Nicolas Maeterlinck

Jambon en De Croo kondigen nét op zelfde moment festivalplannen aan, toeval? "De Croo gaat op Vlaamse schouders staan"

Zowel eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) als Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) hebben gisteren aangekondigd dat de festivals tegen de tweede helft van de zomer dan toch misschien kunnen doorgaan. Is dat toeval of is er een verklaring voor? "De Croo gaat hier eigenlijk mee op Vlaamse schouders staan", klinkt het bij VRT-wetstraatspecialist Ivan De Vadder.

Het zomerplan van De Croo en het "plan voor de vrijheid" van Jambon, ze kwamen quasi tegelijk gisteren. Allebei verkondigden ze dat het wel mogelijk zou moeten zijn om tegen het tweede deel van de zomer festivals met een groter publiek te laten doorgaan. Toeval dat ze allebei op hetzelfde moment met dit plan komen? Niet echt, zegt Ivan de Vadder in "De ochtend".

Beluister hier het volledige gesprek met VRT-wetstraatspecialist Ivan De Vadder in "De ochtend" op Radio 1 en lees daarna verder:

Vlaanderen doet het goed de laatste tijd. "Het is eigenlijk door de vaccinatiestrategie van de Vlaamse regering - om alle volwassen Vlamingen tegen 11 juli te vaccineren - dat het mogelijk zal worden om in de tweede helft van de zomer misschien toch al een aantal evenementen te organiseren met veel meer mensen", zegt De Vadder. 

In Vlaanderen hebben momenteel 2.104.020 (39,37 procent) volwassen Vlamingen minstens een eerste spuitje gekregen. Daarvan zijn al 617.441 (11,55 procent) mensen volledig gevaccineerd.

Beke houdt vol dat tegen 11 juli alle volwassen Vlamingen een eerste spuitje zullen hebben gekregen.

"Daarnaast vallen heel veel van de sectoren die nu opengaan onder Vlaamse bevoegdheid", klinkt het. "Alles wat cultuur betreft, evenementen, de scholen die vandaag weer voltijds fysiek onderwijs kunnen organiseren, horeca, economische sectoren."

Jambon werd altijd bekeken als de man die moest ondergaan

Ivan De Vadder, VRT-wetstraatspecialist

Door die twee elementen - de vaccinatiestrategie en de heropening van heel wat sectoren - voel je een herwonnen gevoel van zelfvertrouwen bij de Vlaamse regering. "De Vlaamse minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) is zelfs zo zelfzeker dat hij jongeren erbij wil nemen in de vaccinatiestrategie tegen het einde van de zomer."

Profileringsdrang vs graantje meepikken

Dat zorgt op zijn beurt voor profileringsdrang, volgens De Vadder. "Jambon werd na het overlegcomité altijd bekeken als de man die moest ondergaan wat de federale regering hem dicteerde. Nu komt hij duidelijk naar voor met dat plan voor de vrijheid." 

Er is niet veel ergernis omdat ze op dezelfde lijn zitten

Ivan De Vadder, VRT-wetstraatspecialist

"En Beke - altijd een beetje het kneusje geweest van de Vlaamse regering - klopt zich nu op de borst als diegene die mogelijk zal maken dat het rijk van de vrijheid - dat Frank Vandenbroucke (federaal minister van Volksgezondheid, red.) heeft aangekondigd - er effectief zal komen."

De federale regering daarentegen wil maar al te graag een graantje meepikken van het succes van de Vlaamse regering. "De Croo gaat hier eigenlijk mee op Vlaamse schouders staan", aldus De Vadder. Dat zou de timing wel eens kunnen verklaren. 

Trekken aan hetzelfde zeel

Toch kunnen we hier niet spreken van een opbod aan versoepelingen, zegt De Vadder. "Het is natuurlijk niet toevallig dat dat ze tegelijk met die aankondiging komen. En er zijn wel bronnen binnen de Vlaamse regering die fijntjes opmerken dat de premier met hun idee gaat lopen. Maar er is niet al te veel ergernis omdat ze op dezelfde lijn zitten." 

Er heerst bij de politieke klasse het gevoel dat dit het moment is om perspectief te bieden

Ivan De Vadder, VRT-wetstraatspecialist

Aan het einde van de dag trekken ze aan hetzelfde zeel. "Er heerst bij de politieke klasse het gevoel dat dit het moment is om perspectief te bieden. Zeker na het "bevrijdingsgevoel" door de heropening van de horeca op zaterdag."

Er is vooral een tegenstelling tussen hen en de experts van de GEMS, klinkt het nog. "De meeste van hen gaan op de rem staan om in de zomer al festivals te laten doorgaan. Het is dus vooral de bedoeling van de politieke klasse om die weerstand te breken." 

Meest gelezen