in ons land. Het ging om een initiatief van de muzikanten-vereniging Vlamo en was meteen ook het slotevenement van de troostende tiendaagse "Heel het land".

De muzikanten brachten eigen uitvoeringen van eenzelfde, speciaal gemaakte compositie met de naam "Fermate". Een titel die niet toevallig gekozen was.

Videospeler inladen...

Fauci: "Amerikaanse dodentol zonder twijfel onderschat"

In de Verenigde Staten eiste COVID-19 volgens de officiële cijfers 581.000 mensenlevens, maar de ziekte heeft "zonder twijfel" veel meer doden gemaakt in het land, zo erkende de medische raadgever van het Witte Huis Anthony Fauci.

Een studie van de universiteit van Washington schat het aantal doden op meer dan 900.000. "Dit model legt die onderschatting wel op een iets hoger niveau dan ik zou denken. Soms zijn modellen correct, soms wat minder", zei Fauci, die meent dat het sterftecijfer ook nu nog steeds wordt onderschat.

In absolute termen zijn de VS met 581.000 doden en 32 miljoen besmettingen het zwaarst getroffen land ter wereld. Sinds januari zijn de curves aan het dalen, parallel met de oprukkende vaccinatiecampagne. Na een kleine heropleving van het coronavirus in de lentevakantie is de daling midden april hervat.

"We staan op een keerpunt", zei corona-adviseur Jeffrey Zients van het Witte Huis op televisiezender CNN. 58 procent van de volwassen Amerikanen heeft minstens één inenting gehad, en ongeveer één op drie is volledig gevaccineerd.

Geen overrompeling aan de kust

Door het wisselvallige weer is grote drukte aan de kust uitgebleven dit weekend. Hier en daar moest de politie uitbaters en klanten gisteravond wel wijzen op het verplichte sluitingsuur. Maar een overrompeling werd het zeker niet in de badplaatsen. 

Videospeler inladen...

Corona in twee scholen in Zwevegem

Wegens coronabesmettingen blijft de Vrije Basisschool in de Zwevegemse deelgemeente Moen de komende week dicht. Ook moeten de kinderen van vijf peuter- en kleuterklassen van de vestigingen Kouter en Knokke van de Gemeenteschool Zwevegem deze week thuisblijven.

In beide gevallen testte een juffrouw positief en zijn er een aantal hoog-risicocontacten. Het CLB besloot dan ook om preventief de Vrije Basisschool in Moen volledig te sluiten net als enkele klassen van de gemeenteschool in Zwevegem. In totaal gaat het over zo’n 350 kinderen die moeten thuisblijven.

De ouders werden op de hoogte gebracht en voor het lager onderwijs zal men proberen enkele lesmomenten op afstand te organiseren.

De sluiting komt gelukkig op een goed moment want deze week waren in beide scholen maar twee lesdagen gepland door het verlengde Hemelvaartweekend. Als alles goed gaat zouden op maandag 17 mei de lessen opnieuw normaal hervatten.

 

BioNTech gaat met Chinees bedrijf coronavaccins maken

Het Duitse biotechnologiebedrijf BioNTech heeft een samenwerking gesloten met het Chinese Shanghai Fosun Pharmaceutical Group. Dat bedrijf gaat in China jaarlijks tot 1 miljard doses van het door BioNTech ontwikkelde coronavaccin produceren. Tot nu toe was Fosun alleen distributiepartner van BioNTech.

Beide partijen steken 100 miljoen dollar in de samenwerking. Shanghai Fosun doet dat in de vorm van geld en een fabriek voor de productie. BioNTech brengt productietechnologie en een licentie voor het maken van zijn vaccin in.

BioNTech en partner Pfizer plannen voor dit jaar een productie tot 3 miljard doses van hun coronavaccin. Volgend jaar zouden dat er nog iets meer kunnen zijn. De twee bedrijven werken samen aan het vaccin voor de hele wereld behalve in China, Hongkong en Macau. In die gebieden is Fosun de partner van BioNTech.

Het is niet direct duidelijk wanneer de productie in China van start gaat. Ook is niet zeker of de 1 miljard doses per jaar al in de schattingen van BioNTech zijn verwerkt.

