"Ingrijpend dessertje na borstkanker": Beautiful After Breast Cancer Foundation vraagt aandacht voor lymfoedeem

"Maak lymfoedemen bespreekbaar": dat is de oproep van Beautiful After Breast Cancer Foundation (Antwerpen). De organisatie vraagt meer aandacht voor de aandoening, ook om patiënten meer en beter te informeren.

"Ik ben jammer maar helaas ervaringsdeskundige", steekt Karine Tollenaere van Beautiful After Breast Cancer Foundation van wal bij Radio 2 Antwerpen. "Vijf jaar geleden kreeg ik borstkanker, met alles erop en eraan: borstamputatie, chemo en bestraling. Mijn okselklieren werden ook zwaar geraakt, waardoor mijn lymfestelsel na mijn behandeling niet meer werkte zoals het hoorde."

Het lymfestelsel zorgt voor de drainage van ons lichaam. Als het beschadigd wordt, kan het vocht dat er door stroomt niet meer weg en ontstaan er vochtophopingen. "Vandaar dat lymfoedeem beter bekend is als dikke arm of dik been", voegt Tollenaere er nog aan toe.  

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het zwaarst om dragen is dat Lymfoedeem ongeneeslijk is. Het is voor de rest van je leven 

Karine Tollenaere

Als Karine een doordeweekse dag beschrijft, wordt meteen duidelijk hoe ingrijpend lymfoedeem is. "Het zwaarst om dragen is dat lymfoedeem ongeneeslijk is. Het is voor de rest van je leven dat je er dagelijks mee geconfronteerd wordt. Als ik opsta en wil douchen mag ik geen te warm water nemen, als ik me aankleed, moet ik zorgen dat mijn kleren niet te strak zitten, naar de winkel gaan is niet evident want ik mag geen te zware dingen tillen, ... Er komt dus bijzonder veel bij kijken."

Beautiful After Breast Cancer Foundation

Karine zit ondertussen in het dagelijks bestuur van Beautiful After Breast Cancer Foundation in Antwerpen. "Deze organisatie wil zich 
vooral inzetten om vrouwen te ondersteunen die borstkanker gehad hebben", vertelt Kaat Van de Keer, die zelf manterzorger is en deel uitmaakt van het dagelijks bestuur van de Foundation.

"Het verschil met andere organisaties is dat wij multidisciplinair zijn en dus de unieke mix bieden. We verenigen professionele zorgverstrekkers zoals artsen en verplegend personeel met vrijwilligers, ervaringsdeskundigen of mantelzorgers."

Iedereen 1000

Donderdag is het Hemelvaart, traditioneel is dat het weekend van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker. Dan leggen honderden fietsteams samen in pelotons vier dagen lang elke dag 250 km af. Dat doen ze in twee etappes van 125 km om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. De coronacrisis laat helaas niet toe om grote evenementen te organiseren, daarom bedacht Kom op tegen Kanker een alternatief: Iedereen 1000

Zoals de naam zegt, kan iedereen deelnemen aan Iedereen 1000. Op de website kan je je registreren voor 10 euro. Elke deelnemer kiest zelf hoeveel kilometers hij trapt, want elke kilometer telt en toont kankerpatiënten dat ze er niet alleen voor staan, tijdens maar ook na hun behandeling!

Meest gelezen