Worden zulke taferelen binnenkort opnieuw werkelijkheid?
www.fotodp.be

Premier De Croo: "Grote festivals moeten in tweede helft zomer mogelijk zijn", maar experten zijn er niet gerust in

In de tweede helft van de zomer moet het volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) mogelijk zijn om enkele grotere festivals in ons land te organiseren. Onder welke voorwaarden dat zou gebeuren, zal dinsdag besproken worden op het Overlegcomité. De experten van de GEMS zijn er niet zo gerust in. "Het lijkt mij onveilig om dat zo vroeg op de kalender te plannen."

Al maandenlang vraagt de festivalsector duidelijkheid over de zomer. Premier Alexander De Croo heeft zich nu uitgesproken. Volgens hem zou het mogelijk moeten zijn om enkele grotere festivals te organiseren in de tweede helft van de zomer. De Croo heeft daarover dit weekend samengezeten met de festivalsector én met de Vlaamse regering.

"Tegen augustus hebben alle volwassenen in ons land de kans gehad om zich te laten vaccineren. Bovendien hebben we in ons land ontzettend veel expertise in de evenementen- en festivalsector. Het gaat om professionals die tot de wereldtop behoren", klinkt het. 

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Tegen augustus hebben alle volwassenen in ons land de kans gehad om zich te laten vaccineren

Premier Alexander De Croo

Het Overlegcomité zal dinsdag de precieze details bespreken en de voorwaarden vastleggen. 

"De zomer terugpakken"

De Croo vergaderde daar zondagochtend ook over met Vlaams minister-president Jan Jambon en de ministers van de Vlaamse kern. Jan Jambon zegt: ik wil de zomer terugpakken.

Dat gaat zo: eens de ouderen en risicogroepen gevaccineerd zijn, is er weer meer mogelijk, zegt hij. In mei en juni kunnen dan weer evenementen met enkele honderden mensen georganiseerd worden. "Dat is voor mij nog de voorzichtige aanpak."

In augustus moet zelfs een Pukkelpop weer mogelijk worden

Vlaams minister-president Jan Jambon

Maar 1 juli wordt een echt kantelpunt. "Vanaf juli spreken we over veel grotere aantallen voor buitenevenementen. In augustus moet zelfs een Pukkelpop weer mogelijk worden." Jambon verwacht daarbij ook veel van de Green Pass, het Europese coronapaspoort. "Als die pas er is, moeten we niet meer iedereen testen." 

Festivals, ok, maar hoe?

"Als we festivals type Pukkelpop of Tomorrowland willen hebben, moet je ervoor zorgen dat het veilig kan", zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).  

Bekijk hier hoe de festivals volgens Vandenbroucke veilig zouden kunnen verlopen: 

Videospeler inladen...

Daarbij wordt er aan drie voorwaarden gedacht: 

  • Het coronapaspoort. "Dat ga je moeten gebruiken", zegt Vandenbroucke. "Wie nog niet volledig gevaccineerd is, zal getest moeten worden. Als je net ziek geweest bent - en dus immuun - zal dat ook kunnen."
  • Er zal getest moeten worden op het terrein. 
  • De toegang zou beperkt worden tot Europese bezoekers. "We kunnen niet de hele wereld uitnodigen. Zelfs binnen Europa moeten we voorzichtig zijn met wie we toelaten."
Vandenbroucke benadrukt ook nog eens dat we bepaalde mijlpalen zullen moeten bereikt hebben. "We moeten een veilige situatie in de ziekenhuizen hebben én mijlpalen in de vaccinatiecampagne bereikt hebben."
 

Tomorrowland: "Zeer blij, maar willen wachten op beslissing dinsdag"

Tomorrowland reageert afwachtend positief op het nieuws dat er mogelijk toch een festival zal kunnen doorgaan dit jaar. "We zijn uiteraard heel blij en dankbaar. Niet alleen voor onszelf, ook voor onze leveranciers, want we hebben het toch echt moeilijk gehad. Maar we willen wel wachten op de beslissingen dinsdag om te kijken wat de parameters zijn. Uiteraard kan iedereen er 100 procent op rekenen dat we dit heel serieus nemen en de juiste protocollen tot in het kleinste detail zullen volgen."

We willen wel wachten op de beslissingen dinsdag om te kijken wat de parameters zijn

Tomorrowland

Ook Pukkelpop wacht het Overlegcomité van dinsdag af. "We zijn altijd blijven hopen om Pukkelpop in zijn meest vertrouwde vorm te organiseren, maar zijn afhankelijk van de evolutie van het virus en het kader dat ons aangereikt wordt. De signalen zijn alvast hoopgevend. Afwachten waar we landen."

Erika Vlieghe: "Onveilig om dat zo vroeg op de kalender te plannen"

De expertengroep GEMS, die advies geeft aan de politiek over de aanpak van de pandemie, is erg bezorgd over de uitspraken van premier De Croo. Dat zegt voorzitter Erika Vlieghe. "Het is onveilig om dat zo vroeg op de kalender te zetten. Er zijn nog zoveel onzekerheden, dus het lijkt me erg risicovol."

Er zijn nog zoveel onzekerheden, dus het lijkt me erg risicovol

Erika Vlieghe - hoofd expertengroep

Vlieghe heeft het vooral moeilijk met de schaal en het internationale karakter van de festivals. "Ik weet wel dat de ambitie is om dan ver te staan met de vaccinaties, maar we moeten daar nog geraken. En er is ook nog altijd de staat van de epidemie. Bovendien komen er op een festival altijd veel mensen bij elkaar, met veel nauwe contacten. Hoe groter de schaal, hoe meer dingen er kunnen misgaan. Dit staat haaks op voorzichtigheid."

Premier De Croo zegt dat we niet tot 2022 kunnen wachten om weer iets leuks in het leven te doen, maar geeft toe dat één bezorgdheid van Vlieghe terecht is. "Het kan niet de bedoeling zijn dat je de hele wereld naar hier importeert. Vandaar zal waarschijnlijk de voorwaarde zijn dat het enkel toegelaten zal zijn voor mensen van het Europees continent. "

Meest gelezen