Videospeler inladen...

BEKIJK - Rusland herdenkt het einde van de Tweede Wereldoorlog met traditionele parade op Rode Plein

Op het Rode Plein in de Russische hoofdstad Moskou is het einde van de Tweede Wereldoorlog en de triomf van het voormalige Sovjetleger herdacht met de traditionele grote militaire parade. Vorig jaar kwam die nog te vervallen wegens de coronapandemie. In zijn toespraak naar aanleiding van de feestdag zei president Vladimir Poetin dat Rusland "zijn belangen krachtig zal verdedigen."

Op 8 mei 1945, gaf nazi-Duitsland zich over en kon de vrede terugkeren in Europa, na ruim vijf jaar geweld. De Russen herdenken dat vandaag, want door het tijdsverschil viel de Duitse overgave daar op 9 mei. 

Bekijk hier beelden van de parade (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

9 mei is een van de belangrijkste feestdagen van het jaar in Rusland. Dit jaar is hij opnieuw luisterrijk gevierd, met de traditionele militaire parade op het Rode Plein. Vorig jaar werd die wegens de coronapandemie geschrapt en viel de herdenking (de 75e verjaardag nochtans) noodgedwongen erg sober uit, maar dit jaar defileren meer dan 12.000 Russische militairen, naast 190 militaire voertuigen.  

"Onze veteranen en hun toewijding aan het moederland zijn een voorbeeld voor ons", sprak de Russische president Vladimir Poetin in zijn toespraak op het Rode Plein. Ook nu zal Rusland zijn geopolitieke belangen altijd "krachtig verdedigen", zei hij. 

"Rusland verdedigt altijd het internationaal recht. Tegelijk zullen we onze  nationale belangen en de veiligheid van ons volk verdedigen". Volgens Poetin is het gedachtengoed van het nazi-regime opnieuw in opmars. Hij verwees naar racistische uitlatingen, antisemitisme, maar ook naar een groeiend "anti-Ruslandsentiment".

De Russische president nam niemand rechtstreeks in het vizier, al zijn er de voorbije maanden wel toenemende spanningen tussen Rusland en het Westen. 

Meest gelezen