Radio 2

Druivenfeesten in Overijse gaan zéker door: “Nog afwachten met hoeveel volk”

De Druivenfeesten in Overijse gaan dit jaar sowieso door van 20 tot 26 augustus. Al is er nog twijfel over de Druivenstoet en het slotspektakel. “Alles hangt af van wat de nationale veiligheidsraad beslist”, zegt schepen Leo Van den Wijngaert (Overijse 2002). 

Dit weekend liet premier Alexander De Croo weten dat grotere festivals mogelijk moeten zijn in de tweede helft van de zomer. Morgen komt het overlegcomité weer samen en komt er vermoedelijk meer duidelijkheid. In Overijse staat het nu al vast: de Druivenfeesten gaan dit jaar sowieso door: “We willen de Druivenfeesten zeker laten doorgaan. Het zal misschien iets anders zijn door het coronagebeuren, maar ze gaan zeker door”, zegt schepen van Feestelijkheden Leo Van den Wyngaert.

Twee pleinen

Normaal gaan de Druivenfeesten door in de Markthallen van Overijse, maar die zijn nu ingericht als vaccinatiecentrum tot eind oktober. “We hadden sowieso al geopteerd om de feesten buiten te laten doorgaan als gevolg van corona. Dat zal op twee pleinen zijn, met name het Begijnhofplein en het Justus Lipsiusplein. Het zijn twee pleinen die makkelijk controleerbaar zijn. Als er bijvoorbeeld beslist wordt om 200 man toe te laten op een plein, dan gaan we moeten werken met inschrijvingen. Moesten er 1000 mensen mogen, dan zal het makkelijker zijn”, aldus de schepen.

Mensen smachten echt naar de Druivenfeesten, dus we willen hen dat ook geven
Schepen Leo Van den Wijngaert.

Vorig jaar konden de Druivenfeesten ook niet doorgaan door corona. De gemeente organiseerde wel een “buitengewone zomer” met allerlei kleinere activiteiten in open lucht. “We merken wel dat mensen smachten naar die Druivenfeesten en we willen hen dat ook geven. Het budget is voorzien en we hopen dat veel mensen daarvan zullen genieten.”

Op een concrete invulling van de Druivenfeesten in het nog even wachten, al zijn er wel al artiesten geboekt en zal ook de jaarmarkt doorgaan, net als de activiteiten errond. “De Druivenstoet en het eindfeest zijn nog twijfelachtig. Dat hangt ervan af hoeveel mensen de nationale veiligheidsraad zal toelaten op evenementen. Het aantal mensen op het circuit van een stoet is moeilijk te controleren, en op het slotsspektakel komen vaak zo’n 5000 mensen af, dus dat is nog even afwachten”, zegt schepen Leo Van den Wijngaert.

Meest gelezen