Kurt Lapere

40 kunstenaars en 40 dichters op 40e editie Kunstenfestival Watou

Vorig jaar bleef het stil in Watou, op een poëtische fietsroute na. Komende zomer neemt het Kunstenfestival de draad weer op, met de nadruk op meerstemmigheid.

Vier decennia al palmen de kunsten en de letteren het West-Vlaamse grensdorpje Watou in de zomer in. De traditie werd in 1980 ingezet door Gwij Mandelinck; andere drijvende krachten waren Willy Tybergien en Jan Moeyaert. Nu is de organisatie in handen van de stad Poperinge met nieuwe curatoren: Chantal Pattyn van Klara, auteur Peter Verhelst en onafhankelijk kunstexperte Benedicte Goesaert. Hun plannen bleven vorig jaar wegens corona in de lade liggen. Maar deze zomer kunnen we weer geboeid kijken, luisteren, slenteren en fietsen in Watou.

Meerstemmigheid is een rijkdom

Watou 2021 huldigt “meervoudige perspectieven”, zeggen curatoren Pattyn, Goesaert en Verhelst. “Heel wat vormen en inhoudelijke visies bestaan gelijktijdig en zonder hiërarchie. Er is geen groot gelijk, er is geen waarheid, er is alleen meerstemmigheid en die is een rijkdom.” 

Het festival brengt werk van 40 kunstenaars uit binnen- en buitenland, van verschillende generaties en disciplines en met diverse achtergronden. Met nieuwe creaties, werk dat nooit eerder in Vlaanderen te zien was of verrassende samenwerkingen. Enkele namen: Tracey Emin, Mark Manders, Peter Buggenhout, fotografe Eva Vermandel of de recent overleden Johan Van Geluwe.

Voor de poëzie koos Peter Verhelst voor zowel gevestigde namen als Stefan Hertmans of Miriam Van hee als voor jong aanstormend talent als Bernke Klein Zandvoort of Yousra Benfquih.  Een aantal verzen wordt ingesproken door onder meer Wannes Cappelle of Charlotte Adigéry. Een selectie van 14 gedichten is ook te ontdekken langs het "Gedichtenparcours Watou 2021". Natuur en poëzie komen samen in een fietstocht tussen Poperinge en Watou.

Kurt Lapere

Behalve het dorp Watou en de Gasthuiskapel in Poperinge komt er ook een derde locatie bij: het kasteel De Lovie. Tijdens het openingsweekend van 3 en 4 juli en de weekends van 9-11 juli en 20-22 augustus is er “Watou Live”, met beeldende kunst, poëzie, performance en muziek.

Watou bezoeken kan enkel als je op voorhand een kaartje reserveert, met bijbehorend tijdvak. Dat kan vanaf 19 mei.  Het Kunstenfestival Watou opent op 3 juli en loopt tot en met 5 september.

Meest gelezen