Verenigd Koninkrijk komt verdeeld uit plaatselijke verkiezingen, premier Johnson roept Schotland en Wales op tot eenheid

Drie dagen na de stembusgang zijn nog niet alle resultaten bekend van de verkiezingen in Britse steden en gemeenten. Maar het grote plaatje is duidelijk. De Conservatieven verzilveren hun regeringsbonus, Labour lijdt forse verliezen en de Schotse nationalisten hebben genoeg marge voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. De Britse premier Boris Johnson heeft de leiders van Schotland en Wales in een brief al opgeroepen tot eenheid. 

Bij de plaatselijke verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk werd het meest uitgekeken naar de resultaten in Schotland. Daar werd ook een nieuw parlement gekozen. Voor de vierde keer op rij werd het een klinkende overwinning voor de SNP, de Schotse nationalisten van premier Nicola Sturgeon. Lang zag het ernaar uit dat de SNP een absolute meerderheid zou halen, maar ze strandde op 1 zetel van de nodige 65. De Conservatieve partij haalt 31 zetels, Labour 22, de Schotse Groenen 8 en de Liberaaldemocraten 4. Sturgeon voelt zich gesterkt door de gewone meerderheid om samen met de Schotse Groenen een nieuw onafhankelijkheidsreferendum te organiseren, na de coronacrisis, want dat is haar eerste prioriteit.  

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Een referendum is niet zomaar een eis van mij of de SNP, het is de wil van het land

Nicola Sturgeon, premier van Schotland

De Schotse premier zegt dat de Britse premier Johnson een referendum niet kan tegenhouden en dat ze juridische stappen zal ondernemen als hij dat probeert. Maar Johnson zelf heeft al gereageerd. Hij stuurde gisteravond een brief naar Nicola Sturgeon en ook naar de premier van Wales, Mark Drakeford. Die werd met zijn Labourpartij opnieuw verkozen. "Het is mijn hartstochtelijke overtuiging dat het in het belang is van de inwoners van het Verenigd Koninkrijk, en vooral van de inwoners van Schotland, als we samenwerken", schreef Johnson in een zaterdagavond gepubliceerde brief aan de Schotse regeringsleidster Nicola Sturgeon. Het nut van deze samenwerking was vooral te zien tijdens de coronapandemie. "Dat is Team Verenigd Koninkrijk in actie", aldus Johnson.

Dat is Team Verenigd Koninkrijk in actie

Premier Johnson in een brief

Johnson wil een top organiseren met de leiders van de deelstaten, in een oproep om de eenheid te bewaren, "om onze gezamenlijke uitdagingen te bespreken en hoe we de volgende maanden en jaren kunnen samenwerken om ze aan te pakken". 

Lees verder onder foto:

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Conservatieven kleuren Engeland blauw, Labour delft het onderspit

In Engeland zijn nog niet alle resultaten bekend. Maar met 132 van de 143 plaatselijke besturen geteld, is het een grote overwinning voor de Conservatieve partij van premier Johnson. De Tories krijgen er nu al 12 besturen bij en bijna 240 raadsleden. Oppositiepartij Labour verliest al 7 besturen en ruim 300 raadsleden. De Liberaaldemocraten gaan er licht op achteruit, Green haalt nog geen enkel bestuur binnen, maar krijgt er toch 70 raadsleden bij. 

Toch kan Labour hier en daar stand houden, met burgemeesters in een aantal grote steden. De voorbije nacht raakte bekend dat de Londense burgemeester Sadiq Khan voor een tweede ambtstermijn werd verkozen. De 50-jarige Labourpoliticus haalde het met 55 procent van Shaun Bailey, de kandidaat van de Conservatieven. 

"Bedankt Londen. Het is de absolute eer van mijn leven om de stad waar ik van hou nog drie jaar langer te dienen", schreef Khan op Twitter. 

Ook in Manchester, Liverpool, Bristol en Doncaster blijft een linkse burgemeester in het zadel. In Cambridgeshire & Peterborough en in  West of England, gaat de sjerp van de Conservatieven naar Labour. Alleen van West Yorkshire is het resultaat nog niet bekend.  

Toch is het magere resultaat van Labour in het algemeen een opdoffer voor Keir Starmer. De man die overnam van de radicaal linkse Jeremy Corbyn na de zware nederlaag bij de vorige parlementsverkiezingen in 2019, slaagt er niet in om met zijn centrumkoers het tij te keren. 

Meest gelezen