Nicolas Maeterlinck

Na de vrijspraak opnieuw voor de rechter: nieuw euthanasieproces gestart

15 maanden na het ophefmakende euthanasieproces in Gent, staat dokter Joris Van Hove vandaag opnieuw voor de rechter. De arts moet zich voor de tweede keer verantwoorden voor de euthanasie die hij in 2010 heeft uitgevoerd bij Tine Nys. Deze keer hangt hem geen celstraf boven het hoofd, wel een forse schadevergoeding. 

Drie keer "vrijspraak". Dat was de conclusie van de Gentse volksjury na een intens, ophefmakend en ongezien assisenproces. De euthanasie van Tine Nys in 2010 was geen gifmoord en de drie artsen die betrokken waren bij de euthanasieprocedure zijn onschuldig.

En toch staat één van de artsen, namelijk Joris Van Hove, de arts die de euthanasie effectief heeft uitgevoerd, vanaf vandaag opnieuw voor de rechter. Deze keer voor drie burgerlijke rechters van Dendermonde. 

Onze justitiejournalist Arne De Jaegere gaf in “De ochtend” op Radio 1 meer uitleg over het proces. Herbeluister dat hieronder en lees daarna verder: 

Cassatie: uitspraak was niet goed gemotiveerd

Hoe kan dat? Twee weken na de uitspraak besliste de familie Nys om naar het Hof van Cassatie te stappen. "Het proces heeft duidelijk aangetoond dat de euthanasiewet op meerdere cruciale punten niet gerespecteerd werd", klonk het bij hun advocaat Joris Van Cauter.

Het Hof van Cassatie spreekt zich nooit uit over de inhoud van een zaak en kon en mocht dus niet oordelen of de artsen de euthanasiewetgeving nageleefd hebben. 

Wat Cassatie wél heeft gedaan, is controleren of het proces correct is verlopen. En daar was er volgens het Hof een probleem: de vrijspraak van Joris Van Hove was niet voldoende gemotiveerd. Het gevolg? De vrijspraak werd vernietigd en er moest een nieuw proces komen.

Bekijk de berichtgeving in "Het Journaal": (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Geen volksjury

Dat proces is wel helemaal anders dan het eerste proces. Eerst en vooral: enkel Joris Van Hove, de arts die de euthanasie heeft uitgevoerd, staat terecht. De twee andere artsen, Frank De Greef, de huisarts van Nys en Lieve Thienpont, de adviserend psychiater, komen vandaag alleen als getuige langs, maar blijven nu volledig buiten schot.

Lees verder onder de foto:

dokter Joris Van Hove

Een tweede belangrijk verschil: het nieuwe proces is ook geen assisenproces.  Het parket tekende geen cassatieberoep aan, wat betekent dat de vrijspraak op strafrechtelijk vlak definitief is. De drie artsen hebben géén gifmoord gepleegd en dat kan niet meer veranderen. Het zijn drie beroepsrechters die nu aan zet zijn en geen volksjury. 

De rechters zullen ook niet meer oordelen over schuld en straf, maar over fout en schadevergoeding. In de praktijk zal de rechter moeten beslissen of de voorwaarden die de euthanasiewetgeving voorschrijft werden nageleefd en of dokter Van Hove dus al dan niet een fout heeft gemaakt. Zo ja, hangt hem een forse schadevergoeding boven het hoofd. Al is het de familie niet daarom te doen, zei Lotte, de zus van Tine: "We doen dit niet om onze spaarboek te spijzen. Het is uit respect voor Tine dat we naar de waarheid vragen."

De rechters zullen niet meer oordelen over schuld en straf, maar over fout en schadevergoeding.

De zussen van Tine Nys met hun advocaten

Meest gelezen