Behandeling humanitaire visa Iraniërs heropgestart: man van parlementslid Safai (N-VA) deed niets strafbaars

De behandeling van humanitaire visa voor Iraniërs wordt opnieuw opgestart. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). De behandeling van die visa was even stopgezet nadat er aanwijzingen waren van mogelijke fraude. De man van kamerlid Darya Safai (N-VA) kwam daarbij in het vizier, omdat hij als contactpersoon fungeerde. 

Het federaal parket liet vanmiddag aan het kabinet Mahdi weten dat er geen strafbare feiten aan het licht zijn gekomen tijdens hun onderzoek naar de behandelingsprocedure van humanitaire visa voor Iraniërs. Nadat er een nota van Staatsveiligheid over mogelijke fraude bij die procedure op het bureau van Mahdi was terechtgekomen, had de staatssecretaris melding gemaakt bij het parket, en liet hij de procedure - tot er meer duidelijkheid was van het gerecht - tijdelijk stopzetten.

Nota

Die procedure wordt nu dus opnieuw opgestart, omdat het federaal parket geen strafbare feiten vaststelde. De echtgenoot van parlementslid Darya Safai (N-VA) fungeerde in dossiers van humanitaire visa voor Iraniërs als tussenpersoon, maar verklaarde eerder al dat hij nooit zelf vluchtelingen benaderde. 

De nota van de Staatsveiligheid sprak zich nooit uit over bepaalde figuren, maar Mahdi laat in een persbericht weten dat hij niet anders kon dan melding maken bij het federaal parket. "Intentieprocessen zijn nooit goed. Iedereen is onschuldig tot het tegendeel bewezen is, dit dossier is daarvan het bewijs", laat hij optekenen. "Het is jammer dat er in het verleden niet sneller contact genomen werd met het gerecht, dan was de Kucam-affaire nooit zo groot geworden", besluit Mahdi, verwijzend naar het schandaal met tussenpersoon Melikan Kucam onder het bewind van ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Die laatste verwijzing schiet bij Francken in het verkeerde keelgat. Die verwijzing slaat volgens het parlementslid "nergens op", laat hij optekenen in een reeks tweets. Hij spreekt van intimidatie, en eist excuses.

Meest gelezen