Google Streetview

Uitbraak Indiase variant in woonzorgcentrum Borsbeek, één bewoner overleden

In het woonzorgcentrum Compostela in Borsbeek is een uitbraak met de Indiase variant van het coronavirus vastgesteld. Vijf mensen zijn besmet. "Er is helaas ook één overlijden te betreuren", zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Alle bewoners waren volledig gevaccineerd. "Maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken", aldus Moonens.

Bij het woonzorgcentrum Compostela in Borsbeek werden vandaag 5 besmettingen vastgesteld. Drie van hen zijn al zeker besmet met de Indiase variant, en het vermoeden is dat dat voor de andere besmettingen hetzelfde zal zijn. Om de grootte van de uitbraak te kunnen inschatten wordt er de komende dagen massaal getest. "Het is de allereerste keer dat er een uitbraak is met de Indiase variant in een woonzorgcentrum", zegt wetenschapsjournalist Koen Wauters. Eén besmette persoon is helaas overleden. Een personeelslid is opgenomen in het ziekenhuis.

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het is de allereerste keer dat er een uitbraak is met de Indiase variant in een woonzorgcentrum

Koen Wauters, wetenschapsjournalist

Maandag wordt het hele woonzorgcentrum getest, dinsdag wordt de afdeling waar de besmetting zich bevindt, nog een tweede keer getest, na een eerste testronde vorige week. "De besmette personen verblijven in isolatie en het woonzorgcentrum heeft een bezoekersstop ingesteld in afwachting van de resultaten van de ruimere testronde", zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Intussen wordt ook gezocht naar de oorzaak van de besmetting. Voorlopig is het niet duidelijk hoe de Indiase variant in het woonzorgcentrum terechtgekomen is. Er is geen link tussen de bewoners en het personeel enerzijds en India anderzijds, door bijvoorbeeld reizen. "De besmette personen zijn bevraagd en we hebben nergens een reisgeschiedenis naar India of een contact met een persoon met een reisgeschiedenis teruggevonden. Dus er is nog geen idee hoe de Indiase variant in het woonzorgcentrum is terechtgekomen", zegt Joris Moonens. "Omdat er geen link te vinden is, lijkt dat erop te wijzen dat de Indiase variant hier gewoon in Vlaanderen aan het circuleren is", zegt wetenschapsjournalist Koen Wauters daarover.

Vaccinatie

In het woonzorgcentrum waren alle bewoners volledig gevaccineerd. Ook na een vaccinatie kan iemand besmet raken, maar een vaccinatie beschermt in principe wel tegen complicaties en overlijden.

Het is niet uit te sluiten dat de bewoner niet door de Indiase variant is overleden

Joris Moonens, Agentschap Zorg en Gezondheid

 "Het is niet de eerste keer dat we een uitbraak zien in een woonzorgcentrum waar al gevaccineerd was", zegt Moonens daarover. "Ook van andere varianten zien we sporadisch kleine uitbraken optreden. Ook hier is de uitbraak beperkt, al zorgt de Indiase variant voor ongerustheid, omdat we daar maar weinig van weten."

Volgens Moonens is het wel nog te vroeg om conclusies te trekken. "We moeten hier ook wel bij blijven vermelden dat we in een oudere doelgroep zitten waar overlijdens helaas vaker voorkomen. Dus het is niet uit te sluiten dat deze persoon niet door de Indiase variant overleden is", aldus Moonens.

Ook viroloog Marc Van Ranst wil geruststellen. "We komen natuurlijk van een situatie waar we tijdens de eerste golf honderden doden hadden per dag in de woonzorgcentra. Dat is nu gegaan naar één of vaak minder dan één dode per dag. En dat is door de vaccinatie. Dus die vaccins werken wel degelijk. Maar die gaan ook geen 100 procent werken. Wanneer die 99 procent werken, dan krijg je zulke aantallen ongeveer".  Het lijkt er wel op dat de vaccins mogelijk minder bescherming bieden tegen nieuwe varianten zoals de Indiase. "Wanneer we nu uitbraken zien en sterfgevallen, dan zijn dat vaker dan vroeger de varianten. De vaccins werken nog altijd goed, maar inderdaad minder goed dan perfect tegen die varianten", aldus de viroloog.

Indiase variant binnenkort dominant?

Dat de Indiase variant erg besmettelijk is, lijkt in elk geval stilaan duidelijk. Het is dan ook mogelijk dat die variant de meest dominante zou kunnen worden in ons land.

"De eerste cijfers zouden tonen dat de Indiase variant ongeveer 15 procent meer besmettelijk is dan de Britse variant, die al behoorlijk meer besmettelijk was dan onze originele virussen",zegt Van Ranst. "Dus ja, de kans is groot dat deze variant het gaat overnemen van de andere varianten. Dat zien we bijvoorbeeld ook in India", zegt de viroloog.

Koen Wauters geeft vanuit Borsbeek meer uitleg in “Het journaal 13u”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen