Siciliaanse rechter die in 1990 op de snelweg werd afgemaakt door de maffia, is zalig verklaard

In Agrigento op het Italiaanse eiland Sicilië is een rechter zaligverklaard die in 1990 werd afgemaakt door de maffia. Rosario Livatino was minder bekend dan zijn collega's Giovanni Falcone en Paolo Borsellino, maar werd nog twee jaar vóór hen vermoord. Hij was amper 38 toen hij op een snelweg bij Agrigento in koelen bloede werd doodgeschoten.

"Il giudice ragazzino" ("het jongetje-rechter"), zo werd Rosario Livatino een beetje meewarig genoemd door de toenmalige Italiaanse president Francesco Cossiga. 

(lees door onder de foto)

Livatino werd magistraat in 1978, toen hij amper 26 was. Gedurende de jaren 80, toen de maffia hevige clanoorlogen uitvocht op Sicilië, deed hij onderzoek naar het corrupte systeem van smeergeld en steekpenningen. Hij slaagde erin grote sommen geld en eigendommen van hooggeplaatste maffiosi in beslag te nemen, en had de reputatie onomkoopbaar te zijn. 

Op 21 september 1990 werd hij uit de weg geruimd door de Stidda, de maffia-organisatie die het voor het zeggen had in en rond Agrigento in het zuidwesten van Sicilië. Livatino was op weg naar het werk, zonder escorte,  toen hij op de snelweg werd geramd door een andere auto. Hij probeerde te ontkomen door weg te rennen, maar werd doodgeschoten door vier moordenaars.

(lees door onder de foto)

Geëxcommuniceerd

Datzelfde Agrigento werd drie jaar na de dood van Rosario Livatino bezocht door de toenmalige paus Johannes Paulus II. Tijdens een massaal bijgewoonde eredienst in de Vallei van de Tempels, de grote archeologische vindplaats, was hij de eerste paus die zich uitsprak tegen de maffia. Hij hield de maffiosi toen voor dat zij zich voor God zouden moeten verantwoorden voor hun daden. 

De huidige paus Franciscus ging nog een stapje verder, toen hij tijdens bezoek in 2014 aan de Zuid-Italiaanse regio Calabrië, bakermat van de 'Ndrangheta, zei dat maffiosi door de Kerk geëxcommuniceerd worden -uit de kerkgemeenschap gezet dus.  

De vermoorde rechter Rosario Livatino is door Franciscus "een martelaar van gerechtigheid en geloof" genoemd. Volgens de paus liet Livatino, die bekendstond als een zeer katholiek man, zich leiden door het wetboek én het evangelie.  

Bekijk hier de beelden van de zaligverklaring in Agrigento (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

Livatino is vandaag zaligverklaard tijdens een eredienst in de kathedraal van Agrigento. De dag -9 mei- is niet toevallig gekozen. Het is precies 28 jaar geleden dat Johannes Paulus in dezelfde stad de maffia voor het eerst veroordeelde. Lange tijd had de Kerk zich niet of nauwelijks gedistantieerd van de misdaadorganisaties die geworteld zijn in het erg katholieke zuiden van Italië.

Voortaan is de Siciliaanse magistraat Rosario Livatino de eerste rechter die officieel en publiekelijk kan worden vereerd. Het reliek dat de gelovigen vandaag voor het eerst te zien kregen, is wel enigszins macaber. Het is het met bloed doordrenkte overhemd waarin de rechter werd doodgeschoten, opgediept uit de depots met bewijslast van de gerechtelijke instanties.  

Meest gelezen