2019 Getty Images

Scholen in Denderstreek nemen darts op in lessenpakket: "Behendigheid tijdens LO en hoofdrekenen in wiskundeles"

Dankzij Dancing Dimi, Dimitri Van den Bergh, is het dartsen al enkele maanden superpopulair in ons land. Zijn dartskunsten zorgen zelfs voor een ware hype. Zelfs scholen springen nu mee op de kar. In Aalst en Ninove zijn er enkele scholen die vanaf september darts opnemen in hun lessenpakket. "Dat kan tijdens LO of wiskunde," zegt Chris Coppens van de Aalsterse Dartsfederatie bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.  

Wie wil, kan tegenwoordig elke avond genieten van darts op de televisie, met in de hoofdrol de wereldtop van binnen de sport en dus ook onze Dimitri Van den Bergh, alias Dancing Dimi. Hij heeft ervoor gezorgd dat het dartsen populair geworden is en zet ook veel jongeren aan om de sport te beoefenen. 

Ook de scholen is dat niet ontgaan en daarom starten verschillende scholen in Aalst en Ninove vanaf september met initiaties darts tijdens de lessen. "We hebben al 5 scholen in Aalst en 2 in Ninove die er mee gaan starten. Bedoeling is om darts te geven tijdens de LO-lessen of tijdens een keuzevak," legt Chris Coppens uit. Hij zal samen met een collega de lessen geven. 

Ik vergelijk het met jongleren met een voetbal. Daar heb je een goeie oog- voetcoördinatie voor nodig en leer je goed na uren trainen  

Piet Hutsebaut, LO-leerkracht VTI Aalst

Patrick Hutsebaut van het VTI in Aalst is grote voorstander. Hij geeft LO en wil darts integreren in z'n lessen. "We willen de leerlingen graag een ruim en gevarieerd aanbod aan sporten geven. Darts past daar perfect in. Het is bovendien praktisch en niet zo duur." De dartsclub van Aalst komt daarom binnenkort enkele proeflessen geven. Maar waarom net darts, is dat geen echte cafésport? "Nee, het heeft met behendigheid te maken, met fijne motoriek en oog- handcoördinatie," legt Hutsebaut uit. 

"Ik vergelijk het met iemand die goed kan jongleren met een voetbal. Die slaagt daar maar in na urenlang trainen. Bij darts is dat hetzelfde principe. We zouden het bijvoorbeeld in combinatie met tafeltennis kunnen geven, waar behendigheid ook belangrijk is." Hutsebaut ziet het als sport voor alle graden in het middelbaar.  

Darts en hoofdrekenen

Maar niet alleen in de LO-les kan darts interessant zijn. Ook in wiskunde bijvoorbeeld. "Ze zouden darts ook tijdens de wiskundeles kunnen geven," gaat Chris Coppens van de dartsfederatie verder, "het is een goeie oefening in wiskunde, want je leert heel snel hoofdrekenen, op- en aftrekken." In West-Vlaanderen zijn er zelfs scholen die het in de taallessen integreren, om de cijfers in het Frans, Engels en Duits te aan te leren. 

We zoeken nog dartsmateriaal om de scholen te steunen 

Chris Coppens, Dartsfederatie Aalst

Ideeën genoeg om darts tijdens de lesuren te geven. Alleen doet Coppens nog een kleine oproep om het allemaal haalbaar te maken: "Om de scholen te steunen, zijn we nog op zoek naar allerlei dartsmateriaal. Wie nog ergens pijltjes in een lade liggen heeft, laat het ons weten."

BELUISTER hieronder het gesprek met de Aalsterse Dartsfederatie 

kasto80

Meest gelezen