Experten zijn niet gerust in de festivalplannen van De Croo: "Onveilig om dat zo vroeg op de kalender te plannen"

De expertengroep GEMS, die advies geeft aan de politiek over de aanpak van de pandemie, is erg bezorgd over de uitspraken van premier De Croo. Dat zegt voorzitter Erika Vlieghe. "Het is onveilig om dat zo vroeg op de kalender te zetten. Er zijn nog zoveel onzekerheden, dus het lijkt me erg risicovol."

Vlieghe heeft het vooral moeilijk met de schaal en het internationale karakter van de festivals. "Ik weet wel dat de ambitie is om dan ver te staan met de vaccinaties, maar we moeten daar nog geraken. En er is ook nog altijd de staat van de epidemie. Bovendien komen er op een festival altijd veel mensen bij elkaar, met veel nauwe contacten. Hoe groter de schaal, hoe meer dingen er kunnen misgaan. Dit staat haaks op voorzichtigheid."

Er zijn nog zoveel onzekerheden, dus het lijkt me erg risicovol
Erika Vlieghe

In Aarlen moeten verschillende terrassen vanavond al om 18 uur dicht

In Aarlen, in de provincie Luxemburg, zullen de terrassen van bepaalde cafés en restaurants vanavond al om 18 uur moeten sluiten. Gisterenavond waren talloze jongeren samengekomen op het Dokter Hollenfeltzplein om er te feesten. De burgemeester heeft nu besloten dat het sluitingsuur voor de horeca op dat plein vervroegd zal worden. 

Jos Hermans (97), die als allereerste Vlaming een coronavaccin kreeg, is overleden

In Puurs Sint-Amands is vanochtend Jos Hermans (97) overleden. Hij werd vorig jaar even wereldberoemd in ons land toen hij op 22 december als allereerste Vlaming een coronavaccin kreeg. Hij sprak toen de hoop uit dat hij dankzij het vaccin 100 zou worden. Maar die leeftijd heeft hij niet gehaald. Hermans zou gestorven zijn van ouderdom. 

Benefietconcert Vax Live brengt 302 miljoen dollar op

Het benefietconcert Vax Live,  dat gisteravond werd uitgezonden op de Amerikaanse televisie en via YouTube, heeft 302 miljoen dollar opgebracht. Met dat bedrag hoopt de organisatie Global Citizen minstens 26 miljoen doses vaccins aan te schaffen om te doneren.

Vax Live was bedoeld om aan te dringen op een snellere en meer gelijke spreiding van de vaccinatie tegen het coronavirus. Onder anderen president Joe Biden, prins Harry en zangeres Jennifer Lopez behoorden tot de grote namen die deelnamen aan het evenement, dat op 2 mei werd opgenomen. Artiesten als Eddie Vedder, Foo Fighters, J Balvin en H.E.R. traden op, Ben Affleck, Chrissy Teigen, Jimmy Kimmel, Sean Penn en David Letterman waren aanwezig als gastsprekers.

Bij het concert was ook publiek welkom, zij moesten wel volledig gevaccineerd zijn. Het merendeel was medisch personeel dat in de frontlinie werkt. Het benefietconcert was het grootste evenement met publiek sinds het begin van de coronacrisis.

Hasseltse politie pakt bij de terrasopening 11 mensen op voor verstoring van openbare orde

Tijdens de eerste zaterdag van de heropening van de terrassen heeft de politie in Hasselt 11 mensen opgepakt voor onder meer verstoring van de openbare orde, vechtpartijen en openbare dronkenschap.

"Rond 18 uur waren er in de binnenstad enkele opstootjes. Er werd onder meer op het Kolonel Dusartplein en het Jeneverplein gevochten. Een persoon raakte gewond. Die werd naar het ziekenhuis gebracht" vertelt Dorien Baens, woordvoerster van de lokale politie Limburg Regio Hoofdstad (LRH). Door overlast zoals samenscholingen en druggebruik sloot de politie het Begijnhof af. "Opvallend was dat veel horecabezoekers al in de namiddag duidelijk te diep in het glas hadden gekeken. Op het Kolonel Dusartplein bleek de regel van vier personen aan een tafel moeilijk te handhaven. Er zijn onmiddellijk afspraken met de horeca-uitbaters gemaakt, zoals het laatste rondje geven om 21.30 uur. Er werd een veertigtal politieagenten ingezet om alles in goede banen te leiden."

