AFP or licensors

Spanning is nog altijd te snijden in Jeruzalem: zeker 90 gewonden bij nieuw protest

In Oost-Jeruzalem zijn Palestijnse betogers en Israëlische politieagenten voor de tweede avond op rij slaags geraakt. Bij de confrontaties zijn zeker 90 gewonden gevallen. De onrust dreigt aan te houden, want morgen had normaal gezien het vonnis moeten vallen over een omstreden huisuitzetting, én vieren nationalistische Israëli's Jeruzalemdag. "Als men niet probeert de zaak te sussen, dan kan het tot een grote ontploffing komen", vreest correspondente Ankie Rechess. Intussen is bekend geraakt dat de rechtszitting over de huisuitzettingen wordt uitgesteld.

Gisteravond was het opnieuw onrustig in Oost-Jeruzalem, waar tienduizenden Palestijnen waren samengekomen om te bidden rond de Al-Aqsamoskee. Ze deden dat na de iftar, het breken van de vasten tijdens de ramadan, de vastenmaand van de moslims.

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal 13" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Rond de Damascuspoort, de toegang naar de Oude Stad, en in verschillende andere wijken van Oost-Jeruzalem kwam het net als de avond voordien tot confrontaties tussen Palestijnse demonstranten en de Israëlische politie, die massaal op straat aanwezig was. 

Agenten schoten met rubberen kogels en gebruikten flitsgranaten tegen Palestijnen die gooiden met flessen en stenen. Zeker 90 mensen raakten gewond. De avond voordien waren al meer dan 200 gewonden gevallen bij de ergste rellen in jaren in Jeruzalem. 

Ook op andere plekken was het de voorbije avond en nacht onrustig. Vanuit Gaza werd een raket afgevuurd op Israël. Israël reageerde naar eigen zeggen door een post van de militante Palestijnse beweging Hamas te bombarderen. Aan beide kanten zouden geen slachtoffers zijn gevallen.

Spanning is te snijden

De ramadan verloopt gewoonlijk gespannen in Jeruzalem en de Palestijnse gebieden, maar dit jaar is de spanning nog meer dan anders te snijden.

"Een combinatie van factoren draagt ertoe bij dat het nu zo gewelddadig is", zegt correspondente Ankie Rechess in Jeruzalem. Een directe aanleiding is de mogelijk huisuitzetting van Palestijnse families -19 families in totaal dreigen te worden uitgezet- ten voordele van Joodse kolonisten in een wijk in Oost-Jeruzalem. 

Beluister hier het gesprek met Ankie Rechess in "De ochtend" (de tekst gaat hieronder door):

AFP or licensors

"Het is een juridisch en politiek conflict dat al decennialang doorgaat", zegt Ankie Rechess. "De huizen behoorden tot 1948 toe aan Joden, maar 30 procent van de huizen in West-Jeruzalem behoorde toe aan Palestijnen die ze niet kunnen opeisen." 

Het vonnis had normaal gesproken morgen moeten vallen, maar de rechtszitting is uitgesteld en zal nu binnen de 30 dagen moeten plaatsvinden. Door het uitstel kunnen mogelijk de gemoederen enigszins bedaren.  

Maar morgen is ook nog Jeruzalemdag, waarop Israël viert dat het in 1967 Oost-Jeruzalem veroverde en de stad weer werd "herenigd". Veel nationalistische Israëli's komen dan naar de stad. "Traditiegetrouw gaat er er een enorme vlaggenparade met tienduizenden mensen van West-Jeruzalem door de Arabische stad naar de Klaagmuur", zegt Ankie Rechess. "Dat zal ongetwijfeld protest en rellen opleveren". 

Nog deze week, op 15 mei, herdenken de Palestijnen wat ze de "Nakba" of "catastrofe" noemen, verwijzend naar 1948, toen ze bij de stichting van de staat Israël uit hun gebieden werden verdreven. Ook die herdenking kan extra spanningen of geweld met zich meebrengen. 

Meest gelezen