De lancering van de module Tianhe, met de Lange Mars 5B-raket, op 29 april.
AFP or licensors

Grootste deel van Chinese raket verbrand in de atmosfeer, brokstukken in de Indische Oceaan

Het grootste deel van de Chinese raket die afgelopen nacht terugkeerde naar de aarde, is verpulverd bij de terugkeer in de dampkring. Dat heeft de Chinese ruimtevaartorganisatie CMSEO gemeld. De nog overblijvende brokstukken zijn in de Indische Oceaan beland. De vrees bestond dat grote stukken ruimtepuin op bewoond gebied zou neerstorten.

Een groot deel van de Chinese raket die afgelopen nacht naar de aarde teruggekeerd is, is "gedesintegreerd" boven de Indische Oceaan, zegt de Chinese ruimtevaartorganisatie CMSEO. Lees: het merendeel van de raket is verpulverd en verbrand in de dampkring. De overblijvende brokstukken zijn in de Indische Oceaan beland, ergens ten zuidwesten van Sri Lanka en India.

Het gaat om de draagraket waarmee op 29 april "Tianhe" (Hemelse Harmoniek) gelanceerd werd, de eerste module voor het Chinese ruimtestation "Tiangong" "Hemels Paleis". Het was een zogenoemde Lange Mars 5B-raket, een erg krachtige draagraket.

Normaal gezien stort een draagraket na de lancering meteen én gecontroleerd terug op aarde, meestal in zee. De Lange Mars 5B bereikte echter een snelheid die hoog genoeg was om in een lage baan om de aarde te geraken. De raket was zo ontworpen dat ze vervolgens stuurloos werd en door de zwaartekracht weer naar de aarde zou komen. Waar de raket zou neerstorten, dat viel niet te voorspellen. Ze kon neervallen tussen 41 graden noorderbreedte en 41 graden zuiderbreedte, zo noordelijk als bijvoorbeeld New York, Madrid of Peking of zo zuidelijk als Wellington in Nieuw-Zeeland.

Het werd de voorbije dagen duidelijk dat de 30 meter lange raket dit weekend zou terugkeren op aarde. De vrees was dat enorme brokstukken op bewoond gebied zouden neerstorten, aan een snelheid van honderden kilometers per uur. Met niet alleen mogelijk schade, maar ook slachtoffers tot gevolg. Ruimtevaartexperts uit de Verenigde Staten en Europa hielden de situatie nauwlettend in de gaten. Er was kritiek op China, omdat het land er niet voor gezorgd had dat de raket gecontroleerd zou terugkeren. China was het daar niet mee eens en stelde dat het grootste deel van de raket zou opbranden.

Bekijk hier de lancering van de module Tianhe op 29 april, met de draagraket Lange Mars 5B, het artikel gaat daaronder voort:

"Gedesintegreerd"

De Chinese ruimtevaartorganisatie CMSEO heeft nu laten weten dat de draagraket afgelopen nacht op de aarde beland is. "Volgens onze opvolging en analyse is de eerste trap van de draagraket Lange Mars 5B om 10.24 uur (4.24 uur in België) teruggekeerd in de atmosfeer", luidt het. Het grootste deel is "gedesintegreerd" bij zijn terugkeer in de dampkring, verpulverd en verbrand dus.

De nog resterende brokstukken zijn in de Indische Oceaan beland. CMSEO vermeldt ook de coördinaten van een punt in de Indische Oceaan, ten zuidwesten van Sri Lanka en India, in de buurt van de Malediven.

China heeft de laatste jaren fors geïnvesteerd in ruimtevaartprojecten. Het ruimtestation Tiangong is een van de paradepaardjes. China had de voorbije jaren al twee andere ruimtestations, maar die waren niet geschikt voor een langdurig verblijf in de ruimte. In het nieuwe station kunnen astronauten wél maandenlang verblijven.

De module Tianhe, met de Lange Mars 5B-draagraket, voor de lancering op 29 april
Xinhua

Meest gelezen