Lees meer in dit artikel: 

Politie legt rave met 500 mensen stil in de provincie Namen

De politie heeft gisteravond een "rave party" stilgelegd met 500 personen onder een brug over de E411 in Houyet, in de provincie Namen. Dat zegt burgemeester Hélène Lebrun. De politie kwam ter plaatse nadat ze verschillende klachten gekregen had.

"Volgens de politie waren er ongeveer 500 mensen aanwezig. Ze riepen de hulp in van hun Brusselse collega's", zegt Lebrun. Er werden veel voertuigen ingezet, maar de zwaailichten werkten als een rode lap op een stier bij de deelnemers. "Een dialoog bleek niet meer mogelijk. Sommige feestvierders gingen in een kring rond de muziekinstallatie staan, zodat de organisatoren konden wegvluchten. Anderen gooiden glazen flessen. Vier politieagenten raakten gewond en één persoon werd opgepakt. De muziekinstallatie werd in beslag genomen."

Het politieoptreden duurde meer dan twee uur.

Europees commissaris Didier Reynders: "Door vaccins uit te voeren is Europa als enige solidair met de rest van de wereld""

De Amerikaanse president Joe Biden liet eerder van de week weten dat de Verenigde Staten gewonnen zijn voor het vrijgeven van de patenten op de coronavaccins. Op die manier kunnen er wereldwijd meer vaccins geproduceerd kunnen worden en kan er sneller gevaccineerd worden. En dat is vooral belangrijk voor ontwikkelingslanden. Op de Europese Top in Porto gisteren is beslist dat de Europese Unie daar niet voor gaat. “Wij geloven niet dat dat de gouden oplossing is”, zegt voorzitter Charles Michel. De Franse president Emmanuel Macron riep de VS met name op om een einde te maken aan de exportbeperkingen voor vaccins, maar ook voor de ingrediënten van vaccins, wat de productie belemmert.

“We zijn wel bereid om daarover te praten, maar dat zal zeer lang duren, enkele maanden”, zegt Europees commissaris voor Justitie Didier Reynders in “De zevende dag”. “Eerste vraag is de uitvoer van vaccins vanuit de Verenigde Staten, zoals Macron ook aanhaalt. De Europese Unie is als enige solidair met de uitvoer van vaccins. We hebben beslist om hetzelfde aantal te sturen aan alle lidstaten, maar ook aan landen buiten de Europese Unie. We hebben 200 miljoen dosissen binnen de Europese Unie, maar we sturen ook 200 miljoen dosissen naar landen buiten de Europese Unie.”

Europa vraagt aan Biden in eerste instantie het opheffen van de exportbeperkingen, zegt Reynders. “En misschien daarna ook een gratis verdeling aan arme landen. De Europese Unie heeft dat gedaan. In vele Afrikaanse landen is het mogelijk een vaccin te krijgen dankzij Covax”, haalt Reynders als voorbeeld aan. Covax is het programma van de Verenigde Naties en hun partners dat ontwikkelingslanden toegang geeft tot vaccins.

Erika Vlieghe over massale bijeenkomsten zoals aan Flageyplein: "Er worden veel kantjes afgesneden en dat is gewoon gevaarlijk"

Infectioloog Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep GEMS die de overheden adviseert, maakt zich zeer grote zorgen over de gevolgen van massale bijeenkomsten gisterenavond, onder meer op het Flageyplein in Brussel. De politie heeft vannacht de buurt van dat plein moeten ontruimen omdat honderden feestvierders niet naar huis wilden gaan nadat de terrassen gesloten waren. Het waterkanon werd ingezet en er vielen uiteindelijk twee gewonden.

"Er worden weer veel kantjes afgesneden. En dat is gewoon gevaarlijk", zegt Vlieghe in "De zevende dag". "Het was natuurlijk ergens te verwachten. Maar als dit zo doorgaat, dan zit een nieuwe golf eraan te komen. We zijn aan het versoepelen op een moment dat we ons dat eigenlijk epidemiologisch nog niet kunnen permitteren. Daar moeten we niet flauw over doen, dat weet iedereen. En dan moeten we heel erg voorzichtig zijn. Wat we gisterenavond gezien hebben, was niet voorzichtig."

Vlieghe hoopt wel dat de situatie zich nog terug balanceert en benadrukt dat ze veel sympathie heeft voor mensen in de horeca, voor wie het openen van de terrassen erg belangrijk is.

Bekijk hier hoe Erika Vlieghe terugkijkt naar de heropening van de terrassen en vooruitblikt naar het Overlegcomité van dinsdag:

Videospeler inladen...

Minister Vandenbroucke: "Nu niet alles meteen willen, want dan verknallen we de zomer"

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is tevreden met de manier waarop de heropening van de terrassen verlopen is. “Ik denk dat dat op de meeste plaatsen goed georganiseerd werd. De horeca weet hoe het moet en houdt zich daar ook aan”, zegt hij in “De zevende dag”. In Brussel moest het Heilig-Kruisplein, in de buurt van het Flageyplein, vannacht wel ontruimd worden. “Als je veel mensen samenbrengt, zoals bij terrassen, krijg je rond die terrassen veel volk bij elkaar. Als je veel volk samenbrengt, krijg je dingen die niet altijd goed meer te controleren zijn. Daar moeten we voor blijven opletten.”

Vandenbroucke gelooft erin dat de horeca op een bepaald moment in juni ook binnen open kan, en dat er in de zomer veel mogelijk zal zijn. “Maar net daarom moeten we nu én de komende weken nog heel voorzichtig zijn. We willen de horeca binnen open in juni, maar wel op voorwaarde dat de cijfers goed zijn. Dat is essentieel voor mij, de bezetting in de ziekenhuizen en op intensieve zorg moet verder omlaag. Ik ben optimistisch dat het gaat lukken, maar laat ons nu een buffer opbouwen. Dat vraagt geduld, maar dan gaan we een toffe zomer hebben.”

We moeten die inspanningen nog even doorzetten, en dat is niet gemakkelijk. Maar als we de zomer niet willen verknallen, gaan we de komende weken zeer voorzichtig moeten zijn.
Frank Vandenbroucke

Dinsdag is er een nieuw Overlegcomité. Vandenbroucke waarschuwt om nu te snel te veel nieuwe versoepelingen in te bouwen. “Als we nu alles meteen willen, dan gaan we de zomer verknallen. Dat is het succes van ons beleid, de inspanningen van zeer veel mensen, die ze al heel lang volhouden, en de vaccinaties. Dat vraagt véél geduld, maar we moeten die inspanningen nog even doorzetten. En dat is niet gemakkelijk. Maar als we de zomer niet willen verknallen, gaan we de komende weken zeer voorzichtig moeten zijn. En ik wil een mooie zomer.”

Bekijk hier het volledige gesprek met Frank Vandenbroucke, waarin hij het ook heeft over de discussie rond de plexiglazen en de voorwaarden voor de organisatie van grote festivals in de zomer:

Videospeler inladen...

Premier De Croo: "In de tweede helft van de zomer moeten festivals opnieuw mogelijk zijn"

In de tweede helft van de zomer moet het volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) mogelijk zijn om enkele grotere festivals in ons land te organiseren. De premier had daarover het voorbije weekend een contact met onder meer de organisatoren van Tomorrowland. "Tegen augustus hebben alle volwassenen in ons land de kans gehad om zich te laten vaccineren. Bovendien hebben we in ons land ontzettend veel expertise in de evenementen- en festivalsector. Het gaat om professionals die tot de wereldtop behoren", klinkt het. 

Het Overlegcomité zal dinsdag de precieze details bespreken en de voorwaarden vastleggen. Daarbij wordt er gedacht om toegang te geven op basis van het Europese certificaat. Wie nog niet volledig beschermd is door vaccinatie zou zich elke dag moeten laten sneltesten en de toegang zou beperkt worden tot Europese bezoekers (inwoners van de Europese Economische Ruimte + het Verenigd Koninkrijk). Toegang zou ook enkel mogelijk zijn met vooraf gekochte tickets om tracing mogelijk te maken.

Videospeler inladen...

Meest gelezen